Terve.fi

Ensiapu: Ihovamma

Ensiapu: Ihovamma
Kasvaessaan lapsi saa monenlaisia vammoja kehonsa eri osiin. Useimmat näistä vammoista ovat haavoja ja naarmuja, jotka eivät vaadi lääkärin hoitoa.
Julkaistu 12.11.2013

Yleistä

Kuva: Esimerkki ruhjeesta.

Kuva: Esimerkki naarmusta.

Ainoa hoito haavalle, jota yleensä tarvitaan, on ihoalueen kunnollinen puhdistaminen infektion välttämiseksi. Suuret ja likaiset haavat voivat vaatia lääkärin hoitoa, jotta ne tulevat kunnolla puhdistetuiksi. Silloin tällöin tikkejä voidaan tarvita verenvuodon tyrehdyttämiseen ja rumien arpien välttämiseksi.

Kuva: Haavan puhdistaminen.

Komplikaatiot

Yleisin haavan komplikaatio on infektio.

Bakteerit, joita esiintyy normaalisti iholla, voivat joutua haavaan ja aiheuttaa infektion. Toisinaan bakteereita kehon ulkopuolelta joutuu haavaan vamman tapahtumahetkellä.

Pistot ja puremat ovat erityisen riskialttiita infektiolle, koska haava iholla on usein niin pieni, että se sulkeutuu nopeasti ja bakteerit jäävät sisälle vangiksi aiheuttaen infektion.

Infektoitunut haava näyttää punaiselta ja tulehtuneelta ja ympäröivä iho on turvonnut ja aristaa kosketusta. Märkäeritettä voi valua haavasta.

Kuva: Esimerkki tulehtuneesta haavasta.

Milloin lääkärin hoitoon

Vie lapsi lääkäriin välittömästi tai soita hätänumeroon 112 jos:

 • Vamma on merkittävä; tai jokin kehonosa on osittain leikkautunut irti.
 • On merkkejä valtimoverenvuodosta (verenvuoto on kirkkaanpunaista ja pulppuaa purkauksina).
 • Verenvuoto ei lopu painettaessa.

Varaa aika lääkäriltä jos:

 • Haava on pitempi kuin 1 cm tai haavan reunat ovat erillään. Sellaisten haavojen tikkien tarve pitää arvioida 6-8 tunnin sisällä.
 • Haava on kasvoissa tai kaulassa.
 • Jos haava on kovin likainen, etkä voi puhdistaa sitä kunnolla. Haava on puhdistettava ja lapselle voi olla tarpeen saada jäykkäkouristusrokotus.
 • Jos epäilet, että hermo, jänne tai nivelside on vahingoittunut – esimerkiksi syvän haavan seurauksena sormessa tai ranteessa. Jos sitä ei hoideta kunnolla, liikkuminen tai tuntoaisti voi vahingoittua lopullisesti.
 • Jos puremahaava on ihmisen tai eläimen aiheuttama. Lapselle voi olla tarpeen saada antibiootteja auttamaan parantumista tai hän voi tarvita rokottamista.

Kotihoito

 1. Pese kätesi perusteellisesti ennen kuin alat hoitaa haavaa.
 2. Pese pienet haavat perusteellisesti. Aloita pesemällä haavan ympärys lämpimällä saippuavedellä. Pese sitten itse haava poistaaksesi mahdolliset hiukkaset kuten multa, hiekka, sora tai asfalttipöly. Kastelu suurella vesimäärällä tai suolavedellä on erityisen tehokasta haavan puhdistuksessa.
 3. Kuivaa haava varovasti puhtaalla pyyhkeellä, levitä paikallista antibioottivoidetta ja peitä haava sideharsolla tai laastarilla.
 4. Jos haava on syvempi ja vuotaa runsaasti verta, huuhtele alue lyhyesti ja lopeta sitten verenvuoto painamalla kompressia (pala sideharsoa tai puhdasta kangasta) haavaa vasten. Älä päästä irti katsoakseni haavaa ainakaan 5 minuuttiin. Toimenpide voidaan toistaa, jos verenvuoto ei lakkaa ensimmäisen painalluksen jälkeen.
 5. Verenvuodon vähentämiseksi voit myös nostaa vammautuneen kehonosan koholleen sydämen tason yläpuolelle (paitsi jos kyseessä on kenties murtuma).
 6. Laita uusi, puhdas side haavan päälle, kun verenvuoto on lakannut. Jos haava on syvä, älä poista ensimmäistä sidettä; aseta vain uusi sen päälle. Alkuperäisen siteen pois ottaminen voi saada verenvuodon alkamaan uudelleen.

Ennaltaehkäisy

Vaikka ei ole mahdollista estää kokonaan lapsia saamasta haavoja ja vammoja, on kuitenkin joitakin varotoimia, joihin voit ryhtyä:

 • Pidä terävät esineet kuten keittiövälineet ja työkalut poissa lasten ulottuvilta. Älä säilytä veitsiä, saksia tai muita teräviä esineitä lasten ulottuvilla.
 • Asenna turvalukkoja kaappeihin, vetolaatikoihin ja ikkunoihin. Kiinnitä portteja portaiden ylä- ja alapäihin.
 • Kiinnitä ovisuojia, jotta lapset eivät voi jättää sormiaan tai varpaitaan ovien väliin. Pienet lapset avaavat ja sulkevat mielellään ovia. Ole aina varovainen sulkiessasi ovea, jos oven välissä tai lähettyvillä on lapsi.
 • Varmista, että lapsi käyttää kypärää ja muita asianmukaisia topattuja suojavälineitä pyöräillessään, rullaluistellessaan, rullalautaillessaan ja hiihtäessään.
Kommentoi »