Terveys

Rauhoitatko vauvaa juttelemalla? Laulaminen auttaa pidempään

Tutkijat havaitsivat, että laulaminen rauhoittaa vauvan jopa puolet pidemmäksi aikaa kuin puhuminen.

31.10.2015 Terve.fi

Kanadalaistutkimuksen mukaan vauva rauhoittuu pidemmäksi aikaa kuullessaan puheen sijasta laulua, uutisoi Science Daily. Vaikutus pysyi, vaikka laulu olisi ollut vauvalle ennestään tuntematon.

Tutkijat halusivat selvittää, miten laulaminen vaikuttaa vauvan emotionaaliseen itsehillintään.

– Se ei luonnollisestikaan ole vauvoilla vielä kehittynyt piirre, ja uskomme, että laulaminen auttaa vauvoja kehittämään tätä kykyä, selittää professori Isabelle Peretz Research on Brain, Music and Language -keskuksesta.

Lumoava musiikki

Tutkimusten mukaan musiikki saa ihmiset lumoutumaan. Tämä näkyy aikuisissa ja vanhemmissa lapsissa jalan naputuksena, nyökkäilynä tai rummutteluna. Vauvoilla näitä reaktioita ei kuitenkaan havaita joko fyysisen tai mentaalisen rajoitteen takia. Tutkijat halusivatkin selvittää, onko vauvoilla mentaalinen kyky nauttia musiikista.

– Tutkimuksemme osoittaa, että musiikki vie myös vauvan mukanaan, mikä tarkoittaa sitä, että myös vauvoilla on kyky lumoutua musiikista, kertoo Peretz.

Puolet rauhoittavampaa kuin puhe

Tutkimuksessa varmistettiin, ettei vauvojen musiikista johtuvaan reaktioon vaikuttaneet muut tekijät, kuten herkkyys oman äidin äänelle. Ensiksi sekä puhe että laulu esitettiin vauvoille turkin kielellä, jotta vauva ei tunnistaisi niitä tutuiksi. Toiseksi vauvoja ei altistettu millekään muille virikkeille.

– Vanhemmat olivat mukana huoneessa, mutta he istuivat vauvojen takana, jotta heidän ilmeensä eivät vaikuttaisi vauvojen reaktioihin, selittää tutkimusta johtanut Mariève Corbeil Montrealin yliopistosta.

Tutkimuksessa havaittiin, että turkinkielistä laulua kuunnellessaan vauvat pysyivät rauhallisina keskimäärin yhdeksän minuutin ajan, kun taas turkinkielinen puhe rauhoitti heitä noin puolet lyhyemmän ajan.

Lisää laulua, äidit

Tutkijat testasivat vaikutuksen myös siten, että äidit lauloivat vauvoilleen tutulla kielellä (tässä tapauksessa ranskaksi), ja havaitsivat tulosten pitävän silloinkin paikkansa.

Löydökset ovat tärkeitä siksi, että varsinkin länsimaiset äidit juttelevat vauvalleen paljon useammin kuin laulavat, jolloin vauva jää paitsi musiikin emootioita säätelevistä vaikutuksista.

Lähde: Science Daily

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi