Terve.fi

Yleistietoa lasten aivotärähdyksestä

Yleistietoa lasten aivotärähdyksestä
Aivotärähdys on seurausta päähän kohdistuneesta iskusta. Iskun seurauksena aivojen normaali toiminta häiriintyy lyhyesti. Se voi aiheuttaa tajunnanmenetyksen eli lapsi pyörtyy hetkeksi.
Julkaistu 3.10.2013

Aivotärähdys on seurausta päähän kohdistuneesta iskusta.

Iskun seurauksena aivojen normaali toiminta häiriintyy lyhyesti. Se voi aiheuttaa tajunnanmenetyksen eli lapsi pyörtyy hetkeksi. Tajuttomuustila kestää yleensä vain hetken ja normaali aivotoiminta palautuu täysin.

Lapset voivat saada aivotärähdykseen johtavia pään vammoja auto- tai pyöräonnettomuuksissa, putoamisen johdosta, urheillessa tai tappelussa.

Kuva: Pään vammoja, joista voi saada aivotärähdyksen.

Oireet

Aivotärähdyksen yleisimpiä oireita ovat huimaus, sekavuustila, päänsärky ja muistinmenetys. Muita oireita ovat väsymys, näön sumeneminen, korvien sointi, epäselvä puhe, keskittymiskyvyttömyys, tasapainohäiriöt, ärtyneisyys ja kouristukset.

Monilla aivotärähdyksen saaneilla ihmisillä on pahoinvointia ja oksentelua ja joillakin esiintyy huimausta eli tunnetta, että huone pyörii silmissä. Lääkärin tekemässä neurologisessa tutkimuksessa ei kuitenkaan voida osoittaa mitään vauriota mahdollisen kallon ulkoisen ruhjeen lisäksi.

Oireet voivat alkaa välittömästi iskun jälkeen tai ne voivat kehittyä muutamien minuuttien tai tuntien aikana. Oireet voivat hävitä muutamien minuuttien tai tuntien kuluttua, yleensä alle vuorokaudessa. Joskus ne voivat kuitenkin jatkua useita päiviä tai jopa kuukausia.

Komplikaatiot

Aivotärähdykseen ei liity komplikaatioita. Vakavammissa pään vammoissa voi esiintyä kallonmurtumia ja kallonsisäistä verenvuotoa. Ne voivat johtaa pysyvään aivovaurioon. Oleellista on, että aivotärähdys osataan erottaa näistä vakavammista vammoista, sillä niiden suhteen hoito on usein kiireellistä.

Lapsen lisääntyvä väsymys, apaattisuus, reagoimattomuus tai tajunnan tason lasku ovat merkkejä vakavammasta aivovauriosta. Jos aivotärähdyksen oireet kuten päänsärky, huimaus ja keskittymisvaikeudet jatkuvat useita kuukausia pään vamman jälkeen, puhutaan aivotärähdyksen jälkeisestä oireyhtymästä.

Hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi voi olla aivotärähdys, ota yhteys lääkäriin.

Erityisesti pään vamman jälkeiset kouristukset vaativat tutkimuksia. Lääkäri tutkii lapsen ja lähettää lapsen mahdollisesti röntgenkuvaukseen tai tietokonekerroskuvaukseen, joiden avulla voidaan selvittää mahdolliset murtumat ja aivovauriot.

Lääkäri tarkkailee myös lapsen virkeyttä. Vammamekanismista (vammaan johtaneet tapahtumat) ja kliinisen tutkimuksen tuloksista riippuen lapsi voidaan pitää tarkkailussa muutaman tunnin ajan joko lääkärin vastaanotolla tai ensiapupoliklinikalla tai hänet voidaan ottaa sairaalaan pidemmäksi ajaksi.

Lievissä aivotärähdyksissä (oireet häviävät kokonaan 15 minuutin kuluttua ja lapsi ei menetä tajuntaansa) lääkäri voi lähettää lapsen kotiin vanhempien tarkkailtavaksi. Tällöin lapsen on annettava levätä. Voit antaa hänelle parasetamolia, jos hän valittaa päänsärkyä. Aspiriinin ja ibuprofeenin käyttöä tulee välttää, sillä ne voivat lisätä kallonsisäisen verenvuodon riskiä.

Tarkkaile lasta 12-24 tuntia onnettomuuden jälkeen. Älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin, jos lapsen tila huononee. Lapsen on hyvä levätä ja välttää fyysisiä aktiviteetteja ensimmäisten onnettomuuden jälkeisten päivien aikana.

Ennaltaehkäisy

Tilanteita, joista voi seurata pään vamma tai aivotärähdys, on mahdotonta välttää täysin. Voit kuitenkin tehdä joitakin varotoimia pään vammojen ehkäisemiseksi.

Lapsen (samoin kuin aikuistenkin) tulee aina pyöräillessä, rullaluistellessa, rullalautaillessa, potkulautaillessa, luistellessa ja hiihtäessä/lasketellessa käyttää kypärää ja muita suositeltuja turvavarusteita. Autolla matkustettaessa lapsen on aina istuttava hyväksytyssä ja hänen ikäryhmälleen tarkoitetussa sekä oikein kiinnitetyssä lastenistuimessa. Vanhempien lasten, jotka eivät enää tarvitse lastenistuinta, on aina kiinnitettävä turvavyö.

Tee kotisi turvalliseksi lapselle asentamalla putoamissuojat ikkunoihin, hyvä valaistus, turvaportit ja suojakaiteet tarvittaviin paikkoihin sekä pehmusteet teräviin kulmiin ja nurkkiin.

Hyvät ja tukevat kengät parantavat lapsen tasapainoa ja vähentävät kaatumisia. Älä koskaan jätä vauvaa yksin hoitopöydälle tai muulle korkealle alustalle. Vältä kävelytuolien käyttöä.

Kommentoi »