Terve.fi

Lasten vesirokko

Lasten vesirokko
Lasten vesirokko, oireet ja hoito: Vesirokko alkaa kuumeella ja flunssan oireilla. Parin päivän kuluttua kasvoihin ja vartalolle nousee täpläistä ihottumaa ja rakkuloita.
Julkaistu: 3.10.2013

Vesirokko on yleinen lasten sairaus, joka aiheuttaa kuumetta ja pienistä vesirakkuloista koostuvaa ihottumaa.

Sairaus on erittäin tarttuva ja samassa taloudessa asuvat henkilöt tartuttavat yleensä toisensa. Sairaus ilmenee yleensä sitä lievempänä, mitä nuorempi potilas. Äidin vasta-aineet suojaavat vastasyntyneitä ja pikkuvauvoja sairaudelta.

Syyt

Vesirokon aiheuttaa varicella zoster -virus.

Itämisaika tartunnasta oireiden alkamiseen on 2-3 viikkoa. Vesirokkovirus voi aiheuttaa myös vyöruusun. Vyöruusu esiintyy harvoin lapsilla.

Oireet

Vesirokko alkaa kuumeella ja flunssan oireilla. Parin päivän kuluttua kasvoihin ja vartalolle nousee täpläistä ihottumaa ja rakkuloita.

Rakkulat rikkoutuvat ja kuivuvat sekä rupeutuvat sitten parin päivän kuluessa. Ihottuma on hyvin kutiseva, ja lapsen raapiessa ihottuma-aluetta iho voi tulehtua bakteeri-infektion johdosta. Tällöin iholle voi muodostua haavaumia ja arpia.

Uusia paukamia syntyy useiden päivien aikana kunnes noin viikon kuluttua kaikki rakkulat ovat kuivuneet ja sairaus ei enää ole tarttuvaa. Joskus myös suun ja sukupuolielinten limakalvoille voi syntyä kipeitä rakkuloita.

Vesirokkoihottuma näyttää tältä.

Komplikaatiot

Tavallisin komplikaatio on ihon bakteeritulehdus. Tulehtunut aluen on turvoksissa, kipeä, kosketusarka ja punoittaa ja se voi myös märkiä. Ihotulehdus tulee hoitaa antibiootilla ja lapsi tulee viedä lääkäriin. Harvinaisempia komplikaatioita ovat keuhkokuume ja keskushermostoinfektiot. Molemmat ovat välitöntä lääkärin hoitoa vaativia tiloja. Keskushermostoinfektioon viittaavia oireita ovat päänsärky, uneliaisuus, pahoivointi ja niskajäykkyys. Jos lapsellasi on tällaisia oireita, ota yhteys lääkäriin.

Hoito / Mitä tehdä?

Vesirokkoon on olemassa lääkehoito, joka ajoissa aloitettuna lyhentää taudin kestoa ja helpottaa oireita. Jos lapsella on jokin vaikea perussairaus tai esimerkiksi atooppinen ihottuma voi lääkehoidon aloittaminen olla hyvin perusteltua. Voit keskustella asiasta lapsesi lääkärin kanssa. Ihottuma-alueen bakteeri-infektio hoidetaan antibiooteilla.

Lapselle voidaan antaa kipulääkkeitä ja ihon kutinaa voidaan lievittää perusvoiteilla sekä antihistamiinilla. Myös kylmähaude voi lievittää kutinaa.

Pidä lapsen kynnet lyhyinä, jotta hän ei voi raapia ihoa. Raapiminen voi aiheuttaa tulehduksen. Pidä lapsi kotona, poissa muiden seurasta kunnes ihottumarakkulat ovat kuivuneet kokonaan.

Ennaltaehkäisy

Vesirokkoa vastaan on kehitetty rokotus, mutta se ei sisälly lasten normaaliin rokotusohjelmaan. Rokote on turvallinen terveille lapsille ja sillä voidaan myös ehkäistä vesirokon kehittyminen, mikäli se annetaan 3 vuorokauden sisällä mahdollisesta tartunnasta. Rokote edellyttää lääkärin määräämää reseptiä.

Jos lapsen immuunijärjestelmä on heikentynyt jostain syystä, esimerkiksi sytostaattihoidon vuoksi, lapsi voidaan suojata vesirokkovirukselta immunoglubuliineilla eli vasta-aineilla. Jos tällaiset lapset saavat vesirokon, heille tulee antaa myös viruslääkitystä.

Kommentoi »