Terveys

Imetys ja rinnat – mitä sinun tulisi tietää

Äidin ja vauvan välille imetyksessä kehittyvä suhde on ainutlaatuinen.

Teksti Noora Dahmane
28.8.2008 Terve.fi

Asiantuntijat tukevat tosiasiaa, että äidinmaito on vauvalle parasta ravintoa. Useille naisille imetys tuottaa kuitenkin rintoihin liittyviä ongelmia, kuten epäsymmetrisyyttä ja epämuodostumia.

Rintakudos on jatkuvasti alttiina hormoneille, kuten estrogeeni ja progesteroni. Näiden hormonien tasot muuttuvat kuukautisten, raskauden, imetyksen ja vaihdevuosien aikana. Pääasiassa siis koko elämän ajan. Erityisesti hormonitasot vaihtelevat raskauden ja imetyksen aikana, jolloin rintojen koko ja muoto saattavat muuttua huomattavasti.

Rinnan koko määräytyy sen mukaan, kuinka paljon niissä on rasvakudosta. Maidon eritys muodostaa rintoihin tiheää kudosta ja imetyksen jälkeen rintojen rasva- sekä sidekudos saattavat siirtyä. Rinnat eivät siis imetyksen jälkeen välttämättä palaudu enää saman kokoisiksi tai muotoisiksi.

Joidenkin naisten rinnat jäävät suuremmiksi ja toisten pienenevät. Rintojen riippuminen tai normaaleina pysyminen imetyksen jälkeen voi kuitenkin yhtä lailla riippua geeneistä ja painosta raskauden aikana kuin iästäkin.

Aiheuttako imetys riippu- tai lättärintaisuutta?

Synnytyksen jälkeinen rintojen surkastuminen on termi, mikä kuvaa maidoneritysrakenteiden surkastumista synnytystä edeltävään muotoonsa. Jos imetät, maidonvirtaus saattaa venyttää rinnan ihoa ja kudoksia jonkin verran.

Joillekin naisista tästä aiheutuu ”tyhjän” tai venyneen näköiset rinnat. Rinnoissa tapahtuvat muutokset ovat yleisiä, mutta kyseessä on vain kosmeettinen muutos, ei lääketieteellinen ongelma.

Naiset usein pelkäävät sitä, että heidän rintansa alkavat riippua imetyksen jälkeen. Viime vuonna tehty tutkimus kuitenkin osoitti, että imetys sinällään ei ole syynä tähän. Muut rintojen ulkonäköön vaikuttavat tekijät ovat muun muassa seuraavat:

 • BMI, eli painoindeksi, joka kertoo prosentuaalisen rasvan määrän kehossasi.
 • Raskauksien lukumäärä
 • Rintojen suuri koko ennen raskautta
 • Ikä
 • Tupakointitausta

Voiko imetys johtaa rintojen muodon muutoksiin?

Kaikki rinnat ovat imetyksen suhteen yksilöllisiä. Se mitä tapahtuu toisen rinnoille imetyksen jälkeen, ei välttämättä tapahdu toiselle. Joillakin ilmenevä rintojen tukkeuma, mikä aiheutuu rinnan verisuonien tukkeutumisesta on yleistä imetettäessä. Kun ongelma on korjattu, saattaa toinen rinnoista jäädä hieman erimuotoiseksi.

Aiheutuuko rintojen epäsymmetrisyys tai erikokoisuus imetyksestä?

Rintakudos venyy kohti kainaloa, joten kun rinta turpoaa maidosta ja sen jälkeen taas kutistuu imetyksen loputtua, saattaa rinnan muoto muuttua. Monilla naisilla on epäsymmetrisen rinnat jo ennen raskautta, kuten myös sen jälkeen.

Toisilla rintojen muoto ei muutu miksikään, kun taas toisilla ne saattavat jäädä isommiksi, roikkuvammiksi tai lättänämmiksi. Toisilla naisilla toinen rinta saattaa jäädä kuppikokoa pienemmäksi tai suuremmiksi, mutta he oppivat silti rakastamaan vartaloaan, joka ravitsi heidän vauvaansa.

Suurimmat ongelmat imetyksen jälkeen rinnoissa on vain kosmeettisia. Rintoja kannattaa silti tutkia säännöllisesti, varmistaakseen rintojensa terveyden.

Rintojen tutkiminen

1. Tutki rintasi itse

Helppo ja yksinkertainen tapa tutkia omia rintojasi ja niissä ilmeneviä muutoksia. Omia rintoja on hyvä tutkia kerran kuussa vaikka imettäisitkin.

Erityisen tärkeää rintojen tutkiminen on imetyksen loppumisen jälkeisinä kuukausina, kun rintasi muuttuvat. Kerro kaikista epäilyttävistä möykyistä ja nännivuodoista lääkärillesi. Useimmat möykyt ovat hyvänlaatuisia, mutta ne pitää silti seuloa, jotta rintasyövän mahdollisuus voidaan sulkea pois.

2. Tutkituta rintasi lääkärillä

Lääkäri voi arvioida tarvitseeko rintaongelmasi lääketieteellistä hoitoa. Käy lääkärillä tutkituttamassa rintasi kerran vuodessa tai milloin tahansa havaitset niissä imetyksen jälkeisiä muutoksia.

3. Käy mammografiassa

Rintojen röntgenkuvauksessa eli mammografiassa voidaan diagnosoida möykyt, joita et itse pysty tuntemaan. Jos sinulla on rintoihin liittyviä ongelmia imetyksen jälkeen, lääkäri saattaa lähettää sinut heti mammografiaan. Tutkimuksessa voi käy vaikka imettäisikin, sillä se ei vaikuta maidonerityksiin tai vauvasi terveyteen.

Soita lääkärillesi jos…

 • sinulla on kuumetta tai nuhan oireita, jotka saattavat olla rintatulehduksen merkkejä
 • rintasi ovat normaalia kivuliaammat
 • rintasi ovat hyvin puristavan tai ryppyisen oloiset
 • nänneistäsi vuotaa verta tai muuta eritettä
 • rinnassasi on punainen kivulias möykky, mikä viittaa maitorauhasen tulehdukseen.
 • nännisi on kutistunut sisäänpäin
 • rinnassasi on möykky

Positiivinen asia kuitenkin on, että imetys itse asiassa vähentää riskiäsi sairastua rintasyöpään. Naiset, jotka eivät koskaan ole imettäneet ovat hieman suuremmassa syöpäriskissä.

Miten rintojen epäsymmetrisyyttä tai erikokoisuutta voi hoitaa?

Kun rintojen koko tai muoto muuttuu radikaalista imetyksen jälkeen, jotkut naiset harkitsevat plastiikkakirurgiaa. Rintojen kohotus voidaan tehdä riippumisen korjaamiseksi, jolloin rintaa kohotetaan ja nänniä mahdollisesti siirretään ylemmäs. Ennen kuin suunnittelet plastiikkaleikkausta, rintasi tulisi tutkia kunnolla ja antaa lääkärin arvioida rintojesi terveyshistoria.

Aiheesta kirjoitti WebMD 30.7.2008 artikkelissaan ”Breast problems after breastfeeding”

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi