Terve.fi

Lasten refluksitauti

Lasten refluksitauti
Mahansisällön nousu ruokatorveen on yleinen syy pulautteluun, röyhtäilyyn ja oksenteluun lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana.
Julkaistu 30.10.2013

Mahansisällön nousu ruokatorveen (josta käytetään myös nimitystä gastroesofageaalinen refluksi tai GER) on yleinen syy pulautteluun, röyhtäilyyn ja oksenteluun lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana, koska ruokatorven (esofagus) ja mahalaukun välinen lihas on rakenteellisesti löysä eikä ole vielä täysin kehittynyt.

Kun maha supistuu tai jännittyy normaalin ruoansulatuksen aikana, mahansisältö virtaa takaisin ruokatorveen eikä siirry eteenpäin suoleen.

Oireet alkavat yleensä muutaman viikon kuluttua vauvan syntymästä. Sairaus paranee tavallisesti 6-12 kuukauden iässä, kun ruokatorven lihakset vahvistuvat, mutta se ei aina häviä lapsen kasvaessa.

Jos ruoan ja hapon nousu mahalaukusta ruokatorveen ärsyttää ruokatorven limakalvoa, se aiheuttaa sairauden, josta käytetään nimitystä ruokatorven refluksisairaus (GERD) tai refluksiesofagiitti.

Joskus mahalaukun sisältö nousee jopa lapsen suuhun asti. Takaisinvirtauksen riski on suurempi ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla tai lapsilla, joilla on jokin tunnettu kehitysviivästymä.

Refluksiesofagiittia voi esiintyä myös vanhempana.

Refluksitaudin oireet

Refluksiesofagiitin (GERD) yleisimmät oireet ovat pulauttelu, röyhtäily ja oksentelu. Lapsella on oireita yleensä ruokailun aikana tai heti sen jälkeen. Pulauttelu voi saada lapsen yskimään, jos mahansisältöä joutuu lapsen hengitysputkiin tai keuhkoihin.

Hengitysteihin joutunut mahansisältö voi aiheuttaa lyhyitä hengitystaukoja tai apneoita pienillä lapsilla.

Vanhemmilla lapsilla esiintyy närästystä, koska mahalaukun hapot ärsyttävät ruokatorven sisäkalvoa. Se aiheuttaa polttavan tunteen rinnassa ja kurkussa.

Muita refluksiesofagiitin oireita ovat pahanhajuinen hengitys, painon lasku ja krooninen kurkkukipu. Oireet voivat pahentua makuulla erityisesti öisin.

Komplikaatiot

Jos pulauttelu ja oksentelu on voimakasta, vaarana on elimistön kuivuminen ja tärkeiden suolojen menetys elimistöstä.

Krooninen oksentelu voi aiheuttaa myös painon laskua ja voimakasta nälkiintymistä ja riutumista. Krooninen oksentelu ja ruokatorven ärtymisen aiheuttama kipu voivat vaivata lasta niin, ettei hän pysty keskittymään.

Mahalaukusta takaisinvirtaava happo voi ärsyttää ja “syövyttää” ruokatorvea, mikä voi johtaa verenvuotoon ja anemiaan eli veren punasolujen vähyyteen. Jos mahahappoa nousee säännöllisesti suuhun takaisinvirtauksen takia, se voi vahingoittaa hampaita.

Takaisinvirtauksesta kärsivillä pienillä lapsilla mahansisällön pääsy hengitysteihin voi johtaa keuhkokuumeeseen tai hengityksen vinkumiseen.

Refluksitaudin hoito

Jos epäilet, että lapsellasi on refluksiesofagiitti, ota yhteys lääkäriin.

Takaisinvirtaus voidaan todeta röntgenkuvalla tai pH-mittauksella, jolla selvitetään, onko ruokatorvessa normaalia enemmän happoa.

Ruokatorven pH-mittauksessa lapsen ruokatorven alaosaan asetetaan ohut anturi ja se liitetään laitteeseen, joka mittaa, kuinka paljon mahahappoa ruokatorvessa on.

Refluksiesofagiittia sairastavan lapsen ultraäänikuva.

Ruokatorven tulehdus voidaan todeta myös mahalaukun tähystyksellä (gastroskopialla). Tähystyksessä maha-suolikanavan sisälle katsotaan tähystysletkun avulla ja se tapahtuu nukutuksessa.

Useimmilla lapsilla takaisinvirtaus paranee itsestään ensimmäisen elinvuoden aikana. Siitä huolimatta on hyvä pyrkiä välttämään ruoan takaisinvirtausta yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Pidä lasta pystymmässä asennossa hänen syödessään, syötä lapselle useammin pienempiä aterioita, röyhtäytä lasta, niin että kaikki ruokailun aikana nielty ilma tulee ulos äläkä laita lasta makaamaan vaakatasoon heti ruokailun jälkeen.

Äidinmaidonkorvikkeen sakeuttamisesta voi olla apua, mutta tarkista asia ensin lääkäriltäsi, ennen kuin ryhdyt siihen.

Jos lapsi syö jo kiinteitä ruokia, hänelle tulee antaa enemmän kiinteitä ruokia ja vähemmän nestemäisiä.

Jos nämä toimenpiteet eivät vähennä takaisinvirtausta tai jos lapsella näyttää olevan kipuja ruokailun tai pulautuksen aikana, lääkäri saattaa määrätä lapselle mahahapon tuotantoa vähentävää lääkettä.

Sairaus vaatii leikkausta vain harvoissa tapauksissa.

Ennaltaehkäisy

Pienten lasten mahansisällön nousua ruokatorveen on vaikea ehkäistä. On tärkeää, että vanhemmat ovat tietoisia asiasta, koska se on yleinen pulauttelun ja oksentelun syy tämän ikäisillä lapsilla.

Useimmilla lapsilla mahansisällön takaisinvirtaus loppuu ensimmäisen elinvuoden aikana.

Eräät ruoka-aineet, kuten suklaa, kofeiini, piparminttu sekä paistetut ja rasvaiset ruoat lisäävät takaisinvirtausta.

Jos lapsi kärsii refluksiesofagiitista, älä anna hänelle näitä ruoka-aineita.  

Kommentoi »