Naisen kuukautiskierto reagoi herkästi ulkoisiin stressitekijöihin. Amenorreasta puhutaan, kun kolmet peräkkäiset kuukautiset jäävät kokonaan pois. Sitä esiintyy noin 2-5 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Kuukautisten poisjäännin syitä kannattaa selvitellä gynekologin vastaanotolla viimeistään siinä vaiheessa, kun vuodot ovat olleet puoli vuotta poissa.
Listasimme mahdollisia syitä sille, mistä kuukautisten poisjäämisessä saattaa olla kysymys.
1. Ehkäisypillerit ja lääkkeet
Yksi tavallinen syy kuukautisten puuttumiseen on ehkäisypillereiden käyttö. Matalahormoniset ehkäisypillerit pitävät toisinaan kohdun limakalvon niin ohuena, ettei vuotoa tule. Tämä ei ole millään tavalla vaarallinen ilmiö, eikä siitä tarvitse huolestua. Raskaustesti kannattaa kuitenkin varalta tehdä.
Muista lääkevalmisteista esimerkiksi osa verenpaine-, masennus- ja psykoosilääkkeistä voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon ja aiheuttaa amenorreaa. Syövän hoidossa käytettävien rankkojen sytostaattihoitojen takia kuukautiset saattavat myös jäädä pois.
2. Liiallinen laihdutus ja syömishäiriö
Liiallinen laihdutus ja syömishäiriöt sekoittavat helposti naisen kuukautiskiertoa. Jos paino tippuu noin kymmenen prosenttia alle normaalipainon alarajan, on hyvin todennäköistä, että kuukautiset jäävät pois. Kun paino ja ruokailutottumukset normalisoituvat, kuukautiskierto palaa yleensä jonkin ajan kuluessa takaisin normaaliin rytmiinsä.
3. Raskas urheilu
Raskas urheilu vaikuttaa kuukautiskiertoa säätelevien hormonien toimintaan ja voi aiheuttaa amenorreaa. Myös tiukan treenaamisen myötä kehosta huvennut rasvakudos voi saada kuukautiset loppumaan. On yksilöllistä, kuinka rankkaa treenaamista naisen elimistö ja kuukautiskierto kestävät. Jos kuukautiset raskaan urheilun seurauksena loppuvat, ne yleensä palaavat, kun fyysistä rasitusta kevennetään, ja keho saa välillä levätä.
4. Psyykkinen stressi
Naisen elimistö reagoi psyykkiseen stressiin. Esimerkiksi pitkään jatkuvat työ- tai opiskelukiireet tai iso muutos elämäntilanteessa voivat stressata elimistöä siinä määrin, että kuukautisetkin loppuvat. Jos ne jäävät pitkäksi aikaa pois eivätkä palaudu elämäntilanteen tasoittuessakaan, asiaa kannattaa selvitellä tarkemmin gynekologin vastaanotolla.
Lue myös: Kaksi tavallisinta kuukautishäiriötä
5. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, eli PCOS) on naisten tavallisin hormonihäiriö. Se voi aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyyttä ja poisjäämistä. Tautiin liittyy myös rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä.
Runsas ylipaino lisää todennäköisyyttä siihen, että kuukautiset jäävät pois. Liikakilojen laihdutus ja painonhallinta ovat munasarjojen monirakkulataudin perushoitoa. Normaalipainossa pysytteleminen auttaa normalisoimaan kuukautiskiertoa.
Lue myös: Mikä ihmeen PCOS?
6. Kilpirauhasen toimintahäiriöt
Kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat heijastua myös kuukautiskiertoon. Sekä kilpirauhasen vajaa- että liikatoiminta voivat aiheuttaa amenorreaa.
Kilpirauhasen toimintaa säätelevä TSH- eli tyreotropiini-hormoni määritetään verestä laboratoriokokeella usein rutiinisti silloin, kun kuukautisen puuttumisen syytä selvitetään gynekologin vastaanotolla. Jos laboratoriokoe paljastaa kilpirauhasen toimintahäiriön, sen lääkehoito yleensä normalisoi myös kuukautiskierron.
Lue myös: Lisääkö laihdutus kilpirauhasongelmia?
7. Aivolisäkkeen hyvälaatuinen kasvain
Mahdollinen, mutta harvinainen syy kuukautisen poisjäännille on aivolisäkkeen hyvälaatuinen kasvain, prolaktinooma. Prolaktinooma tuottaa maitohormonia, eli prolaktiinia, jonka liiallinen määrä veressä aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä ja maitovuotoa rinnoista. Pienen prolaktinooman hoidoksi riittää usein hormonieritystä vähentävä lääkitys, joskus voidaan tarvitaan myös leikkaushoitoa.
8. Ennenaikaiset vaihdevuodet
Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen ilmenee kuukautisten puuttumisena tai poisjäämisenä ennen 40 vuoden ikää. Tilasta käytetään usein myös nimitystä ennenaikaiset vaihdevuodet. Ennenaikainen munasarjojen toiminnan hiipuminen koskee noin prosenttia kaikista naisista. Ilmiön syy on yleensä tuntematon. Munasarjojen vajaatoimintaa hoidetaan samantyyppisellä estrogeenikorvaushoidolla kuin vaihdevuosioireitakin.
Asiantuntijana synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, gynekologian ylilääkäri Sari Ahonkallio Terveystalosta.
Lue myös: