Kauneus ja Terveys

Mitä tehdä, kun liikunnan aikana tiputtelee verta?

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu: 27.10.2015

Kysymys:

Minulla on lirahtanut kaksi kertaa liikunnan aikana veristä vuotoa. Sitä on tullut muutama pisara, ei sen enempää. Tiputtelua on ollut aikaisemminkin muutamaan otteeseen. Nyt olen harrastanut kuntoilua kahtena perättäisenä viikkona. Onko sillä merkitystä? Minulle on tehty klamydiatesti, joka oli negatiivinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tiputteluvuodoille on monia syitä: Yleisimpiä lienevät kohdunsuuntulehdukset ja hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvät ylimääräiset vuodot. Hormoneja käyttämättömällä naisella voi myös esiintyä anovulatorisiin kiertoihin (munasolu ei irtoa) liittyviä poikkeavan pituisia ja satunnaisia vuotoja. Harvinaisempia syitä ovat kohdunsuun polyypit ja nuorilla yleinen, mutta harvoin vuoto-ongelmia aiheuttava, kohdunsuun ektopia.

Rankka liikunta voi muuttaa aiemmin säännöllistä kuukautiskiertoa, sillä se voi häiritä ovulaatiota. Tuolloin oireena voi olla kuukautisten poisjääminen, kiertojen heittely ja vuotojen niukentuminen tiputteluvuodoiksi. Kohtuullinen liikunta on terveellistä. On kuitenkin hyvä pitää ainakin yksi lepopäivä viikossa ja antaa kehon palautua. Se suojaa myös hormonitoimintaasi.

Et kertonut, käytätkö jotain hormonivalmistetta etkä sitä, missä vaiheessa kiertoa tiputteluvuoto ilmaantuu. Näin ollen tarkkaa vastausta kysymykseesi on vaikea antaa. Pääasia on, että kohdunsuun klamydiatulehdus on suljettu pois. Toivottavasti papakoekin on sinulta tarkistettu.

Mikäli nämä ovat kunnossa ja raskauden mahdollisuutta ei ole, voit jäädä rauhassa seuraamaan tilannetta. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.