Sairaudet

Atooppinen taipumus

Atooppinen taipumus johtunee monimutkaisesta immuniteetin häiriöstä. Atooppisen taipumuksen oireet vaihtelevat.

26.4.2018 Terve.fi

Atoopikko on henkilö, jolla on atooppinen taipumus. Atoopikko määritellään henkilöksi, jolla on yksi tai useampi seuraavista sairauksista: allerginen nuha, astma tai atooppinen ihottuma.

Atooppisen taipumuksen aiheuttaja

Atooppisen taipumuksen taustalla on monimutkainen immuniteetin häiriö. Atoopikon T-, B- ja Langerhansin solujen toiminta on häiriintynyttä. Lisäksi solunvälinen immuniteetti on häiriintynyt. Tarkkaa tietoa taudin synty- ja toimintamekanismeista ei kuitenkaan ole.

Atooppisen taipumuksen oireet

Atooppisen taipumuksen määritelmän mukaisesti oireet vaihtelevat sen mukaan, mitä sairauksia atoopikolla todetaan: allerginen nuha, astma vai atooppinen ihottuma/kuivaihoisuus.

Lue lisäksi: Aurinko on ihoatoopikon ystävä

Atooppisen taipumuksen hoito

Useimmiten kokenut lääkäri voi tunnistaa atoopikon yhdellä vilkaisulla. Lisäksi astma, allergiset silmä- ja nenäoireet ja sukutausta antavat lisävihjeitä atopian suuntaan. Atooppisen taipumuksen toteamiseen ei välttämättä tarvita erityisempiä tutkimuksia, vaan diagnoosi perustuu lääkärin arvioon.

Lue lisäksi allergisesta nuhasta

Usein saatetaan tehdä myös allergiaselvittelyitä, kuten Prick-ihokokeita tai mitata spesifisiä IgE-vasta-ainetta eli RAST-verikokeita. Atooppista taipumusta kuvaavat myös veren IgE- ja EOS-pitoisuudet, joita niin ikään joskus määritetään.

Mikäli oireet antavat epäillä astmaa, perusteellisemmat astmatutkimukset ovat aiheellisia.

Atooppinen taipumus itsessään ei ole erillinen sairaus vaan tietyntyyppisten sairauksien yleisnimitys. Tällöin hoidossakin keskitytään todettujen atooppisten sairauksien hoitoon.

Atooppisen taipumuksen seuranta

Atooppinen taipumus ei sinällään vaadi erityisempää seurantaa. Sen sijaan voimakasoireinen atooppinen sairaus kuten astma voi vaatia säännöllistä seurantaa hoitavien lääkäreiden ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoa astman oireista.

Atooppisen taipumuksen periytyvyys

Atooppinen taipumus on periytyvä ominaisuus. Mikäli vanhemmilla tai sisarilla on atooppisia sairauksia, todennäköisyys sairastua atooppiseen sairauteen on selvästi kohonnut. Tarkkoja periytymisen mekanismeja ei kuitenkaan tunneta.

Atooppisen taipumuksen yleisyys

Atooppinen taipumus on erittäin yleinen vaiva. Noin 5 % väestöstä sairastaa astmaa, allergista nuhaa on n. 30 %:lla ja atooppisesta ihottumasta kärsii 15–20 %. Ryhmissä on luonnollisesti jonkin verran päällekkäisyyttä, jolloin atooppisesta taipumuksesta kärsivien suhteellinen osuus väestössä jää selvästi matalammaksi kuin prosenttien summat edellyttäisivät. On laskettu, että noin 30 % suomalaisista kantaa ainakin jotakin atooppista sairautta.

Atooppisen taipumuksen ennuste

Atooppinen taipumus tarkoittaa alttiutta sairastua atooppisiin tauteihin. Näin ollen seurannaisvaikutuksetkin liittyvät näihin sairauksiin. Atooppinen taipumus on elinikäinen, vaikkakin oireilulla on tapana lieventyä aikaa myöten. Mikäli lapsuusajan oireilu on ollut voimakasta, oireita voi olla myös vanhemmalla iällä. Yleensä nuoruudessa atooppisiin sairauksiin sairastuneen oireet kuitenkin lievenevät aikaa myöten.

Lähteet:

Atooppinen ekseema, Käypä hoito -suositus, 2016 .

ICD-10:

L20.9 Määrittämätön atooppinen ihottuma

Kelan koodit:

134 Yleinen erytrodermia

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi