Terve.fi

Yleistietoa allergisesta nuhasta

Yleistietoa allergisesta nuhasta
Mitä tarkoiteaan allergisella nuhalla? Mikä allergisen nuhan aiheuttaa?

Allergisella nuhalla tarkoitetaan sairautta, jonka aiheuttajana on elimistön immunologinen vaste ja vasta-aineiden muodostuminen allergiaa aiheuttavalle aineelle, allergeenille (esim. siitepöly). Vaivaa kutsutaan kansan suussa myös heinänuhaksi. Allerginen nuha ei ole sairautena vakava, mutta kylläkin kiusallinen ja voi olla jokapäiväisiä toimintoja invalidisoiva.

Allergisen nuhan aiheuttaja

Allergisen nuhan aiheuttaa potilaan allergisoituminen jollekin aineelle kuten siite- tai eläinpölylle. Allergian laukaiseva yhdiste, esimerkiksi siitepölyn valkuaisaineet, aiheuttaa elimistössä immuunivasteisen IgE-välitteisen tulehdusreaktion. Allergisoitumisen tarkka mekanismi ei ole tiedossa. Atooppisen sukutaustan omaava potilas on kuitenkin normaalia suuremmassa vaarassa sairastua allergiseen nuhaan ja muihinkin atooppisiin sairauksiin.

Allergisen nuhan diagnostiikka perustuu klassiseen oirekuvaan sekä diagnostisiin testeihin. Huolellinen ja tarkka anamneesi on olennainen työkalu nuhaoireiden selvittelyssä. Muut vastaavankaltaisia oireita aiheuttavat sairaudet, kuten esimerkiksi poskiontelotulehdus, nenäpolyypit ja nenän rakenteelliset poikkeavuudet tulisi sulkea pois. Tavallisimmin käytetyt diagnostiset testit ovat allergeenispesifisen IgE:n mittaaminen verikokeen avulla ja ihopistotesti eli Prick-testi. Siedätyshoitoa harkittaessa, ammattinuhaepäilyssä tai, jos oireet ovat hankalia ja huonosti hoitoon reagoivia, potilas olisi syytä lähettää korvalääkärille jatkotutkimuksiin.

Allergisen nuhan seuranta

Allerginen nuha ei yleensä vaadi seurantaa. Oireet ja hoidon tarve vaihtelevat paljon. Potilaan kanssa sovitaan yksityiskohtaisesti seurannan tarpeesta ja seurantavälistä.

Allergisen nuhan periytyvyys

Atooppinen taipumus on jossakin määrin periytyvä, jolloin taipumus allergiseen nuhaan voi kulkea suvussa.

Allergisen nuhan yleisyys

Allerginen nuha on hyvin yleinen vaiva etenkin nuorten keskuudessa. Aikuisväestössä esiintyvyys on noin 20–30 % ja sen oletetaan jatkuvasti kasvavan tasaisesti väestössä samoin kuin muutkin allergiset taudit, kuten astma ja atooppinen ihottuma.

Allergisen nuhan ennuste

Allerginen nuha ei yleensä pitkäaikaisenakaan aiheuta oireilua suurempia ongelmia. Vaivana se on kuitenkin kiusallinen ja pahimmillaan voi huonontaa elämänlaatua huomattavastikin. Nenän tukkoisuus huonontaa unen laatua, lisää väsymystä ja vaikeuttaa keskittymistä. Se voi myös altistaa kuorsaukselle ja uniapneataudin kehittymiselle. Lisäksi tiedetään, että allergista nuhaa sairastavalla on terveisiin verrattuna kolminkertainen riski sairastua astmaan.

Lähteet:

Numminen J. Allerginen nuha, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016

Numminen J. Allerginen Nuha, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017

ICD-10:

J30 Vasomotorinen ja/tai allerginen nuha

Julkaistu: 30.7.2019
Kommentoi »