Terve.fi

Yleistietoa lasten virtsatietulehduksesta

Yleistietoa lasten virtsatietulehduksesta
Virtsatietulehdus on bakteerien aiheuttama. Sairaus on yleisempi tytöillä kuin pojilla.

Virtsatietulehdus on bakteerien aiheuttama. Sairaus on yleisempi tytöillä kuin pojilla. Jos tulehdus koskee virtsaputkea ja virtsarakkoa, se tunnetaan nimellä alavirtsatietulehdus eli kystiitti. Jos tulehdus koskee virtsanjohtimia, lantiota tai munuaiskudosta, se tunnetaan nimellä ylävirtsatietulehdus eli pyelonefriitti.

Virtsatietulehduksen aiheuttaja

Sairaus on erilaisten bakteerityyppien aiheuttama, mutta yleisimmät aiheuttajat ovat suolistobakteereja, kuten Escherichia Coli, Klebsiella ja Proteus.

Tytöillä peräaukon ja virtsaputken ulkoaukon välinen tila on hyvin pieni, joten suolistobakteerit pääsevät tulehduttamaan virtsatien todennäköisemmin tytöillä kuin pojilla.

Virtsatietulehduksen oireet

Virtsatietulehdukseen liittyvät oireet voivat vaihdella ja riippuvat osittain lapsen iästä.

Pienemmillä lapsilla on usein kuumetta, heikentynyt yleiskunto ja ruokahaluttomuutta, he voivat oksentaa ja olla joskus ärtyisiä.

Isommilla lapsilla yleisimmät kystiittiin liittyvät oireet ovat kipu tai polttava tunne virtsaamisen aikana ja usein toistuva virtsaamistarve, vaikka virtsaa tulee vain pieniä määriä.

Jo siisteiksi oppineet lapset voivat alkaa tiputella virtsaa alushousuihinsa ja voivat myös valittaa alavatsakivuista.

Ylävirtsatietulehduksen ollessa kyseessä lapsella on usein korkea kuume, selkäkipua ja heikentynyt yleiskunto. Muihin oireisiin kuuluvat ripuli, oksentelu ja ärtyisyys. Virtsa voi olla pahalta haisevaa ja jopa veristä. Vain 10%:lla lapsista pahan hajuisen virtsan syynä on kuitenkin virtsatieinfektio.

Virtsatietulehduksen hoito

Vie lapsi lääkäriin, jos epäilet että hänellä on virtsatietulehdus.

Virtsatieinfektion diagnoosi edellyttää virtsanäytteen ottamista ja tutkimista. Tämä on paras tehdä laboratoriossa, jossa on hyvä kokemus virtsanäytteen ottamisesta lapselta. Ensimmäinen näyte otetaan pieneltä lapselta usein “pussipissana”. Luotettava näyte edellyttää, että pussin alle jäävä alue on pesty kunnolla ja virtsan sekaan ei pääse ulostetta.

Virtsanäytteestä haetaan bakteereita ja valkosoluja, jotka ovat selvimmät tulehduksen merkit. Viljelty virtsanäyte identifioi infektion aiheuttavan bakteerityypin ja siten saadaan selville, mikä on kaikkein tehokkain antibiootti.

Lapsesi taudinkuvan, iän ja sukupuolen perusteella lääkäri pystyy myös arvioimaan tarvitseeko lapsesi lisätutkimuksia sairaalassa.

Pikkulapset, joilla on merkkejä ylävirtsatietulehduksesta, on usein hoidettava sairaalassa.

Jos lastasi hoidetaan kotona, varmista että hän ottaa antibiootit lääkärin ohjeiden mukaisesti. On tärkeää, että lapsesi ottaa antibioottikuurin kokonaan.

Jos lapsesi ei osoita merkittäviä parantumisen merkkejä 2-3 vuorokautta kestäneen hoidon jälkeen, vie hänet uudelleen lääkäriin. Sinun on myös otettava yhteys lääkäriin, jos lapselle nousee hoidon aikana kuume ja jos hänen yleiskuntonsa heikkenee.

Jos lapsellasi on kipua, voit antaa hänelle kipua lievittäviä lääkkeitä parasetamolin muodossa, ja sinun on myös kannustettava lastasi juomaan paljon nesteitä.

Virtsatietulehduksen seuranta

Alavirtsatietulehdus ei ole vaarallinen tila, kun sen sijaan ylävirtsatietulehdus voi vahingoittaa munuaiskudosta.

Joillakin lapsilla voi olla taipumusta toistuviin virtsatietulehduksiin, jotka johtuvat rakenteellisista vioista virtsanjohtimissa. Rakenteelliset poikkeavuudet vitsateissä tutkitaan kuvantamistutkimuksin.

Vastasyntyneillä ja vauvoilla määrittämättä jäänyt virtsatietulehdus voi aiheuttaa bakteerien pääsyn verenkiertoon, josta voi olla tuloksena septikemia (eli "verenmyrkytys"), hengenvaarallinen infektio.

Virtsatietulehduksen periytyvyys

Virtsatietulehdus on infektiotauti, joten se ei periydy. Synnynnäiset virtsateiden rakennepoikkeavuudet voivat altistaa virtsatietulehdukselle.

Virtsatietulehduksen yleisyys

Noin 2-8% lapsista sairastaa vähintään yhden virtsatieinfektion ennen murrosikää. Se on tytöillä yleisempää kuin pojilla.

Virtsatietulehduksen ennuste

Alavirtsatietulehdukset paranevat yleensä hyvin antibioottihoidolla. Joskus ne voivat uusiutua herkästi, jolloin voidaan aloittaa antibiootilla estolääkitys. Estolääkityskuuri kestää yleensä 6kk, mutta hyvin pienillä lapsilla ja lapsilla, joilla on virtsateiden rakennepoikkeavuus, kuuri voi olla pidempikin.

Toistuvat virtsatietulehdukset rakennepoikkeavuudesta johtuen voivat aiheuttaa lapselle pysyvän munuaisvaurion ja heikentyneen munuaisten toiminnan, jollin munuaisten toimintaa tulee seurata säännöllisesti.

Lähteet:

Jukka Rajantie, Markku Heikinheimo, Marjo Renko (toim.), Terhi Tapiainen, Lasten virtsatieinfektiot, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim, 2017

ICD-10:

N30 Virtsarakkotulehdus

Julkaistu: 10.11.2013
Kommentoi »