Sairaudet

Yleistietoa lasten hinkuyskästä

Hinkuyskä on vakava infektiotauti varsinkin vauvoille ja vastasyntyneille, joita ei ole rokotettu. Miten hinkuyskän tunnistaa? Lue lisää hinkuyskästä.

Teksti Toimitus
5.6.2018 | Päivitetty 14.11.2023 | Terve.fi

Hinkuyskä on hengitystieinfektio, joka voi aiheuttaa vakavia oireita, erityisesti rokottamattomilla vastasyntyneillä ja pikkuvauvoilla. Hinkuyskärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Sairaus alkaa yleensä isommilla lapsilla ja aikuisilla tavallisena vilustumisena, johon liittyy yskää ja ehkä hiukan kuumetta. Yskä voi vaikuttaa enemmän ärsytysyskältä, josta voi tulla yhtämittainen ongelma päivin ja öin.

Lue yleisistä tulehduksista, joihin liittyy laajalle levinnyt ihottuma.

Hinkuyskän aiheuttaja

Hinkuyskän aiheuttaja on bakteeri nimeltä Bordetella pertussis, ja se on erittäin tarttuva. Infektion kantajina ovat sylki ja ja nenän eritteet, ja se leviää aivastelun, ysköksien ja eritteiden suoran kosketuksen kautta. Itämisaika (infektion ja oireiden puhkeamisen välinen aika) kestää 1-2 viikkoa, tavallisesti noin viikon. Infektio voi levitä toisiin, erityisesti ellei antibioottihoitoa aloiteta.

Hinkuyskän oireet

Sairaus alkaa ylähengitystietulehduksena vilustumisen tapaisina oireina nuhan, lievän kuumeen ja lievän yskimisen muodossa (katarraalinen vaihe). 1 - 2 viikkoa oireiden puhkeamisen jälkeen yskä korostuu ja lapsi saa yskänpuuskia (yskävaihe), erityisesti öisin.

Yskänpuuskien välillä lapsi haukkoo henkeään, jota säestää tunnusomainen - "hinkuva" ääni - josta nimi hinkuyskä. Pikkulasten olo voi tuntua kovin epämukavalta näiden yskänpuuskien aikana. Heille tulee yleensä yskänpuuska ennen oksentamista ja heidän ihonvärinsä sinertyy usein väliaikaisen hapenpuutteen takia. Yskänpuuskien välillä lapsen yleiskunto voi näyttää hyvältä. Yskävaihe voi kestää 2-4 viikkoa ennen oireiden asteittaista paranemista.

Jotkut vauvat voivat saada hengityskatkoja yskänpuuskien sijasta. Yskä voi myös kestää monta viikkoa ja siihen on viitattu "100 vuorokauden yskänä". Yskävaiheessa lapsi on kuumeeton ja hänen tulehdusarvot ovat normaalit.

Pienillä rokottamattomilla lapsilla bakteerin myrkky voi aiheuttaa voimakkaan ja vaarallisen keuhkoverenpaineen kohoamisen.

Lue lisäksi: Millainen tauti on aivokalvontulehdus? Miten aivokalvontulehduksen tunnistaa?

Hinkuyskän hoito

Sinun on vietävä lapsi lääkäriin, jos epäilet, että hänellä on hinkuyskä. Pienet lapset kuuluvat sairaalahoitoon.

Yskä voidaan määrittää ottamalla limanäyte nenästä pumpulipuikon avulla tai verikokeen avulla.

Hinkuyskää hoidetaan yleensä antibiooteilla. Yli kuukauden oireilleita ei kannata kuitenkaan yleensä hoitaa.

Hoitava lääkärisi voi myös harkita läheistesi hoitamista, erityisesti niiden, joilla on vilustumista muistuttavia oireita eivätkä ole rokotettuja. Tartuntavaaran katsotaan olevan ohi, kun 5 päivää on kulunut antibioottikuurin alkamisesta.

Hinkuyskärokote on vähentänyt tapauksia Suomessa. Ensimmäinen rokote annetaan kolmen kuukauden iässä osana yhdistelmärokotetta. Rokotteen teho ajan myötä heikkenee, joten tehosteannokset annetaan neljän ja 14–15 vuoden iässä.

Hinkuyskän seuranta

Antibioottien lisäksi lapsen pitäisi saada lievittävää hoitoa antamalla hänelle paljon juotavaa ja tarpeen mukaan nenätippoja. Ilmankostutin voi usein helpottaa lapsen epämukavaa oloa.

Varmista ettei lapsi altistu aerosolisuihkeille, tupakansavulle ja muille aineille, jotka voivat ärsyttää hengitysteitä. Varmista myös, ettei lapsen elimistö pääse kuivumaan. Anna lapselle pienempiä, mutta useammin toistuvia aterioita.

Hinkuyskän periytyvyys

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama infektiotauti, joten se ei periydy.

Hinkuyskän yleisyys

Suomessa hinkuyskää esiintyy jatkuvasti, mutta varsin vähän. 2015 todettiin laboratoriokokein 165 tapausta.

Hinkuyskän ennuste

Hyvin pienet lapset, varsinkin rokottamattomat ovat suurimmassa riskissä. Heille tauti voi olla jopa hengenvaarallinen.

Lähteet:

Jussi Mertsola, Hinkuyskä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016 .

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Jussi Mertsola, Hinkuyskä, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2017 .

Hannu Jalanko, Tietoa potilaalle: Hinkuyskä, Kustannus Oy Duodecim, 2017 .

ICD-10:

A37 Hinkuyskä

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi