Vauvan kehitys tapahtuu hurjalla nopeudella ja yksilöllisesti. Vauvan kehittymisen seuraaminen on hienoa aikaa, mutta toisaalta kehittyminen saattaa herättää vanhemmissa monia kysymyksiä. Kaikki vauvat ovat yksilöllisiä ja saavuttavat eri kehitysvaiheet omaan tahtiinsa.
Kun vauva syntyy on hänelle tarjolla runsaasti uusia ärsykkeitä. Erilaiset äänet, valo ja liike, tuoksut, nälkä, kylmä ja kuuma - vauva kokee tämän kaiken ensimmäistä kertaa. Ärsyketulva voikin olla vauvalle melkoinen shokki, joten on hyvä rauhoittaa ensimmäiset viikot kotona.
Vauvan kehitysvaiheiden suuntaviivat on laadittu osoittamaan, millaisia taitoja vauvan on mahdollista saavuttaa tietyssä iässä. Jos vauva on esimerkiksi syntynyt ennenaikaisesti, on hyvä muistaa, että kehittyminen vie häneltä hiukan enemmän aikaa.
Kuukauden ikäinen lapsi jo katselee vanhempaansa tarkkaavaisesti. Ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana vauva saattaa matkia aikuisen ilmeitä. Muuten vauva ilmaisee itseään erilaisilla ääntelyillä sekä huitomalla ja potkimalla.
Noin 2–3 kk:n iässä vauva alkaa "jutella" jokeltelemalla ja kujertelemalla. Tällöin on hyvin tärkeää, että vanhempi vastaa hymyihin ja jokelteluihin omalla hymyllään ja puheellaan.
3–4 kuukauden ikäiset vauvat ovat kiinnostuneita muista vauvoista ja lapsista ja yrittävät kosketella heitä. Ja noin 7–9 kk:n iässä vauva alkaa liikkua enemmän, jolloin lapsen ja vanhemman vuorovaikutus saa uudenlaisia sävyjä.
Vauvan motorinen kehitys ja muunkin kehityksen aikataulu vaihtelee. Lapsen kehityksessä voi myös tapahtua aaltoilua, eli esimerkiksi kävelemään oppineen lapsen innokkuus kävelemiseen voi vaihdella. Jos lapsi menettää jo oppimiaan taitoja tai vanhemmista hän taantuu tai kehityksen edistymiselle epäillään olevan esteitä, tilanne on syytä arvioida neuvolassa.
Liikkuminen on tärkeää varsinkin ihmisen elämän ensimmäisessä vaiheessa. Vauva oppii anatomian motoriikkaa erilaisissa liikkeissä ja leikeissä. Vauvaa onkin hyvä leikittää ja liikuttaa eri tavoin. Vauva oppii kyllä itsekin, mutta liikkeiden harjoittaminen voi viedä vauvaa eteenpäin
Lapsen kehittyminen ja kasvaminen aikuiseksi on monia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia muutoksia käsittävä kokonaisuus, jota perimän lisäksi ohjaavat lukuisat lapsen kehitysympäristössä vaikuttavat tekijät. Jos lapsen kasvuolosuhteet ovat hyvät, lapsen kehitys etenee ilman tukitoimia tai harjoitteita. Vauvan kehityksen kannalta on tärkeää, että hänelle kehittyy jo vauvavaiheessa hyvä perusturvallisuus.
Toisaalta vaikeat sairaudet ja häiriöt voivat pysäyttää tai taannuttaa lapsen kehitysvaiheita, vaikka kehitysympäristö olisi muuten kunnossa.
Lähde: MLL