Terve.fi

7 kysytyintä asiaa imettämisestä

7 kysytyintä asiaa imettämisestä
7 yleisintä imetykseen liittyvää kysymystä ja niiden vastaukset. Lue lisää imettämisestä.
Julkaistu 27.10.2009

Imetyksestä stressaaminen on täysin normaalia, erityisesti jos teet sitä ensimmäistä kertaa. Monet imetykseen liittyvät huolenaiheet saattavat kuitenkin saada naisen lopettamaan rintaruokinnan aikaisemmin kuin hän ideaalitilanteessa olisi tehnyt. Tieto on voimaa myös imettämisessä. Tässä Parenting.com-sivustolla esitetyt seitsemän yleisintä imetykseen liittyvää kysymystä ja niiden vastaukset.

1. Miksi vauva on yllättäen niin nälkäinen?

Välillä saattaa tuntua, että vauvaa saa imettää koko ajan. Erityisesti aivan alussa. Rintamaito sulaa helposti, joten vastasyntyneen tarvitsee syödä noin kahdeksan kertaa vuorokauden aikana. Älä huolestu jos vauvasi haluaa yllättäen syödä normaalia useammin. Nälkäjaksot ovat yleisiä erityisesti täysimetetyillä lapsilla. Ne ilmenevät yleensä 10 päivän, kolmen viikon, puolen vuoden ja 3 kuukauden ikäisinä. Vaikka sinun tekisi mielesi antaa nälkäiselle lapselle korviketta, se saattaa vain vähentää omaa maidontuotantoasi. Sen sijaan, anna lapselle rintaa niin usein kuin hän haluaa. Juo paljon, syö terveellisesti ja yritä levähtää aina kun se on vain mahdollista.

2. Mitä jos vauva puree minua?

On eri asia imettää hampaatonta vauvaa, kuin pienillä naskaleilla varustettua. On kuitenkin aika epätodennäköistä, että vauva purisi syödessään, sillä kieli peittää alahampaat syönnin aikana. Imetyksen loppuvaiheessa vauva saattaa kuitenkin puraista leikkiessään tai hermostuessaan, kun maitoa ei enää heru niin nopeasti. Poista lapsi rinnalta heti, kun tämä lopettaa aktiivisen imemisen. Jos vauva onnistuu tästä huolimatta puraisemaan, kiellä häntä painokkaasti ja lopeta imetys. Lähes kaikki vauvat oppivat melko nopeasti olemaan purematta heitä imettävää äitiä.

3. Milloin on paras aika aloittaa pumppaaminen?

Maidon pumppaamisen voi aloittaa vaikka heti maidon tulon alettua. Pumppaamisella on monia etuja vauvan ensimmäisten viikkojen aikana, sillä maidontuotanto tehostuu parhaiten rintoja tyhjentämällä. Mikäli vauva ei syö alussa kovin paljon, kannattaa maitoa pumpata jokaisen syönnin jälkeen noin 10 minuuttia. Ensimmäisen viikon jälkeen voit pumpata ylijääneen maidon vauvan aamu- tai aamupäiväsyötöiltä. Näinä aikoina maidoneritys on usein voimakkain. Näin maidontuotanto lisääntyy ja ylijääneen maidon voit pakastaa myöhempää käyttöä varten.

4. Vaikuttaako korvikkeen antaminen maidon tuotantoon?

Vaikka täysimetys onkin kaikkein ihanteellisinta, voit syöttää vauvalle myös korviketta silloin tällöin ilman, että se vaikuttaa maidon tuloon. Huomioon kannattaa ottaa myös vauvan ikä. Korviketta suositellaan annettavaksi vasta kun vauva on noin kuukauden vanha ja imetys on lähtenyt sujumaan hyvin. Nuoremmat vauvat ovat herkempiä oppimaan pullolle, koska he vielä opettelevat miten rintaa imetään tehokkaasti. Pullosta maito tulee nopeammin ja tuttiosaan on helpompi tarttua kuin nänniin. Jos vauva alkaa jostain syystä hylkiä rintaa, älä hätäänny. Voit opettaa hänet takaisin rinnalle, erityisesti mikäli maitoa tulee riittävästi. Kokeile jättää pulloruokinta kokonaan pois vähäksi aikaa ja tarjoa rintaa heti kun vauva näyttää nälkäiseltä. Luo positiivinen mielleyhtymä imetykseen tarjoamalla lapselle rintaa myös lohdutukseksi ja pidä häntä sylissä vasten paljasta rintaa.

5. Miksi vauvani haluaa imeä vain toista rintaa?

Vauva saattaa alkaa suosia vain toista rintaa, koska sen nänniin on helpompi tarttua, sieltä tulee enemmän maitoa tai maidon virtaus on tasaisempaa. Joskus äiti saattaa myös huomaamattaan imettää enemmän toisesta rinnasta. Epätasainen maidontuotanto ei yleensä ole ongelma. Jos vauvan paino kasvaa ja hän vaikuttaa tyytyväiseltä syönnin jälkeen, hän todennäköisesti saa tarpeeksi maitoa. Yksipuolinen imetys saattaa kuitenkin tehdä rinnoista erikokoiset. Voit lisätä toisen rinnan maidontuotantoa pumppaamalla imetyksen jälkeen tai aloittamalla syönti siitä rinnasta. Mitä pidempään annat vauvan syödä vain toista rintaa, sitä vaikeampaa on herätellä toisen rinnan maidontuotantoa.

6. Kuinka osaisin imettää julkisella paikalla ilman häpeää?

Vaikka imetys ei ole kiellettyä julkisilla paikoilla, monet äidit tuntevat häpeää paljastaessaan rintansa kodin ulkopuolella. Harjoittelemalla imetykseen saa itsevarmuutta ja tästäkin ongelmasta pääsee yli. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Käytä imetysliivejä, jotka on helppo aukaista paikassa kuin paikassa.
  • Näkyvyyden voi peittää laittamalla rätti tai peitto olkapään yli imettäessä. Vauvaa voi myös kantaa ja imettää samaan aikaan kantoliinassa.
  • Pukeudu kerroksittain niin, että ylempi paita peittää näkyvyyden kun imetät.
  • Ennen julkisella paikalla imettämistä voit harjoitella sitä kotona peilin edessä, jotta osaat tehdä sen huomaamattomasti.

7. Voinko imettää vaikka käytän lääkkeitä?

Äitejä usein neuvotaan virheellisesti välttämään imetystä lääkityksen, kuten antibioottikuurin aikana. Totuus on, että useimmat lääkkeet ovat turvallisia myös imetyksen aikana. Vain hyvin pieni osa niistä välittyy maitoon. Aina on hyvä kuitenkin olla varovainen. Lääkärin määrätessä reseptiä kannattaa aina varmistaa, että hän tietää sinun imettävän. Yritä ottaa lääkkeet aina heti imetyksen jälkeen, sillä lääkkeen vaikutus yleensä laimenee seuraavaan imetykseen mennessä. Mikäli jokin asia mietityttää imetyksen suhteen, kannattaa asia tuoda reippaasti esiin neuvolassa tai lääkärillä. Älä luovuta heti vaan selvitä asia, sillä imetys on yksi äitiyden ihanimmista asioista.

Lähde: Parenting.com

Lue lisää:

1 kommentti