Terve.fi

Vauvan kanssa harrastamaan

Vauvan kanssa harrastamaan
Uintia, lattareita, joogaa vai sanataidetta? Kotona vauvan kanssa voi leikitellä ja lauleskella, mutta myös kodin ulkopuolelta löytyy paikkakunnasta riippuen erilaisia aktiviteetteja vauvalle ja vanhemmille.
Julkaistu: 25.9.2007

Niistä vauva ammentaa uusia kokemuksia ja hieman isompaa vauvaa kiinnostavat myös muut ikäisensä toverit. Myös vanhemmille harrastus voi tuoda bonusta arkeen, sillä kotiäitinä tai -isänä oleminen on joskus yksinäistä ilman muiden aikuisten seuraa.

Vauvaa ei kuitenkaan ole syytä kiikuttaa joka viikonpäivänä erilaisiin aktiviteetteihin, vaan esimerkiksi kerta viikossa on aivan riittävä määrä. Mikään näytönpaikka tai stressin aihe vauvaharrastus ei saa olla, vaan ennen kaikkea harrastamisen tulee olla mukava kokemus ja yhdessäolon hetki.

Moneen eri lähtöön

Monet seurakunnat, opistot, MLL, liikuntaseurat ja monet yksityiset tahot järjestävät vauvatoimintaa. Harrastuksia on monenlaisia ja monen hintaisia, isoimmilla paikkakunnilla yleensä hieman laajempana valikoimana. Myös perhekahvila- ja perhekerhotoimintaa vanhemmille ja vauvoille löytyy. Harrastuksesta riippuu, mikä on sopiva ikä aloittaa. Usein eri-ikäisille vauvoille on omat ryhmänsä, jotta voidaan puuhailla oikealla kehitystasolla.

Vauvauinti

Vauvauinti tarjoaa mukavan liikunnallisen elämyksen vauvalle ja vanhemmille lämpimässä (+32ºC) vedessä. Vauvauinnissa ei ole tarkoitus oppia uimaan, vaan vanhempien avustamana leikkimään vedessä ja sukeltamaan. Samalla tuetaan motorista kehitystä. Vauvat nauttivat vedestä ja heidän kanssaan leikitellään laulujen ja lorujen merkeissä. Veden tullessa tutuksi, uintiin otetaan mukaan erilaisia välineitä, kuten patjoja, lauttoja ja sukeltamista aktivoivia välineitä.

Vesi stimuloi vauvan aisteja ja tukee liikkeitä eri tavalla. Vauva oppii paremmin tuntemaan oman kehonsa liikkeitä ja hallitsemaan niitä. Vauvauinnissa hyödynnetään sukellusrefleksiä, joka on alle 6 kk:n ikäisen vauvan suojareaktio pään joutuessa veden alle. Refleksin jäädessä pois vauva onkin jo tottunut pidättämään henkeä veden alla.

Ihanteellisin vauvauinnin aloittamisikä on 3-5 kuukautta, sillä silloin lapsen valveillaoloaika on tarpeeksi pitkä ja hän jaksaa liikkua enemmän. Lapsen tulee painaa uintiharrastusta aloittaessa vähintään 5 kg, jotta hän pysyy lämpimänä vedessä. Vauvauinteja järjestävät yksityiset uimaseurat, uimahallit ja kylpylät.

Muskari

Musiikkileikkikoulun tavoitteena on musiikillisten elämysten, valmiuksien ja taitojen luominen ja kehittäminen. Yleensä vauvat pitävät musiikista ja musiikkileikkikoulussa vauvalle loruillaan ja laulellaan samalla keinuttaen, hypellen tai leikkien. Lapsen kanssa tutustutaan vähitellen erilaisiin soittimiin ja niiden äänenväreihin. Joskus musiikkiin voidaan liittää vain rauhallista silittelyä.Muskarissa myös itselle palautuu mieliin vanhoja lastenlauluja ja siellä voi oppia myös uusia, joita voi kotona hyödyntää.

Jumppa

Vauvajumppaa voi alkaa harrastamaan, kun lapsi on kehittynyt riittävän jänteväksi ja kannattelee omaa päätään. Useimmiten siihen on valmiudet on noin 3-4 kuukauden iässä. Äidin kannattaa odottaa jälkitarkastusta ennen jumpan aloittamista.

Lapsen ja vanhemman yhteisen jumpan tavoitteena on hauska yhdessäolo ja samalla liikuntaelimistön lihaksiston vahvistaminen. Jumppa koostuu äidin ja vauvan yhdessä tekemistä liikkeistä leikkien, lorujen ja musiikin tahdissa. Jumppaliikkeissä vauvaa pidetään mukana, kannatellaan käsillä tai asetetaan vauva makuulle vanhemman jalkojen päälle ja keinutellaan vauvaa. Mukautumalla aikuisen liikkeeseen vauva saa kokemuksia liikkeen rytmistä ja tasapainoilee lihaksillaan. Se edistää huomattavasti lapsen varhaisliikkeiden motoriikkaa. Vauvan kasvaessa myös jumpan tehot aikuisella kasvaa! Jumppa kehittää samalla vauvan ajattelutaitoa, minäkuvaa sekä valmiuksia sosiaaliseen vuorovaikutukseen.

Tanssi

Rytmikästä vai rauhallista? Tanssilla ja musiikillakin voi vauvaa ja itseään viihdyttää. Samalla saa aimo annoksen reipasta mieltä. Tanssin aikana vauvaa pidetään sylissä, selässä, rintarepussa tai kantoliinassa.

Eri musiikkimakuihin löytyy erilaisia valikoimia paikasta riippuen. On olemassa minilattareita, joissa latinalaisrytmit samba, jive ja merengue houkuttelevat äitiä ja vauvaa tanssiliikuntaan. BabyBrasil on uudenlaista aikuinen-vauva -liikuntaa brasilialaisiin rytmeihin sovellettuna. Mikäli taas samba, salsa ja tango kiehtoo, voi vauvan kanssa suunnata äitien ja vauvojen bailatino-tunnille.

Afrotanssitunnilla tai itämaisen tanssin tahdissa vauvan keinuessa aikuisen liikkeiden mukana hän aistii liikkeen ja samalla tasapaino ja liikeaisti kehittyvät.

Jooga

Äiti-vauvajoogassa autetaan pehmeästi joogaharjoitusten avulla kehoa palautumaan synnytyksestä. Samalla rentoudutaan rauhallisessa musiikissa. Vauvat saavat koko ajan olla vierellä ja osassa liikkeistä vauvakin voi olla mukana. Lisäksi tunnilla opetellaan vauvahierontaa ja vauvoille tehdään joogaliikkeitä mm. vatsavaivoja helpottamaan.

Sanataide

Vauvasanataidekerhoon ovat tervetulleita 0-6 kuukauden ikäiset vauvat ja sitä isommille on olemassa omat ryhmänsä. Sanataide on kaikenlaista tekemistä sanojen kanssa, kuten lukemista, kirjoittamista, puhumista ja esittämistä. Vauvoille sanataiteessa vuorovaikutus on tärkeää, jolloin mukaan otetaan paljon ilmeitä ja eleitä. Toisto on vauvojen kanssa tärkeä seikka asioiden oppimisessa.

Värikylpy

Tiesitkö, että mustikkakeitolla ja pinaattisoseellakin voi maalata? Vauvojen värikylpy on alle vuoden ikäisten lasten ja heidän vanhempiensa visuaalinen väri-ilottelu, joka tarjoaa mukavia elämyksiä eri materiaalien ja värien kanssa. Värikylpy kehittää pikku hiljaa lapsen värisilmää sekä visuaalista kykyä nähdä ja erotella erilaisia materiaaleja. Tärkeintä on kuitenkin hetki, tila ja mahdollisuus tehdä ja kokeilla.

Elokuviin vauvan kanssa

Muutamilla paikkakunnilla järjestetään elokuvateattereissa silloin tällöin elokuvanäytöksiä, jonne on mahdollista mennä vauvan kanssa. Elokuvan äänenvoimakkuus on normaalia hiljaisempi ja salissa on himmeä valaistus. Vauvanhoitoa helpottaa elokuvasalin hoitopöytä vaipan vaihtoa varten sekä mikroaaltouuni. Ei siis ole pakko istua paikallaan kuin tatti, vaan vauvan kanssa voi välillä jaloitella. Myös jutustelu on sallittua eikä vauvan itkua tarvitse hävetä. Elokuvan ajan vauva voi olla kantokassissa tai turvakaukalossa, vaunut jätetään salin ulkopuolelle.

Lue lisää:

Kommentoi »