Terve.fi

Musiikki tekee hyvää jopa vauvan aivoille

Musiikki tekee hyvää jopa vauvan aivoille
Julkaistu 14.5.2012

Tutkimustuloksista selviää, että interaktiivisille musiikkitunneille osallistuvat 1-vuotiaat vauvat kommunikoivat paremmin, hymyilevät enemmän ja osoittavat varhaisempia ja sivistyneempiä aivoreaktioita musiikkiin.

Tutkimusta varten tutkijat tarkkailivat vauvoja ja heidän vanhempiaan, jotka osallistuivat viikoittain yhteen kahdesta erilaisesti musiikkiohjauksesta yli kuuden kuukauden jakson ajan. Yhdellä musiikkitunnilla vauvat tekivät vuorovaikutteisesti musiikkia, opettelivat soittamaan lyömäsoittimia, lauloivat vuorollaan tiettyjä lauluja ja oppivat tuutulauluja ja muita kappaleita.

Toisella musiikkitunnilla vauvat ja vanhemmat leikkivät erilaisilla musiikkileluilla samalla, kun taustalla soi lastenlauluja. Yksikään vauvoista ei ollut aiemmin osallistunut muille vauvojen musiikkitunneille, ja ennen tuntien aloittamista vauvojen kommunikaatio- ja sosiaaliset kyvyt olivat samalla tasolla.

Tutkijat havaitsivat, että eri ryhmissä olevien vauvojen ei-musiikilliset erot olivat hämmästyttäviä, sillä interaktiivisille tunnille osallistuneet lapset osoittivat parempia varhaisia kommunikaatiokykyjä, kuten tavoittamattomissa olevien tavaroiden osoittelua tai hyvästiksi heiluttamista. Tutkijoiden mukaan nämä lapset myös hymyilivät enemmän, heidän rauhoittelunsa oli helpompaa ja he olivat vähemmän stressaantuneita vieraiden asioiden suhteen tai silloin, kun asiat eivät menneet heidän haluamallaan tavalla.

Lue myös:

Kommentoi »