Terve.fi

Koirat ja kissat suojaavat lapsia allergioilta ja ylipainolta

Koirat ja kissat suojaavat lapsia allergioilta ja ylipainolta
Vauvat, jotka ovat tekemisissä koirien tai muiden karvaisten olentojen kanssa, kehittävät suolistoonsa kaksi eri bakteerikantaa, jotka suojaavat allergioilta ja ylipainolta. Lue lisää.
Julkaistu: 13.5.2017

Tutkimuksessa analysoitiin 746 vauvan ulostenäytettä, ja niiden pohjalta havaittiin, että niillä, joilla oli ollut kissoja tai koiria kotona raskauden aikana ja syntymän jälkeen, oli suolistossaan kahta bakteeria, joita ei löytynyt muilta vauvoilta. Bakteerit ovat ruminococcus ja oscillospira, joiden on todettu olevan yhteydessä alentuneeseen allergioiden ja ylipainon riskiin.

Albertan yliopiston tutkijat huomauttavat, että he löysivät vasta korrelaation ja aiheesta pitäisi tehdä vertaileva tutkimus, jotta nähtäisiin, aiheuttavatko lemmikit todella bakteerikantojen synnyn vai onko niillä vain jokin yhteinen nimittäjä. Silti lemmikit näyttävät olevan hyvä ennaltaehkäisevä keino suojata lapsia allergioilta ja ylipainolta.

Tutkimuksessa mukana olleista perheistä 45 prosentilla ei ollut mitään lemmikkejä, 8 prosentilla oli lemmikkejä vain raskauden aikana ja lopuilla oli sekä raskauden aikana että lapsen synnyttyä. Näistä 44 prosentilla oli vain koiria, 34 prosentilla oli vain kissoja ja 20 prosentilla oli molempia.

Synnytystavasta riippumatta vauvoilla, joiden kotona oli lemmikkejä, oli jopa kaksinkertainen todennäköisyys kantaa suurta määrää ruminococcus- ja oscillospirabakteereja.

Lemmikkien kanssa eläminen oli lisäksi yhteydessä pienempään määrään enterobakteeria, jopa vauvoilla, jotka oli synnytetty keisarinleikkauksella. Tällä tavoin syntyneillä lapsilla kun on keskimäärin suuria määriä salmonellaa ja muita infektioita aiheuttavia enterobakteereja kolmen kuukauden ikäisenä.

Lisäksi lemmikkien on todettu aiemmissa tutkimuksissa vähentävän astman ja allergioiden määrää.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Kommentoi »