Milloin lääkärin hoitoon
Vie lapsi välittömästi lääkäriin tai soita hätänumeroon 112 jos:
- Lapsesi osoittaa kuivumisen merkkejä kuten apaattisuutta, reagoimattomuutta, hänellä on kuivat huulet tai suu, tai virtsaa ei ole tullut yli 4-6 tuntiin vauvalla tai yli 6-8 tuntiin isommalla lapsella.
- Muista, että pikkulapsilla, erityisesti alle 6 kuukauden ikäisillä vauvoilla elimistö kuivuu paljon nopeammin kuin isommilla lapsilla.
- Alle vuoden ikäisillä elimistön kuivumisesta kärsivillä lapsilla on sisäänpainunut aukile (pehmeä kohta päälaella).
- Vauvasi on alle kuukauden ikäinen ja oksentaa jokaisen ruokintayrityksen jälkeen. Usein toistuva, voimakas oksentaminen alle 3-kuukautisella vauvalla voi olla merkki mahanportin ahtauma – nimisestä sairaudesta.
- Lapsesi oksentaa ja hänellä on kovia vatsakipuja.
- Lapsesi oksentaa ja valittaa päänsärkyä. Oireet voivat viitata aivokalvotulehdukseen, erityisesti jos hänellä on kuumetta mutta ei ripulia. Tarkasta, onko hänellä muita aivokalvotulehduksen liittyviä oireita, kuten niskajäykkyyttä ja verenpurkaumia (petekkiaa) iholla.
- Lapsesi oksentaa päähän kohdistuneen vamman jälkeen. Tämä voi merkitä, että lapsellasi on aivotärähdys tai aivoverenvuoto. Lue mitä aivotärähdys on?
- Lapsesi oksennuksen väri on vihreä (sapen värinen) ja hänellä on kovia vatsakipuja. Hänellä voi olla suolen tukkeuma.
- Lapsesi vatsa tuntuu kosketettaessa kovalta ja on kireä ja arka oksentelun välillä.
- Lapsesi oksentaa verta tai oksennus näyttää kahvinporoilta. Viimeksi mainittu voi merkitä, että mahassa on verta.
- Oksentelun mukana lapsesi henkinen tila muuttuu dramaattisesti, toisin sanoen lapsesi näyttää olevan äärimmäisen väsynyt tai “pois tolaltaan.” Tämä voi olla merkki tulehduksesta aivoissa tai selkäytimessä.
Varaa aika lääkäriltä jos:
- Lapsesi oksentaa ja hänellä on kuumetta (peräsuolilämpötila yli 38 °C alle puolivuotiailla vauvoilla tai yli 38,5 – 39 °C isommilla lapsilla).
- Lapsesi on alle 2-vuotias ja hän on oksennellut yli vuorokauden ajan. Soita tässä tapauksessa lääkärille, vaikka olisit antanut lapsellesi suun kautta nesteytysliuosta.
- Lapsesi on yli 2-vuotias ja hän on oksennellut yli kaksi vuorokautta.
- Lapsesi alkaa oksennella uudestaan alettuaan syödä kiinteää ravintoa.
- Lapsellasi on vatsakipua, joka ei helpota oksentamisen jälkeen.
- Olet epävarma lapsesi tilasta.
Mitä on oksentaminen?
Oksentamisessa vatsalihakset supistuvat äkillisesti ja mahan sisältö tyhjentyy nopeasti tai voimakkaasti suun kautta. Ruuan takaisinvirtauksessa (refluksitauti, GER) pieniä määriä ruokaa tulee takaisin ylös suun kautta.
Oksentamisen aiheuttajia
Vauvoilla ruuan takaisinvirtaus on normaalia ruokinnan aikana ja välillä. Mutta jos vauvallasi on takaisinvirtausta useita kertoja päivässä, hänen painonsa ei ehkä nouse tarpeeksi. Jos epäilet, että vauvallasi on takaisinvirtausta liiallisesti tai hänellä vaikuttaa olevan vatsakipuja, etenkin ruokailun aikana, vie hänet lääkäriin. Liiallinen takaisinvirtaus voi johtaa ruokatorvitulehdukseen.
Ruokatorventulehduksessa mahahapot ärsyttävät ruokatorvea (suun ja mahan yhdistävää putkea) siinä määrin, että se tulehtuu ja tila edellyttää lääkärin hoitoa.
Toinen mahdollinen liiallisen oksentelun aiheuttaja on mahanportin ahtauma. Oireena on voimakkaat “suihkumaiset” oksennukset alle 2 kuukauden ikäisillä vauvoilla. Tilan aiheuttaa mahan ja suoliston välisen aukon tukkeuma tai kaventuma. Ilman hoitoa tukkeuma voi johtaa vakavaan elimistön kuivumiseen ja painon putoamiseen. Tämä on hyvin vakava sairaus, joka tulee hoitaa kiireellisenä.
Jos epäilet, että lapsellasi on mahanportin ahtauma, ota yhteys lääkäriin heti. Hoito vaatii yleensä kirurgista toimenpidettä.
Monet erityyppiset tulehdukset voivat myös aiheuttaa oksentelua ja pahoinvointia. Näihin kuuluvat keuhkokuume, korva- ja virtsatietulehdukset tai maha-suolitulehdukset.
