Terve.fi

Elävä musiikki vaikuttaa edullisesti keskosiin

Elävä musiikki vaikuttaa edullisesti keskosiin
Julkaistu 19.7.2006

Tutkimukseen osallistui 31 keskosena syntynyttä vauvaa. Heidät arvottiin kuulemaan elävää musiikkia, äänitettyä musiikkia tai ei lainkaan musiikkia kolmena peräkkäisenä päivänä. Ympäristön hälyäänet pyrittiin eliminoimaan mahdollisimman hyvin. Vauvat saivat musiikkiterapiaa puolen tunnin ajan kerrallaan. Keskoset olivat syntyneet yli 32 viikon raskauden jälkeen ja painoivat vähintään 1 500 grammaa. Lisäksi heidän kuuloaistinsa toiminta oli varmennettu.

Elävä musiikki ei vaikuttanut merkittävästi vauvojen sydämen toimintaan, hengitykseen, veren happikyllästeisyyteen eikä käyttäytymiseen 30 minuutin session aikana. Kuitenkin puoli tuntia terapiajakson jälkeen elävää musiikkia kuunnelleiden vauvojen sydämen syke aleni yli 20 lyönnillä minuutissa ja syvä uni parani. Sen kummemmin äänitetty musiikki kuin pelkkä hiljaisuuskaan eivät vaikuttaneet samalla tavalla missään vaiheessa. Sekä hoitohenkilöstö että vauvojen vanhemmat pitivät elävää musiikkia äänitettyä parempana vaihtoehtona.

Näyttää siltä, että elävä musiikki rauhoittaa keskosten sydäntä ja parantaa syvän unen laatua. Samanlaista vaikutusta ei ilmeisesti saavuteta äänitetyllä musiikilla eikä pelkällä hiljaisuudella.

Lue myös:

Kommentoi »