Terveys

Keskenmenon pelko.

2.8.2007 Terve.fi
Kysymys

dHei!

Olen 19-vuotias nainen ja sain tietää olevani raskaana.

Minulla on ollut epäsäännölliset kuukatiset ja nyt viimeiset kuukatiset tulivat 17.6.2007.

Ensimmäinen neuvolani on 23.8.2007. Ja lääkäriaika 30.8.2007.

Oireena minulla ovat: rintojen arkuus, pahoinvointi ja väsymys.

Todellinen ongelmani on se, että pelkään keskenmenoa. Kuinka yleinen keskenmeno on ikäiselläni naisella? Olen aivan kauhuissani, enkä uskalla nauttia raskaudestani. Pelkään myös ettei sydänääniä ala kuulua. Millä viikolla ne yleensä alkavat kuulumaan?

Minua nipistelee välillä mahanseudulta ja navan kohdalta. Kivut ovat hetkittäisiä juilimisia. Verta ei ole tullut.

Voisitko kertoa, millä saan uskottua että tämä uusi elämä elää sisälläni? Onko merkki keskenmenosta, jos raskausoireet katoavat?

Olisin kiitollinen vastauksestasi!

Vastaus
Vastaaja Jaana Kangas
Kätilö-terveydenhoitaja

Hei, Sinulla on nyt 7. raskausviikko meneillään. Raskausoireet ovat nyt voimakkaammillaan. Oireet helpottavat usein jo 9-12 viikolla. Joten jos parin viikon päästä väsymys ja pahoinvointi alkaa loppua, ei kyseessä ole keskenmeno.

Alavatsakivut kuuluvat myös alkuraskauteen. Nipistelyt ja kuukautiskivun tyyppiset kivut johtuvat kohdun kasvusta. Joillakin saattaa tulla myös pientä veristä vuotoa, mikä ei yleensä johda keskenmenoon.

Sydänääniä voi kuulla neuvolassa 1. kerran noin 9-12 raskausviikolla. On yksilöllistä, missä vaiheessa äänet kuuluvat. Kuuluvuuteen vaikuttaa mm. kohdun asento, sikiön asento, istukan paikka ja äidin vatsanpeitteiden määrä.Saattaa olla, että kuulet äänet jo seuraavalla neuvolakäynnillä tai lääkärikäynnillä.

Keskenmenon riski silloin, kun raskaus on todettu on noin 10% luokkaa. Koska olet nuori, sinulla riski on pienempi. 12-viikon jälkeen riski pienenee huomattavasti.

Raskaus on elämässä asia, jota ei voi koskaan täysin hallita tai suunitella. Tämä tuntuu monesti vaikealta. Kannattaa kuitenkin ajatella, että lähes kaikki raskaudet ja synnytykset sujuvat hyvin, todennäköisesti myös sinulla. Koska mitään epänormaalia ei ole todettu, voit nauttia raskaudesta täysin siemauksin. Ajattele tulevaa vauvaa ja positiivisia asioita. 1. raskaus ja lapsen syntymä on elämässä suurimpia ja hienoinpia asioita mitä voi olla. Aikaa ei kannata pilata murehtimalla sitä, mitä ehkä voisi tapahtua. Mukavaa raskautta sinulle.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi