Yhdynnän biologinen tarkoitus on siittiösolujen saattaminen munasolun yhteyteen. Siemensyöksyssä emättimeen purkautuu miljoonittain siittiösoluja, jotka välittömästi alkavat häntänsä avulla liikkua kohti kohtua ja kohtuontelon kautta munanjohtimeen tavoitteenaan munanjohtimen yläpää, jossa mahdollisesti hedelmöittymiskykyinen munasolu odottaa.
Munasolun hedelmöitys
Munasolun hedelmöitys tapahtuu tavallisesti munanjohtimen yläpäässä. Alla olevassa kuvassa munasolu on siirtymässä munanjohtimeen. Munanjohtimeen on kohdun suunnasta tulossa siittiöitä “kilpaa juosten”.
Tässä elektronimikroskoopilla otetussa kuvassa näkyy kuinka munanjohtimessa oleva punaisena näkyvä munasolu on siniseksi värjättyjen siittiöiden ympäröimä. (Lähde: An Atlas of Contraception. Pramilla Senanayake & Malcom Potts. Parthenon Publishing. New York 1995).
Vain yksi siittiö voi hedelmöittää munasolun ja tätä varten sen on tunkeuduttava munasolun paksun pintakerroksen ja sisemmän solukalvon läpi.
Hedelmöitystapahtuma
Tässä kaaviokuvassa on esitetty hedelmöitymisen vaiheet (Lähde: Ylikorkala – Kauppila, Naistentaudit ja synnytykset. Duodecim 2004).
Alkion varhainen kehitys
Pian hedelmöitymisen jälkeen munasolu jakautuu kahteen osaan, sitten neljään, kahdeksaan ja niin edelleen määrältään kaksinkertaistuen yhä useampiin soluihin. Näissä jaoissa solujen yhteismassa ei kasva vaan tsygootti jakautuu joka jaossa kooltaan pieneneviksi soluiksi (blastomeerit). Neljänteen päivään mennessä muodostunutta 16 – 32 solun rykelmää kutsutaan muurainasteeksi, koska se ulkonäöltään muistuttaa suomuuraimen marjaa. Tästä solurykelmästä muodostuu varsinainen alkio kalvoineen ja sen ulkosolumassasta kehittyy osa istukkaa. Muurainasteen sisälle alkaa kertyä nestettä ja viidentenä alkiopäivänä siihen avautuu onkalo, minkä jälkeen alkiota kutsutaan blastokystaksi. Blastokysta kulkeutuu vähitellen kohdun sisään ja on kuudentena alkiopäivänä valmis kiinnittymään kohdun limakalvolle eli endometriumiin.
Hedelmöityneen munasolun kehitys alkioksi
Tässä kaaviokuvassa on esitetty hedelmöityneen munasolun kehitys alkioksi (Lähde: Ylikorkala – Kauppila, Naistentaudit ja synnytykset. Duodecim 2004).
Alkion ympärille muodostuvat sikiökalvot. Täällä sikiökalvojen ja lapsiveden ympäröimä sikiö kehittyy ja kasvaa. Raskaus kestää noin yhdeksän kuukautta. Lapsi saa napanuoran ja istukan välityksellä äidin verestä happea ja ravintoaineita.
Jos raskaus ei ole alkanut
Munasarjaan munasolun irtoamisen jälkeen syntyneen keltarauhasen tuottama keltarauhashormoni ja istukan tuottamat hormonit varmistavat, että kohdun limakalvo säilyy raskaudelle suotuisana. Mikäli hedelmöitymistä, alkion kiinnittymistä ja istukanmuodostusta kohdun limakalvolle ei tapahdu, munasarjan keltarauhanen alkaa kuihtua vajaa kaksi viikkoa munasolun irtoamisesta. Keltarauhasen tuottama keltarauhashormonitaso laskee nopeasti, mikä johtaa kuukautisten alkamiseen.