Migreeni voi laukaista oksentelun isommilla lapsilla.
Lapsi, joka oksentelee, jolla on vatsakipuja ja kuumetta, saattaa sairastaa umpilisäketulehdusta
Oksentaminen päähän kohdistuneen vamman jälkeen voi merkitä, että lapsellasi on aivotärähdys tai aivoverenvuoto, joka on vakava tila.
Matkapahoinvointi on yleinen oksentelun aiheuttaja lapsilla.
Myrkytys voi myös aiheuttaa oksenteluun. Jos epäilet lapsesi nielleen myrkkyä, soita hätänumeroon 112 tai paikalliseen myrkytyskeskukseen välittömästi.
Harvinaisissa tapauksissa aivokasvaimet tai muut aivopainetta kohottavat sairaudet aivoissa voivat aiheuttaa toistuvia päänsärkyjä ja oksentelua.
Maha-suolitulehdus eli vatsatauti
Vaikka oksentelulle voi olla monia syitä, tavallisimmin kyseessä on maha-suolitulehdus eli vatsatauti. Muita oireita voivat olla ripuli ja kuume.
Vatsataudit ovat yleensä virusten aiheuttamia, mutta voivat olla myös bakteerien aiheuttamia. Suoliston virustulehdukset ovat yleensä lievempiä ja niihin voi liittyä hengitystieoireita kuten kurkkukipua, tukkoisuutta tai päänsärkyä, mutta bakteerien aiheuttama suolistotulehdus on yleensä vakavampi ja voi aiheuttaa verisen ripuliin. Ulkomaanmatkan aikana tai sen jälkeen ilmenevä ripuli on usein bakteerien aiheuttama.
Useimmat suolistotulehdukset ovat itsestään paranevia ja lapsen olo kohenee muutaman päivän kuluessa. Tärkeintä, mitä voit tehdä, on varmistaa, että sairas lapsi juo tarpeeksi elimistön kuivumisen ennaltaehkäisemiseksi.
Kotihoito
- Varmista, että lapsesi juo tarpeeksi, erityisesti jos hänellä on myös ripulia. On välttämätöntä juoda paljon elimistön kuivumisen ennaltaehkäisemiseksi ja oksentelun myötä menetettyjen nesteiden, suolojen ja kalorien korvaamiseksi. Anna lapsellesi juotavaa, vaikka hänellä olisi pahoinvointia. Jos lapsesi on juuri oksentanut, odota 30–60 minuuttia ennen kuin annat hänelle juotavaa ja aloita pienillä määrillä.
- Vältä antamasta lapsellesi kiinteää ravintoa ensimmäisen vuorokauden aikana oksentelun alkamisesta. Anna hänelle sen sijaan pieniä määriä kirkasta nestettä usein (5 minuutin välein) lusikalla tai pullosta. Voit myös antaa lapsesi imeä jääkuutioita tai kylmiä, märkiä pesulappuja. Isompi lapsi voi siemailla juomiaan pillillä. Jos lapsi pystyy pitämään nesteet sisällään, lisää niiden määrää asteittain.
- Rintaruokinnalla olevien vauvojen on edelleenkin saatava rintamaitoa, mutta lasta on ruokittava useammin kuin normaalisti (1-2 tunnin välein) ja pienempiä annoksia. Jos lapsi ei halua imeä rintaa, äiti voi lypsää omaa maitoaan ja antaa sitä lapselle lusikalla, kupista tai pullosta.
- Vastiketta saavat vauvat voivat jatkaa tavallisen, täysivahvuisen vastikkeen saamista.
- Rintamaidon ja vastikkeen lisäksi voit antaa vauvallesi apteekista saatavaa suun kautta annettavaa nesteytysliuosta. Nesteytysjuomat eli oraaliset dehydraatioliuokset auttavat nopeasti korvaamaan oksentelun kautta menetetyt nesteet ja suolat. Isommille lapsille voidaan antaa samoja liuoksia vaikka mehujään muodossa. Jos lapsesi on yli 6 kuukauden ikäinen eikä pidä tavallisen, maustamattoman, nesteytysliuoksen mausta, voit lisätä puolikkaan teelusikallisen omenamehua jokaiseen annokseen.
- Isommat lapset voivat juoda muita nesteitä suun kautta annettavien nesteytysliuosten lisäksi. Ripulista kärsivien lasten on vältettävä hedelmämehuja ja limonadeja, koska ne sisältävät paljon sokeria, joka voi pahentaa ripulia. Jos lapsesi oksentelee, mutta hänellä ei ole ripulia, hän voi kokeilla juoda pieniä siemauksia kirkasta hedelmämehua tai vettä.
- Jos lapsesi on pystynyt juomaan oksentamatta ensimmäisten 8 tunnin kuluessa, voit kokeilla antaa hänelle asteittain kiinteää ravintoa. Aloita pienemmille lapsille mietojen ruokien, kuten omenasoseen, banaanisurvoksen tai vauvoille tarkoitettujen murojen antaminen. Isommille (yli vuoden ikäisille) lapsille voidaan antaa suolakeksejä, paahtoleipää, murosekoitusta, keittoja, perunasosetta tai valkoista leipää. Normaalia ruokavaliota voidaan yleensä jatkaa noin vuorokausi oksentelun loppumisen jälkeen.