Tutkijat havaitsivat, että E-vitamiinilisien ottaminen tai sitä sisältävien ruokien, kuten manteleiden, maapähkinöiden, pinjansiementen ja kuivattujen aprikoosien syöminen alentaa maksasyöpäriskiä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla ihmisillä.
Lisäksi E-vitamiinin tiedetään suojaavan sydäntaudeilta sekä silmävaurioilta vanhemmalla iällä.
Tohtori Wei Zhang Shanghain syöpätutkimuslaitokselta analysoi tiedot 132 837 yksilöltä. Tietoihin lukeutui 267 maksasyöpätapausta. Potilaat asuivat Kiinassa, missä esiintyy 54 prosenttia maailman maksasyöpätapauksista.
Kerättyään tiedot osallistujien ruokatottumuksista tutkijat vertasivat maksasyövän riskiä niihin, jotka saivat runsaasti E-vitamiinia sekä niihin, jotka eivät saaneet vitamiinia juuri lainkaan.
Zhangin mukaan tutkijat löysivät selvän yhteyden E-vitamiinin saannin ja maksasyöpäriskin välillä.
Maksasyöpä on kolmanneksi yleisin syöpäkuolemien syy maailmassa. Lisäksi se on viidenneksi yleisin syöpä miehillä ja seitsemänneksi yleisin naisilla. Noin 85 prosenttia maksasyövistä esiintyy kehitysmaissa.