Terve.fi

Lapsi saa yli kolmanneksen bakteerikannastaan imetyksessä

Lapsi saa yli kolmanneksen bakteerikannastaan imetyksessä
Rintaruokinnan kautta vauva saa elimistön kannalta suotuisten bakteerikantojen siirtyminen äidinmaidon ja imettämisen välityksellä. Lue lisää.
Julkaistu 10.5.2017

Rintaruokinnan tiedetään suojaavan lapsia monilta sairauksilta. Yksi selitys tälle voi olla vauvan elimistön kannalta suotuisten bakteerikantojen siirtyminen äidinmaidon ja imettämisen välityksellä.

Tuoreen tutkimuksen perusteella pääasiassa rintaruokinnalla olevien vauvojen suoliston bakteerikannoista 28 prosenttia tulee äidinmaidosta ja 10 prosenttia nännipihan iholta. Tämä havaittiin ensimmäisen elinkuukauden aikana.

Lisäksi muutokset bakteerikannoissa vaihtelivat samassa suhteessa sen kanssa, miten paljon lapsia imetettiin myös sen jälkeen, kun kiinteiden ruokien syöttäminen oli aloitettu. Tulokset perustuvat 107 terveeltä äidiltä ja heidän lapsiltaan kerättyihin näytteisiin.

Vauvan suolistobakteerikannoilla on monia terveysvaikutuksia, mutta bakteerikantojen syntyyn vaikuttavia seikkoja tunnetaan vielä huonosti. Imettämisen lisäksi bakteerikantoihin vaikuttavat ainakin synnytystapa ja monet ympäristötekijät. Suolistobakteerit voivat vaikuttaa lapsen riskiin sairastua mm. diabetekseen, atopiaan ja tulehduksellisiin suolistotauteihin. Rintamaito ja imettäminen puolestaan vähentävät lasten hengitystieinfektioita, korvatulehduksia sekä pienentävät diabetesriskiä. Rintaruokituista lapsista tulee myös muita harvemmin ylipainoisia ja lihavia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »