Yleistä
- Lääkkeet voivat olla myrkyllisiä lapsille, erityisesti suurissa määrissä. Jos 2-vuotias lapsi syö esim. 10 rautatablettia, se voi johtaa vakavaan myrkytykseen. Monet pillerit ja nestemäiset lääkkeet maistuvat hyviltä lapsen mielestä. Siksi lapset usein syövät tai juovat löytämiään lääkkeitä. Jopa sellaiset lääkkeet, jotka ovat suhteellisen turvallisia aikuisille, kuten tavallinen särkylääke parasetamoli, voivat olla äärimmäisen vaarallisia lapsille yliannoksena.
- Kodissasi on luultavasti lukuisia syövyttäviä aineita, jotka voivat olla vaarallisia lapsellesi. Sellaisiin tuotteisiin kuuluvat hapot, lipeä, astianpesukoneen pesuaine, ammoniakki, kloori ja muovihartsikovitteet. Jos lapsesi nielee syövyttäviä aineita, tämä voi johtaa vakaviin kurkun ja ruokatorven limakalvojen vaurioihin. Lipeän aiheuttamat vauriot ovat usein syvempiä ja vakavampia kuin happojen aiheuttamat. Vauriot voivat jatkaa pahentumistaan useiden vuorokausien ajan. apon tai lipeän sisäänhengittäminen voi vahingoittaa hengitysteiden limakalvoja. Roiskeista iholla on tuloksena palovammoja vastaavia vaurioita, kun taas roiskeet silmissä voivat johtaa vakaviin silmävammoihin.
- Toinen myrkyllisten aineiden ryhmä ovat raakaöljytuotteet. Esimerkkeinä näistä ovat erilaiset raakaöljystä valmistetut aineet, esimerkiksi bensiini, dieselöljy, mineraalispriit, lamppuöljy, lämmitysöljy, paraffiini, grillin sytykeneste, öljypohjaiset maalit, kenkävaha, huonekaluvaha ja ruosteenestoaineet. Sellaisten aineiden nieleminen johtaa vakavaan vammautumisvaaraan erityisesti hengitysteiden osalta.
Kuva: Esimerkkejä raakaöljytuotteista.
- Jos lapsi löytää savukkeita tai muita tupakkatuotteita ja syö niitä, hän voi saada vakavan myrkytyksen ja jopa hengenvaarallisia vammoja. Tupakan nieleminen johtaa usein mahalaukun limakalvojen ärsytykseen, josta voi olla seurauksena oksentelua. Onneksi tämä tuo usein ulos suurimman osan tupakasta, vähentäen lapsen kehoon imeytyvää määrää. Lapsi, joka on niellyt enintään yhden savukkeen ei yleensä saa mitään oireita. Jos lapsi syö enemmän kuin yhden savukkeen, tuloksena on usein pahoinvointia ja oksentelua. Vaarallisia nikotiiniannoksia ovat 1-2 savukkeen, 3-4 tupakannatsan, yhden sikaarinnatsan tai 1-2 purutupakkapalan syöminen. Jos lapsesi on niellyt tällaisia määriä, sinun on vietävä hänet välittömästi lääkäriin.
- Alkoholijuomat voivat olla äärimmäisen vaarallisia lapsille, jopa pieninä määrinä. Muista, että monet yleiset kotitaloustuotteet sisältävät merkittäviä määriä alkoholia (suuvesi, partavesi, vilustumislääkkeet, kynsilakan poistoaine).
- Erilaiset kasvit, mukaan lukien villit kasvit, piha- ja huonekasvit voivat olla myrkyllisiä lapselle, joka syö niitä tai joutuu niiden kanssa kosketuksiin. Yritä oppia tunnistamaan joitakin yleisimpiä myrkyllisiä kasveja. Voit saada tietoa sellaisista kasveista apteekeista saatavista lehtisistä tai voit lukea niistä internetissä.
Myrkytyksen oireet
Lasten myrkytys voi ilmetä eri muodoissa. Yleisimpiä myrkytyksen merkkejä lapsella ovat pahoinvointi ja oksentelu.
Voit usein huomata omituisen hajun tulevan lapsen suusta tai hengityksestä, erityisesti jos lapsi on juonut esimerkiksi raakaöljytuotetta.
Raakaöljytuotteet ovat erityisen vaarallisia nieltyinä tai keuhkoihin hengitettyinä (sisäänhengitettyinä). Tämä voi johtaa vakavaan keuhkokuumeeseen, jopa pieninä määrinä nieltynä, siemaus tai suullinen voi riittää.
Sisäänhengityksen vaara on suurin ohuiden nestemäisten tuotteiden ollessa kyseessä, jollaisia ovat esim. mineraalisprii, grillin sytykeneste, lamppuöljy ja bensiini.
Jos lapsi nielaisee väärään kurkkuun ja saa myrkyllistä ainetta keuhkoihinsa, hän voi saada hengitysvaikeuksia ja yskii.
Muita mahdollisen myrkytyksen merkkejä ovat nopea pulssi, sydämentykytykset, vähentynyt valppaus tai horteisuus.Tästä voi seurata tajunnan menetys ja kooma, johon voi liittyä kouristuksia aineen suorasta vaikutuksesta aivoihin ja hermostoon.
Syövyttävien aineiden roiskeista voi aiheutua palovammaa muistuttava ihovamma.
Kun myrkyllisiä aineita roiskuu silmiin, lapsi voi saada vakavia vammoja (
Silmävamman oireita ovat kipu silmissä, lisääntynyt kyynelehtiminen ja silmäluomien kouristelu ja tulehtuminen. Voit lukea lisää tästä ohjelman osiosta “Vammat ja onnettomuudet – Silmävammat”.
