Terveys

Näin tarjoat vauvalle musiikkia – ja tuet hänen kehitystään!

27.5.2011 Terve.fi

Paitsi hilpeitä hetkiä, musiikin parissa vietetty aika voi kuitenkin myös edistää lapsesi kehitystä. Erityisen hyödyllistä musiikin kuunteleminen, sen tuottaminen ja sen tahdissa liikkuminen on vauvan ensimmäisenä elinvuonna.

Seuraavassa Parents.comin kokoamat vinkit siitä, kuinka saat soinnusta ja rytmeistä kaiken hyödyn irti!

1. Tanssikaa!

Vauvan ei tarvitse osata liikkua musiikin tahtiin tai taputtaa käsiään, mutta hän voi silti nauttia musiikista. Tämä onnistuu vanhempien välityksellä. Ota siis vauva syliisi ja heilu, keinu ja heijaa tai pompota häntä polvella musiikin mukana.

- Musiikin ja liikkeen yhdistäminen edesauttaa viestien kulkua vauvan aivojen ja hermojen välillä, sanoo tutkija Laurel Trainor McMaster yliopistosta Ontariosta.

Pikku hiljaa vauvat oppivat heidän äänensä ja liikkeen välisen yhteyden, esimerkiksi kun heidän itkunsa kiinnittää äidin huomion tai tietty musiikki houkuttaa liikkumaan sen rytmissä.

2. Soittakaa!

Myös yhteismusisointi kannattaa. Hommasta ei kannata tehdä liian erikoista tai monimutkaista: pelkkä rytmien paukutus, tahdin lyöminen tai melodian tapailu vievät asiaa eteenpäin.

Eräässä tutkija Trainorin kokeessa vertailtiin kahta äiti-lapsi-ryhmää. Äiti-lapsi-parit osallistuivat kuuden kuukauden ajan musiikkitunneille, joista toisessa vauvat pääsivät tekemään musiikkia yhdessä äitiensä kanssa, toisessa musiikkia vain kuunneltiin.

- Musiikin tehneeseen ryhmään osallistuneiden vauvojen aivot osoittivat aikaisempaa ja suurempaa vastinetta ääniin ja laajempaa ymmärrystä musiikin rakenteesta, Trainor kertoo.

3. Uusia rytmejä!

Vauvallasi saattaa olla sinua parempi rytmitaju, joten rohkene soittaa hänelle hieman haastavampiakin rytmejä.

Lastenmusiikki on aina oiva valinta, mutta toisinaan kannattaa laittaa soimaan musiikkia vaikkapa Intiasta tai Kiinasta – niiden sävelkulut tuovat pirteää vaihtelua länsimaisten melodioiden kaavoihin. Voit myös tutustuttaa vauvan omaan lempimusiikkiisi, esimerkiksi klassiseen tai pirteään poppiin.

Alle kuusi kuukautta vanhat vauvat ovat erityisen herkkiä omaksumaan erikoisempiakin rytmejä. Kuuden kuukauden jälkeen alamme pikku hiljaa valikoida kuulemaamme niin, että emme täysin huku kaiken kuulemamme keskelle.

4. Miksaa vauvalle omaa musiikkia!

Jos aikaa ja intoa riittää, internet tarjoaa mukavia mahdollisuuksia tehdä yhteismusisoinnista vauvan kanssa vieläkin mukavampaa. Voit esimerkiksi miksata omat suosikkirokkisi lempeiksi kehtolauluiksi osoitteessa rockabyebabymusic.com.

Rentoutumiseen taas sopivat leppoisat lintujen liverrykset ja muut luonnon äänet. Niitä löydät vaikkapa Ylen tehosto-nimisestä palvelusta.

Tai miksi et nahoittaisi sinun ja vauvasi duettoa vaikkapa omalla mp3-soittimellasi? Oma musisointi on sekä vanhemmista että lapsista hauskaa kuunneltavaa. Jos taas omat äänitteet eivät innosta, kurkkaa täältä, kuinka vain kolme kuukautta vanha vauva hurmaa laulullaan!

Lue lisää:

Vauvan kanssa harrastamaan

Musiikki tekee hyvää jopa vauvan aivoille

Kehittyykö lapsesi oikeassa tahdissa?

Lapsen ensimmäinen vuosi – tätä vanhemmat kysyvät!

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi