Terve.fi

Epäsäännölliset kuukautiset

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 29.4.2010

Kysymys:

Minulla on ollut kuukautiset jo neljä vuotta. Kuukautiseni ovat aina olleet todella runsaat. Ne kestävät 7–8 päivää. Ennen kiertoni oli säännöllinen, mutta nyt se on aivan sekaisin: joskus saattaa mennä kaksikin kuukautta ilman kuukautisia, tai sitten ne tulevat kahden viikon välein! En enää tiedä, milloin kuukautiset tulevat tai jos ne edes tulevat. Raskaus ei ole mahdollinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Munasarjat erittävät alkukierrossa eli kuukautisten jälkeen naissukuhormonia, joka saa aikaan kohdun limakalvon paksuuskasvun. Kun munarakkula on kypsynyt munasarjassa, munasolu irtoaa noin puolivälissä kiertoa ja irtoamispaikkaan kehittyy keltarauhasrakkula, joka erittää progesteronia eli keltarauhashormonia. Tämä hormoni pysäyttää limakalvon paksuuskasvun ja saa aikaan muutoksen limakalvon rakenteessa. Jos raskaus ei ala, keltarauhasrakkula surkastuu, hormonipitoisuus vähenee ja seuraa kuukautisvuoto.Erilaiset tekijät, esimerkiksi painon nopeat muutokset, kilpirauhasen toiminnan häiriöt tai voimakas stressi, saattavat häiritä tätä toimintoa ja aiheuttaa kierron pituuden vaihteluita. Verinäytteestä voidaan määrittää mahdolliset hormonaaliset syyt. Mikäli erityistä hoidettavaa syytä ei löydy, voidaan keltarauhashormonin avulla tasoittaa kiertoa ja tämä voi myös vaikuttaa vuodon määrään. Mikäli tarvitset myös ehkäisyä, yhdistelmäehkäisypillerit pitävät kierron säännöllisenä ja vähentävät vuodon määrää ja kipuja.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.