Terve.fi

Keltatauti: syyt ja hoito

Keltatauti: syyt ja hoito
Ihon keltaisuus eli niin sanottu keltatauti tarkoittaa silmänvalkuaisten tai ihon keltaisuutta. Kellertyminen johtuu liiallisesta bilirubiinin määrästä.
Julkaistu 1.6.2017

Ihon keltaisuus eli niin sanottu keltatauti tarkoittaa silmänvalkuaisten tai ihon keltaisuutta. Kellertyminen johtuu liiallisesta bilirubiinin määrästä.  

Vastasyntyneen keltaisuus 

Keltaisuus on yleinen ja useimmiten vaaraton vastasyntyneen lapsen oire.  

Tavallisesti keltaisuus ilmenee kahden tai kolmen päivän iässä terveillä ja täysiaikaisilla lapsilla. Usein keltaisuus on lievää ja häviää itsestään.  

Ennenaikaisesti syntyvät lapset kellastuvat useammin. Keltaisuus myös alkaa heillä myöhemmin ja kestää pidempään.  

Keltaisuuden aiheuttaa vereen kertynyt bilirubiini, joka on hemoglobiinin hajoamistuote. Normaalisti maksa poistaa bilirubiinin verenkierrosta. Vastasyntyneen maksa ei välttämättä toimi vielä hyvin, joten bilirubiinia kerääntyy vereen kunnes maksan toiminta tasaantuu. 

Tarvittaessa vauvalta voidaan ottaa verikoe. Jos vastasyntynyt kellertää voimakkaasti, lasta voidaan hoitaa sinivalolla. Vauvaa pidetään sinivalolampun alla yleensä yhdestä kolmeen päivään kunnes keltaisuus on hävinnyt ja bilirubiinitasot laskeneet.  

Joskus saatetaan tarvita nopeammin vaikuttavaa hoitoa. Tällöin vauvalle voidaan tehdä verenvaihto bilirubiinin poistamiseksi. Tarve verenvaihtoon on kuitenkin harvinaista.  

Ihon keltaisuus aikuisella  

Aikuisen ihmisen ihon tai silmänvalkuaisten keltaisuus johtuu myös korkeista bilirubiinitasoista.  

Bilirubiinin suuri määrä johtuu yleensä siitä, ettei ihmisen maksa toimi kunnolla. Eri maksasairaudet, kuten maksatulehdus, pitkälle edennyt maksakirroosi tai sappikivet voivat olla syynä maksan toimimattomuuteen.  

Myös pitkälle edennyt maksa- tai haimasyöpä voi tukkia sappitiehyen ja aiheuttaa keltaisuutta. 

Aikuisella keltaisuus näkyy ensin silmissä. Jos bilirubiinin määrä lisääntyy, myös iho alkaa kellertää. Keltaisuuteen voi liittyä myös muita oireita, esimerkiksi oksentelua ja vatsakipuja.

Keltaisuus on aina merkki sairaudesta, joka täytyy tutkia ja hoitaa. Jos silmänvalkuaiset muuttuvat keltaisiksi, on syytä hakeutua hoitoon jo saman päivän aikana.  

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »