Terve.fi

Tulirokko yleistietoa

Tulirokko yleistietoa
Tulirokko on tulehdustauti, joka leviää pisaratartuntana. Tulirokko on yleensä lapsia kiusaava vaiva. Lisätietoa tulirokosta.
Julkaistu: 9.4.2018

Tulirokko (scarlatina) on melko harvinainen tulehdustauti, jonka aiheuttavat eräät A-streptokokkibakteerin (Str. Pyogenes) kannat. Tulirokko leviää pisaratartuntana. Yleensä tulirokkoa tavataan nielutulehdusten yhteydessä ja vain harvoin A-streptokokin aiheuttamissa iho- tai haavainfektioissa. Tulirokko on yleisin lapsilla ja pieniä tulirokkoepidemioita esiintyy usein kylminä vuodenaikoina esimerkiksi päiväkodeissa. Bakteeritautina tulirokko hoidetaan antibiooteilla.

Tulirokon aiheuttaja

A-streptokokkibakteeri on eräs tärkeimmistä taudinaiheuttajistamme. Osa taudeista voi olla hyvinkin rajuja. A-streptokokin aiheuttamia tauteja ovat muun muassa nielutulehdus, ruusu, märkärupi ja lihaskalvotulehdus. Myös haavainfektioissa tavataan usein A-streptokokkia. Tulirokon aiheuttaa A-streptokokin toksiineja tuottavat kannat, ja se leviää pisaratartuntana. Toksiinit aiheuttavat risti-immuniteetin, joka suojaa toistuvilta tulirokoilta.

Tulirokon seuranta

Tilan pitäisi alkaa parantua parin päivän sisällä lääkehoidon aloittamisesta. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Komplikaatioiden mahdollisuus on myös hyvä pitää mielessä. Tehonneen lääkekuurin jälkeen ei ole tarpeen ottaa uutta nieluviljelyä.

Lisätietoa tulirokon hoidosta.

Tulirokon periytyvyys

Tulirokko ei ole periytyvä sairaus.

Tulirokon yleisyys

Tulirokko on yleinen tauti ja se liittyy yleensä nielutulehdukseen. Sitä tavataan erityisesti pienillä lapsilla ja kylminä vuodenaikoina se voi kehittyä pieniksi epidemioiksi esimerkiksi päiväkodeissa.

Tulirokon ennuste

Tauti paranee antibioottihoidolla hyvin. Antibiootit ovat vähentäneet myös jälkitauteja. Vakavat komplikaatiot kuten kurkkupaise sekä nivel- ja sydänlihaksen tulehdukset ovat harvinaisia, eikä reumakuumetta enää juuri esiinny.

Lisätietoa rokkotaudeista.

Lähteet:

Nielutulehdus, Käypähoito -suositus, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Tulirokko, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

ICD-10:

A38 Tulirokko

1 kommentti