Terve.fi

Vastasyntyneen ensimmäinen viikko - 10 kysymystä

Vastasyntyneen ensimmäinen viikko - 10 kysymystä
Tässä lista kysymyksistä, joita uudet vanhemmat kohtaavat tuotuaan vastasyntyneen kotiin. Käy tämä lista läpi, niin tiedät, mikä sinua odottaa.
Julkaistu 7.6.2010

Vastasyntyneen kotiin tuominen on jännittävä – ja hämmentävä – kokemus. Vaikka olisit valmistautunut todella hyvin, herää mielessäsi kuitenkin kysymyksiä vastasyntyneesi hoidosta.

WebMD.com-sivusto kokosi listan kysymyksistä, joita uudet vanhemmat kohtaavat tuotuaan vastasyntyneen kotiin. Käy tämä lista läpi, niin tiedät, mikä sinua odottaa.

1. Kuinka voin suojella lasta kätkytkuolemalta

Asiantuntijoiden mukaan paras taa suojella lasta kätkytkuolemalta on laittaa hänet aina nukkumaan selällään. Kysy myös lääkäriltä muita ohjeita.

2. Syntyykö vauvan ja minun välinen side heti, ja mitä teen, jos näin ei käy?

Monet vanhemmat huolestuvat, elleivät tunne ylitsevuotavaa rakkautta vastasyntynyttä kohtaan heti ensi silmäyksellä. Yritä olla kärsivällinen. Ensimmäiset päivät eivät ole helppoja – eivät sinulle eivätkä vauvallekaan – ja vie aikaa, että ehditte tutustua toisiinsa. Kysy lääkäriltäsi, mitä tuleman pitää.

3. Milloin vauva viedään lääkärintarkastukseen ensimmäisen kerran sairaalasta lähdön jälkeen? Mitä ensimmäisessä tarkastuksessa tapahtuu?

Useimmat lääkärit sopivat ensimmäisen tarkastuksen noin kaksiviikkoiselle vauvalle, varsinkin, jos lapsi on perheen ensimmäinen. Kysy rokotuksista ja varhaisista seulonnoista, joita vastasyntyneelle tehdään. Kaikki vastasyntyneet vauvat pitää viedä tarkastukseen ja aloittaa säännöllinen rokotussuoja kahden kuukauden iässä.

4. Kuinka huolehdin vauvan napanuoran päästä?

Lääkärisi antaa ohjeita, miten huolehtia tästä. Hän neuvoo myös, mitä tehdä, jos alueelle syntyy tulehdus.

5. Kuinka paljon vauva nukkuu, ja miten tiedän, jos hän nukkuu liikaa?

Vastasyntyneet vauvat nukkuvat ensimmäisten päivien aikana paljon. Lääkärisi kertoo, mikä on normaalia ja milloin vauva pitää herättää syömään.

6. Kuinka usein vauvan pitäisi syödä, ja mitä voi tehdä ruokintaongelmille?

Syötit vauvaa sitten pullosta tai rinnasta, sinulla on todennäköisesti kysymyksiä. Kysy lääkäriltä tai sairaalan henkilökunnalta yhteystietoja, jos sinulla on ongelmia rintaruokinnassa. Rintamaito on ”täydellistä ruokaa” vastasyntyneelle ainakin neljän ensimmäisen kuukauden ajan. Se suojaa vauvaa tulehduksilta, mihin mikään vastike ei pysty.

7. Kuinka usein vauva kakkaa, ja miten tiedän, jos vauvalla on ongelmia sen kanssa?

Kakkaaminen kuuluu nukkumisen ja syömisen ohella vauvan aktiviteetteihin. Lääkärisi kertoo, minkä ongelmien varalta kannattaa olla varuillaan.

8. Milloin ja kuinka usein kylvetän vauvan?

Kysy lääkäriltä, milloin vauva pitäisi kylvettää ensimmäisen kerran ja kysy myös vauvan perushygieniasta. Älä sorru ylilyönteihin. Vastasyntyneet vauvat eivät ehdi likaantua pahasti, ja liiallinen kylvetys saattaa ärsyttää herkkää ihoa.

9. Mistä tiedän, jos lapsellani on keltatauti? Onko olemassa muita vastasyntyneen sairauksia, joita pitäisi tarkkailla?

Monilla vastasyntyneillä on lievää keltatautia, koska heidän maksansa eivät ole kehittyneet täydellisesti. Kysy lääkäriltäsi keltataudista ja muista vastasyntyneiden sairauksista.

10. Milloin pitää soittaa lääkärille?

Ota selvää, mitkä oireet tai muutokset vauvan käytöksessä vaativat soittoa tai käyntiä lääkärin luona.

Lähde: WebMD.com

Lue myös:

7 kommenttia