Terve.fi

Mistä kuukautisveren outo haju johtuu?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 31.7.2020

Kysymys:

Olen 39-vuotias nainen. Olen kärsinyt noin puoli vuotta haisevasta kuukautisvuodosta.

Haju on niin voimakas, että muutkin todennäköisesti haistavat sen. Vaihdan sidettä usein ja pesen alapääni aina vaihdon yhteydessä, mutta se ei auta.

Mistä haju voi johtua? Muutoin kuukautiskierto on pysynyt normaalina.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vastaajana LT, naistentautien erikoislääkäri Elina Holopainen, joka työskentelee Hyks Naistenklinikalla ja lääkäriasema Femedassa:

"Kuukautisvuodon hajuun voi vaikuttaa moni asia, kuten vuodon määrä, naisen ikä, hormonien pitoisuudet ja emättimen happamuus.

Bakteerivaginoosi tarkoittaa emättimen bakteerikannan häiriötä, jossa normaali bakteerikanta on korvautunut hapettomassa tilassa viihtyvillä bakteereilla.

Tavallisin oire on pahanhajuinen valkovuoto. Bakteerivaginoosi voi vaivata myös kuukautisten aikaan, jolloin valkovuoto sekoittuu kuukautisvereen. Usein bakteerikantojen epätasapaino korjaantuu itsestään. Moni toistuvista bakteerivaginooseista kärsivä nainen kokee, että oireet helpottavat aina kuukautisvuodon loputtua.

Bakteerivaginoosia hoidetaan paikallisella eli emättimeen annosteltavalla lääkkeellä. Hoito on kuitenkin hankala tehdä kuukautisvuodon aikana.

Jos vuodon loputtua on pahanhajuista valkovuotoa, kannattaa kokeilla paikallisantibioottia viikon ajan. Jos oireet häviävät itsestään, kun kuukautisvuoto loppuu, lääkitystä ei tarvita."

Artikkeli on ilmestynyt Kauneus & Terveys -lehdessä 13/2019.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.