Terveys

Lapsen ensimmäinen vuosi – tätä vanhemmat kysyvät!

Lapsen syntymästä rinnalta vierottamiseen imettävät äidit kohtaavat erilaisia asioita, jotka herättävät kysymyksiä. Tässä näet muutamia kysymyksiä imetykseen liittyen, joita saatat kohdata vauvan ensimmäisen vuoden aikana.

Teksti Mari Kataja
24.9.2008 Terve.fi

1 kk – Kuinka tunnistan, saako lapseni riittävästi maitoa?

Paras tapa selvittää riittävä maidon saanti on tarkkailla vauvan painonkehitystä sekä ulosteen määrää. Ensimmäisinä viikkoina lapsen painoa seurataan tarkasti neuvolassa. Uloste on yleensä tummaa tai vihertävää sekä tahmeaa ensimmäisten kolmen päivän aikana, jonka jälkeen se muuttuu vaaleammaksi ja sinapinkeltaiseksi.

Huomiota on kiinnitettävä myös märkiin vaippoihin; imetyksen kolmannesta päivästä eteenpäin vauvalla tulisi olla vähintään neljä märkää vaippaa päivässä.

Yleensä syytä huoleen ei ole, jos imetysote on oikea ja imetys tapahtuu lapsentahtisesti. Vauvan maidonsaantia voi tarkkailla imemisen aikana varmistamalla vauvan nielevän maitoa eikä pelkkää ilmaa.

2 kk – Mistä tiedän tarvitseeko minun lypsää maitoa?

Maidon lypsäminen on tarpeellista tilanteissa, joissa rinnat ovat niin täydet, ettei vauva saa niistä otetta. Tällöin rintaa voi lypsää hieman tyhjemmäksi ennen imetystä. Lisäksi lypsäminen kannattaa, jos halutaan kerätä maitoa varalle. Maidon tuotannon ollessa runsasta ja rintojen pakkautuessa lypsäminen on hyvä keino rintatulehduksen ehkäisyyn ja hoitoon. Perinteisen lypsämisen lisäksi on saatavilla käsin tai sähköllä toimivia pumppuja.

3 kk – Voinko aloittaa ehkäisypillerit, kun imetän?

Kyllä, mutta usein suositellaan jälkitarkastuksen odottamista ja sitä, että maidontulo on päässyt hyvin käyntiin, eli noin kuudesta kahdeksaan viikkoon synnytyksestä. Imetyksen aikana valitaan pelkästään progestiinia sisältävät minipillerit, koska estrogeenia sisältävät yhdistelmäpillerit voivat vähentää maidon tuloa. Myös matalahormoniset kierukat sekä ehkäisykapselit ovat käyttökelpoisia vaihtoehtoja imetyksen aikaiseen ehkäisyyn.

5 kk – Olen kuullut, että rintaruokitut lapset alkavat vasta myöhemmin nukkumaan läpi yön. Tulisiko minun vauvani tehdä jo näin?

Ensiksi on hyvä pitää mielessä, että “yön läpi nukkuminen” tässä iässä tarkoittaa viiden kuuden tunnin jaksoa, ei kahdeksan yhdeksän tunnin unia. Toiseksi, jokainen lapsi on erilainen. Jotkut voivat nukkua läpi yön jo kolmen kuukauden iässä, toiset vasta paljon myöhemmin.

Toisaalta rintamaito pilkkoutuu täydellisemmin ja nopeammin kuin korvikemaito, joten jotkut rintaruokinnalla olevat vauvat saattavat syödä ja näin ollen herätä useammin yöaikaan verrattuna korviketta saaviin vauvoihin. Kannattaa myös muistaa, että yösyötöt ovat maidonerityksen kannalta tärkeitä.

6 kk – Milloin ja miten aloitan vauvalleni kiinteät ruoat?