Myrkytyksen oireet (yhteenveto):
- Pahoinvointi ja oksentelu
- Outo haju / hengitys lapsen suusta
- Hengitysvaikeuksia ja yskimistä
- Nopea pulssi ja sydämentykytyksiä
- Vähentynyt valppaus, väsymys ja haluttomuus
- Tajunnan menetys ja kooma
- Kouristukset
- Ihovamma ja palovammoja
- Silmävammoja
Milloin lääkärin hoitoon
Vie lapsi lääkäriin välittömästi tai soita hätänumeroon 112 jos:
- Lapsi näyttää yhtäkkiä sekavalta, etäiseltä tai uneliaalta ilman näkyvää syytä. Pikkulapsilla tämä voi olla merkki myrkytyksestä.
- Lapsella on kouristuksia.
- Lapsella on hengitysvaikeuksia ja äkkiä alkava yskä.
- Lapsi oksentaa ja valittaa vatsakipuja ja epäilet hänen nielleen jotain.
- Lapsi on tajuton.
Kotihoito
- Poista mahdolliset lääkkeiden tai kasvien jne. rippeet lapsen suusta.
- Jos kyseessä on roiskeiden aiheuttama silmävamma, aloita huuhtelemalla hellävaraisesti juoksevalla vedellä vähintään 20 minuutin ajan. Veden on oltava huoneenlämpöistä. Huuhtelu laimentaa ja poistaa syövyttävää ainetta; se vaikuttaa myös kipua lievittävästi kunnes pääset silmälääkäriin.
- Ihovammoja tulee hoitaa palovammoina. Likaantuneet vaatteet on riisuttava nopeasti. Huuhtele runsaalla huoneenlämpöisellä vedellä, ihanteellisesti 30 minuutin ajan. Voit myös laittaa lapsen kylpyammeeseen. Jatka huuhtelua matkalla lääkäriin.
- Sisäänhengitysvamman ollessa kyseessä tärkeintä on viedä lapsi ulos raittiiseen ilmaan. Soita lääkärille välittömästi, jos lapsella on hengitysvaikeuksia.
- Jos epäilet, että lapsesi on niellyt jotain myrkyllistä, soita Myrkytyskeskuksen numeroon 09-4711 tai 09-471 977.
- Puhelimessa on tärkeää antaa niin paljon tietoja kuin mahdollista altistumisesta. Pidä pullo tai pakkaus käsillä vastataksesi kysymyksiin, joita sinulle esitetään Myrkytyskeskuksessa.
- Seuraavat tiedot ovat tärkeitä:
- MITÄ on nielty: tuotteen tai lääkkeen tarkka nimi; anna myös valmistajan nimi, jos se lukee pakkauksessa.
- KUINKA PALJON lapsi on niellyt: nielty määrä, iholle läikkynyt määrä, jne.
- MILLOIN se tapahtui: onnettomuuden aika ja milloin sait selville tapahtuneen
- KUINKA lapsesi voi: onko hänellä myrkytysoireita; kuvaile mikä alue lapsesi kehossa on vahingoittunut
- IKÄ ja PAINO: lapsen ikä ja paino
- Noudata Myrkytystietokeskuksesta saamiasi ohjeita.
- Jos lapsi on tajuton tai tajuttomuuden partaalla, älä yritä saada häntä oksentamaan. Oksentaminen voisi johtaa henkeen vetämiseen ja mahalaukun sisältö voisi päästä lapsen keuhkoihin. Tarkasta hengittääkö lapsi. Jos lapsi hengittää, mutta on tajuton, aseta lapsi makaamaan kyljelleen ja vapauta hengitystiet. Aloita suusta suuhun -elvytys, jos lapsi ei hengitä tai ei hengitä tarpeeksi.
Ennaltaehkäisy
Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero on 09 471 977 tai 09 4711 (vaihde).
- Pidä nämä numerot näkyvästi puhelimesi lähettyvillä.
- Varmista, että annat lapsellesi oikean annoksen, kun annat hänelle lääkkeitä. Käytä mittalusikkaa tavallisen lusikan sijasta.
- Tarkasta että annat oikeaa lääkettä, että esimerkiksi nenätipat eivät ole todellisuudessa silmätippoja.
- Pidä aina syövyttävät aineet ja raakaöljytuotteet poissa lasten ulottuvilta, mieluiten lukkojen takana ja alkuperäisessä pakkauksessaan. Älä koskaan säilytä näitä aineita tai muita myrkkyjä limonadipulloissa, ketsuppipulloissa tai muissa sellaisissa pakkauksissa, joita lapsi voi luulla juomaksi tai ruoaksi.
- Vältä säilyttämästä savukkeita kotonasi.
- Kodissasi asuvien tupakoitsijoiden tulee polttaa ulkona, hävittäen tupakannatsat kunnolla siten, että lapset eivät voi leikkiä niillä. Älä jätä alkoholijuomia lojumaan ilman aikuisen valvontaa. Opettele tunnistamaan yleisimmät myrkylliset huonekasvit.
- Vältä näitä kasveja kotonasi äläkä sijoita myrkyllisiä kasveja huoneisiin, joissa lapset leikkivät. Vältä myrkyllisiä koristepensaita tai kasveja puutarhassa. Leikkaa kultasadekoipuut. Jo 2-10 kultasadekoin siemenen nieleminen voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen lapselle.