Terve.fi

Kuukautiskierto vaihtelee

Kuukautiskierto vaihtelee

Mia Astikainen

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen

Kysymys:

Hei,

olen 28-vuotias nainen ja minulla on ollut jo pidemmän aikaa kuukautisten kanssa ongelmia. Syön Cypretyl-nimistä e-pilleriä hirsutismiin ja myös sen takia että kuukautiseni tulisivat normaalisti. Jos en söisi ollenkaan e-pillereitä, niin ei kuukautiseni tulisi laisinkaan. Olen käynyt gynekologisessa tutkimuksessa, mutta silloin ei pystytty ottamaan sitä papa-koetta, kun oli niin ahdas ja kivuliasta. Silloin minulle sanottiin, että kyseessä olisi PMS. Minulta on otettu myös ne hormoni labrakokeet, ja ne näyttivät tältä: S-FSH 6,9 S-LH 15,9 ja S-PRL 125. Lääkärikin silloin sanoi että on vähän vaikea tulkita noita tuloksia, kun ei tiedetä missä vaiheessa kuukautiskiertoni on menossa.Labrakokeet ovat vuodelta 2014 heinäkuulta. Mitä mieltä sinä olet asiasta? Voisiko tuota esim. tutkia vielä jollain tapaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!
Hirsutismi ja epäsäännölliset kuukautiset liittyvät kokemukseni mukaan usein polykystisiin munasarjoihin. Onko munasarjojasi tutkittu ultraäänellä? PCOS eli polykystisten munasarjojen oireyhtymään liittyy runsas karvoitus, ylipaino ja epäsäännölliset kuukautiset. Se voi myös aiheuttaa lapsettomuutta, koska munasolu ei irtoa säännöllisesti. Siksi kuukautisetkin ovat epäsäännölliset. PCOS:aa ei voida parantaa, mutta jos sinulla on ylipainoa, painon pudottaminen saattaa helpottaa oireita. Ehkäisypillereillä kuukautiskierto saadaan säännölliseksi, kuten sinulla on tapahtunut.
S-FSH viitearvot liikkuvat 1,4-16,7 ja S-LH 0,6-89,1 riippuen kierron vaiheesta. Kuten lääkärisi sanoi, on hyvin vaikea arvioida tuloksia tietämättä missä kierron vaiheessa kokeet on otettu. S-PRL on sinulla normaali.
Ei ole tavatonta, että papanäytteen ottaminen on hankalaa. Monet naiset kokevat sen epämiellyttäväksi. Jos viimeisin papanottoyritys on vuodelta 2014, kehottaisin sinua käymään uudelleen terveydenhoitajan tai lääkärin luona. Papa olisi hyvä saada otettua, jotta voidaan varmistua, että kohdunkaulasi solut ovat terveitä. Papa tulisi myös ottaa uudelleen aina 2 vuoden välein. Yritä olla näytteenoton aikana mahdollisimman rentona. Voit vaikka kuunnella musiikkia tai muistella jotain mukavaa tapahtumaa. Leuan pitäminen rentona rentouttaa myös lantion aluetta ja suun rennosti aukipitäminen ja rauhallinen hengittely voi auttaa rentouttamaan emättimen lihaksia. Jos sinusta tuntuu luontevalta, voit ottaa vastaanotolle mukaan jonkun luotettavan henkilön muistuttamaan sinua rentoutumisesta. Toivottavasti seuraava käyntisi näiden asioiden tiimoilta sujuu mukavasti!

Julkaistu: 23.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.