Sairaudet

Yleiset tulehdukset, joihin liittyy laajalle levinnyt ihottuma

Moni eri sairaus voi aiheuttaa laajaa ihottumaa. Lue lasten erilaisista ihottumista ja niiden aiheuttajista.

Teksti Toimitus
19.8.2011 Terve.fi

Vihurirokko ja tuhkarokko

Vihurirokko ja tuhkarokko ovat rokotusten ansiosta hävinneet Suomesta kokonaan. Lapset rokotetaan näitä viruksia vastaan (MPR-rokote) 14 – 18 kuukauden iässä ja saavat tehosterokotteen yleensä 6 vuotiaana. Vaikka tauteja ei Suomessa enää esiinnykään, on yleisen rokottamisen jatkuttava, sillä muissa maissa tauteja yhä esiintyy. Vihurirokossa on kaikkialle levinneen täpläihottuman lisäksi kuumetta, pahanolontunnetta sekä yskää.

Vesirokko

Vesirokossa ihottuma alkaa punaisina hyttysen puremaa muistuttavina läiskinä kasvoilla ja keholla. Muutaman tunnin sisällä läiskät muuttuvat nesteen täyttämiksi rakkuloiksi, jotka myöhemmin puhkeavat, jättäen rupia. Vesirokko on helposti tunnistettavissa, koska rakkuloita ympäröivä iho on normaali. Lisäksi lapsella on usein kuumetta ja tukkoisuutta. Lapsella saattaa olla rakkuloita myös suussa. Vesirokko on melko tarttuvaa, ja on yleistä, että monet lapset sairastavat sen samaan aikaan joko kotona tai päivähoidossa.

Ihottuma on erittäin kutiava. On hyvin tärkeää estää lasta raapimasta, sillä iho on vaarassa saada bakteeritulehduksen, joka voi levitä muihin elimiin, jos lapsi raapii itseään liikaa. Bakteeritulehdukset voivat myös johtaa haavojen ja arpien muodostumiseen. 5-7 vuorokauden kuluttua vesirokosta on jäljellä enää kuivia rupia; tässä vaiheessa lapsi ei ole enää tartuntaa levittävä. Vesirokkoon on olemassa turvallinen rokote, joka kuuluu osana suositeltuun rokotusohjelmaan esim. Yhdysvalloissa. Vesirokkorokote on saatavilla reseptillä myös Suomessa ja se sopii periaatteessa kaikille terveille 12 kuukautta täyttäneille lapsille.

Tulirokko

Tulirokko on streptokokkien aiheuttama tulehdus kurkussa. Lapsella on yleensä kurkkukipua ja korkea kuume. Ihottuma alkaa keholla punoittavuutena ja pieninä “hiekkapaperimaisina” täplinä kaikkialla iholla. Ihottuma alkaa kaulasta ja kasvoista ja leviää kaikkialle kehoon. Usein suun ympärys säästyy ihottumalta ja näyttää siis kalpealta. 5-6 vuorokauden kuluttua ihottuma häviää ja lapsen iho alkaa usein kesiä, erityisesti sormenpäistä. Kun epäillään tulirokkoa, lapsi on vietävä lääkäriin, joka tutkii, onko hänellä nielurisatulehdus. Mikäli hänellä todetaan tulirokko, se on hoidettava antibiooteilla.

Mononukleoosi

Mononukleoosi on virustulehdus, johon sairastuvat usein kouluikäiset lapset ja nuoret. Lapsella on yleensä kurkkukipua ja merkittäviä nielemisvaikeuksia, kuumetta ja suurentuneita imusolmukkeita kaulassa. Ihottuma on epäspesifistä, vaaleanpunaista ja silmiinpistävintä vartalossa.

Lue myös: Vaivaako mononukleoosi? Milloin lääkäriin?

Vauvarokko (rusopilkku)

Vauvarokko on myös viruksen aiheuttama sairaus. Taudissa on tyypillisesti hyvin korkea kuume, joka kestää 3-4 vuorokautta. Kuumeen aikana ei juuri ole muita oireita. Kuume laskee sitten äkillisesti ja muutaman tunnin sisällä ilmestyy ihottuma. Ihottuma on epäspesifinen, kalpean vaaleanpunainen ja sitä on eniten kaulassa ja rinnassa. Ihottuma ei kutia ja se vaalenee painettaessa. Se häviää 1-2 vuorokauden sisällä. Vauvarokkoa sairastava lapsi on tyypillisesti kiukkuisempi ihottuman ilmaantuessa kuin kuumeen aikana.

Parvorokko

Parvorokko on viruksen aiheuttama sairaus, joka alkaa lievillä vilustumisoireilla ja kuumeella. Ihottuma ilmaantuu vasta noin viikon kuluttua ja tunnusomaisin ominaisuus on poskien merkittävä punaisuus ja suun ympäryksen kalpeus. Lapsella on “läimäytetyt posket” nimellä tunnettu ulkonäkö. Joillakin lapsilla ihottuma leviää kehoon ja raajoihin, mutta kämmenet ja jalkapohjat eivät useimmiten saa ihottumaa. Ihottuma voi olla kutiavaa ja se kestää 1-3 viikkoa. Ihottuma ei ole erityisen korostunut, mutta se saattaa näyttää “pitsimäiseltä”.

Enterorokko

Enterorokko on virussairaus, johon sairastuvat yleisimmin alle 4-vuotiaat lapset. Se on coxsackieviruksen aiheuttama tauti, joka tuottaa pieniä rakkuloita suuhun, sormiin tai jalkoihin. Sairaus aiheuttaa usein kuumetta ja suun rakkulat voivat aiheuttaa lapselle syömisvaikeuksia. Sairaus kulkee normaalisti omaa rataansa muutaman päivän ajan, mutta kipeät kohdat suussa voivat kestää kauemmin. Lapset voivat saada tämän sairauden useammin kuin kerran.

Lymen tauti (Borrelioosi)

Lymen tauti eli borrelioosi on puutiaisen pureman tartuttama tulehdussairaus. Se voi ilmetä ihottumana 2-6 viikkoa puutiaisen pureman jälkeen tai flunssamaisina oireina (kuumetta, päänsärkyä, kipuja kehossa). Ihottuma yleensä ilmaantuu punaisena, pyöreänä alueena puutiaisen pureman ympärillä, joka leviää ulospäin kuten maalitaulu. Sellaisia ympyrän muotoisia ihottumia saattaa olla useampia. Lymen tauti voi myös ilmetä ilman ihottumaa; ja aiheuttaa kuukausia myöhemmin nivelkipuja, rintakipuja, päänsärkyä tai neurologisia ongelmia.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi