Terve.fi

Huoli lapsen sosiaalisesta kehityksestä

Huoli lapsen sosiaalisesta kehityksestä

Maija Kautonen

Lääkäri, kolmen lapsen äiti

Maija Kautonen

Kysymys:

Poikani on kohta 10kk. Hän syntyi kaksi viikkoa etuajassa ja itki koliikkia ensimmäiset nelisen kuukautta ja mahavaivoja vielä puolivuotiaaksi. Katsekontaktia hän otti pienenä todella vähän ja hymykin oli tiukassa. Ei viihtynyt sylissä. Hän “heräsi” tähän maailmaan vasta n. 3kk iässä. Olin silloin ja olen edelleen huolissani hänen sosiaalisesta kehityksestä.
Hän ei matki mitään. Ei ääniä, ei ilmeitä, ei eleitä. Keskustelussa ei vastavuoroisuutta. Ei seuraa osoitusta. En ole varma tunnistaako hän nimeään. Joskus kääntyy nimensä kuullessaan tai jos laulussa mainitaan nimi, saattaa hymyillä oikeassa kohdassa. Mutta yleensä ei ole huomaavinaankaan. Uppoutuu leikkeihin eikä silloin nosta katsettaan vaikka mitä tekisi. Ei vilkuta eikä taputa. Pyörittelee päätä innostuessaan tai ollessa vihainen.
On kuitenkin iloinen ja nauravainen lapsi. Vahvatahtoinen vauva. Päristelee ja sanoo titi ja tata yms. Ihmiset ja erityisesti lapset kiinnostavat. Kukkuu-leikkiä leikkii mielellään. On eroahdistusta ja tunnistaa perheenjäsenet ja arastelee vieraita. Tekee varmistusta katseellaan kun haluaa varmistua jostain suunnasta tai asiasta. Suuttuu jos kieltää. Osoittaa jos haluaa jotain ja näyttää haluavansa syliin. Käy tankkaamassa läheisyyttä leikin lomassa.
Olenko turhaan huolissani esim. autismista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

kerrot mukavasti vauvasi taidoista, joita onkin jo karttunut aika paljon ja monet niistä ovat ikätasolla.
Lapsi oppii tunnistamaan äänteitä ja matkimaan niitä pikku hiljaa ensimmäisen ikävuoden aikana, myös oman nimensä. On tyypillistä, että alle vuoden ikäinen lapsi ei reagoi nimeensä, suun ilmeiden matkimiseen ja vilkutukseen vielä yhtä nopeasti kuin esimerkiksi aikuinen reagoi. Lapsen ilme saattaa tutusta sanasta hieman muuttua, mutta reaktiot tulevat välillä vähän viiveellä. Jos esimerkiksi vauva katsoo sinua ja työnnät oman kielesi ulos malliksi, niin tovin päästä vauva alkaa avaamaan omaa suutaan ja hänen kielensä saattaa tulla ulos suusta, mutta ei vielä yhtä nopeasti ja koordinoidusti kuin aikuisella. Sama tapahtuu vilkuttaessa, tyypillisesti vauva nostaa kätensä ja yrittää matkia vilkutusta vasta kun tilanne on jo oikeastaan ohi. Hymyyn vauvat reagoivat melko nopeasti vastahymyllä.

Vauvasi iässä on tärkeää, että häneen otetaan katsekontakti ja hän saa katsoa aikuista kasvoihin tarpeeksi pitkään, samoin, että hänen ääntelyynsä ja ilmeisiinsä reagoidaan kasvot häneen päin kääntäen ja silmiin katsoen.
Nykymaailmassa tämä on välillä haasteellista aikuisten viettäessä aikaa älypuhelimella.
Samoin vauvat saavat nykyään enemmän kuin tarpeeksi virikkeitä. Vauvan ollessa leikkimatolla tai tutustuessa ympäristöönsä riittää, että on aikuinen läsnä, lapsi ei tarvitse taustalle musiikkia tai TV:tä.
Vietä aikaa lapsesi kanssa ja anna hänelle aikaa tulkita sinun ilmeitäsi ja vastata niihin omaa tahtiaan. Mikäli sinulla on vielä lapsen ollessa yksivuotias asiasta huolta, ota asia puheeksi neuvolassa ja tarvittaessa neuvolasta voidaan ohjata vauvasi lääkärin arvioon.

Julkaistu: 23.4.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.