Kuuden kuukauden iässä on aika aloittaa kiinteiden ruokien tarjoaminen, jotta turvataan lapsen riittävä energian, proteiinin ja raudan saanti. Rintamaito on vielä tässä iässä silti vauvasi ruokavalion tärkein osa, joten imetystä suositellaan edelleen aina ennen tai jälkeen kiinteän ruoan tarjoamisen.

Aloittaessasi kiinteät ruoat, aloita esimerkiksi perunalla ja lisää vähitellen pehmeäksi keitettyjä vihanneksia, kuten porkkanaa, maissia ja parsakaalia sekä hedelmiä ja marjoja. Soseen löysentämiseen voit käyttää äidinmaitoa tai korviketta. Etene rauhallisesti ja pidä muutama päivä väliä esitellessäsi uusia ruoka-aineita, jotta voit havaita mahdollisen allergian aiheuttajan. Hiljalleen voit lisätä lapsen ruokavalioon myös puurot sekä lihan ja kalan.

8 kk – Rinnoissani on kivuliaita tukkeumia maitotiehyissä. Miten voin hoitaa niitä?

Tukkeutuneiden maitotiehyiden yksi riskitekijä on muutokset lapsen imemisrytmissä. Maidon jääminen rintaan pidemmäksi aikaa voi aiheuttaa tiehyiden tukkeutumisen, joten lapsen imiessä rintaa normaalia harvemmin kiinteiden ruokien aloituksen vuoksi, voivat rintasi tulla liian täyteen. Tiehyttukoksen voi aiheuttaa myös esimerkiksi kireä liivinreuna tai toistuvasti sama imetysasento.

Paras tapa hoitaa tukkeutuneita maitotiehyitä on imettää tai pumpata rintaa useasti tukkeutuneesta rinnasta, lievittää kipua lämpöhauteella, nauttia riittävästi nestettä ja levätä. Jos sinulla on kuumetta tai flunssan kaltaisia oireita, rinnassa on paikallista kipua ja se punoittaa sekä kuumottaa, hakeudu lääkäriin, sillä kyseessä voi olla antibioottia vaativa rintatulehdus. Imetystä rintatulehduksen aikana ei missään nimessä kannata lopettaa, sillä rinnan kunnollinen tyhjentyminen edesauttaa paranemista.

9 kk – Vauvalleni on tullut jo hampaita ja hän puree imettäessäni, miten saan hänet lopettamaan?

Lapsen ottaessa hampailla rinnasta kiinni hänen ote kannattaa irrottaa esimerkiksi laittamalla oma sormi lapsen ikenien väliin. Hänelle kannattaa sanoa, ettei saa purra ja voit myös tehdä kasvoillesi surullisen ilmeen. Pureminen on vain kokeilua ja tapahtuu yleensä imetyksen lopussa, kun vauva ei ole enää kiinnostunut imemisestä, joten jos tiedät että lapsi on lopettamassa imemistään, voit siirtää hänet rinnalta pois ennen kuin ehtii edes aloittaa puremisen.

11 kk – Lapseni syö jo enemmän kiinteitä. Kuinka usein häntä tulee imettää?

Tässä iässä vauvan tulisi saada vielä 5-6 desilitraa rintamaitoa päivässä, joten yleensä 3-4 kunnollista imetyskertaa takaa sen. Ensimmäisen ikävuoden lopulla vauvan tulisi saada puolet energiastaan rintamaidosta.

12 kk – Onko jotain erityisiä syitä, miksi imettää yli vuoden ikäistä lasta?

Imetyksen terveysedut eivät jää lapsesi ensimmäisen syntymäpäivään. Niin kauan kuin lapsesi saa rintamaitoa hän saa muun muassa sen tarjoamat immunologiset hyödyt. Lisäksi imettävällä äidillä ja hänen lapsellaan on erityinen side, eikä ole mitään syytä, miksi äidin tulisi kiirehtiä luopumaan tästä.

Aiheesta kirjoitti WebMD otsikolla The first year.

Lue lisää imetyksestä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi