Terve.fi

Ovulaatio - 86491

Ovulaatio - 86491

Mia Astikainen

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen

Kysymys:

Hei, hormonikierukkani poistettiin 14.3.2016, jonka jälkeen muutaman päivän niukka vuoto. Ekat kuukautiset alkoivat 11.4. ja positiivinen raskaustesti 8.5. Kuukautisten mukaan LA 16.1.2017, jota siirrettiin niskapoimu ultrassa 18.8 10.1.2017 sikiön olevan kuulemma isompi. Neuvolakorttiin merkattiin kahdet eri rv silloin; 18+1 ja 19+2. Kysynkin, koska ovulaatio on tapahtunut tarkalleen ja raskaus saanut alkunsa? Omien laskujen mukaan olen raskautunut 19.4, voiko ovulaatio tapahtua jo viikko kuukautisten alun jälkeen? Tarkoittaako tämä sitä että minulla on lyhyt kierto vai onko johtuuko aikainen ovulaatio hormonikierukasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!
Kun hormonaalisen ehkäisyn jättää pois, voi kierto jonkin aikaa olla epäsäännöllinen. Ovulaatio on siis voinut tapahtua aikaisinkin. Ultraääneen raskauden keston mittarina voi luottaa. Neuvolakorttiin merkitään laskettu aika kuukautisten sekä ultraäänen perusteella. Kuukautistesi perusteella hedelmöitys olisi tapahtunut noin 25.4. ja ultraäänen perusteella noin 19.4. On kuitenkin otettava huomioon, että siittiöt elävät naisen kehossa useita päiviä, joten yhdyntä, josta hedelmöitys on tapahtunut, on voinut olla jopa viisi päivää ennen hedelmöityksen ajankohtaa. Myös munasolu elää pari päivää ovulaation jälkeen, joten hedelmöitys voi tapahtua vasta muutama päivä yhdynnän jälkeen. Tämän takia täysin tarkkaa hedelmöityksen ajankohtaa on vaikea määrittää. Luottaisin siis ultraäänen perusteella määritettyyn laskettuun aikaan ja siitä laskettuun hedelmöityspäivään.

Julkaistu: 25.9.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.