Terve.fi

Pahanhajuinen hengitys - mistä se johtuu ja miten se hoidetaan?

Pahanhajuinen hengitys - mistä se johtuu ja miten se hoidetaan?
Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on yleinen vaiva, joka voi vaikuttaa jokapäiväiseen sosiaaliseen elämään. Pahanhajuista hengitystä on terveilläkin henkilöillä, mutta se voi olla myös oire suun tai muun terveyden ongelmasta. Halitoosi voidaan jakaa kolmeen tyyppiin, joista ensimmäinen on fysiologinen halitoosi, toinen suuontelon tulehdukset ja kolmas yleisen terveydentilan halitoosi.
Julkaistu 19.6.2012

Fysiologisen halitoosin taustalla voi olla huono suuhygienia, yöunien jälkeinen aamuinen pahanhajuinen hengitys, nälkä tai syömättömyys, tietyt ruuat tai juomat, suun kuivuminen tai tupakointi. Aamuinen pahanhajuinen hengitys selittyy syljenerityksen vähenemisellä yölliseen aikaan, minkä seurauksena bakteerien aineenvaihduntatuotteet haisevat voimakkaammin, kun sylki ei huuhtele niitä pois hampaiden ja limakalvojen pinnoilta.

Tavallisimmat halitoosin taustalla olevat suuontelon tulehdukset ovat viisaudenhampaiden puhkeamattomuudesta aiheutuva perikoroniitti, erilaiset suun kiinnityskudosten sairaudet, märkäpaiseet, karies, huonosti istuvat paikat tai proteesit, katteinen kieli, alentunut syljeneritys tai hiivojen ja bakteereiden suuri määrä suussa.

Yleiseen terveydentilaan vaikuttavat sairaudet kuten diabetes, mahahaava, maksasairaudet, keuhkosairaudet, munuaissairaudet, kuume, tulehdukset sekä syöpätaudit ja niiden lääkitys, edesauttavat pahanhajuista hengitystä. Yleisterveydeltään terveen ihmisen pahanhajuisen hengityksen syy johtuu yleensä suussa olevista ongelmista.

Diagnosoitaessa halitoosia on tärkeää selvittää voidaanko potilaan hengitysilmassa/suuilmassa todeta pahaa hajua. Toiseksi on syytä selvittää tuleeko haju suusta vai muualta elimistöstä. Jos pahanhajuisen hengityksen syy on suussa eikä muualla elimistössä, vastaa hammaslääkäri sen hoidosta.

Halitoosin hoito

Huolelliseen diagnostiikkaan kuuluu hajututkimukset, sylkitutkimukset, mikrobiologiset tutkimukset, hammaslääkärin tekemä hampaiston tutkimus ja tarvittaessa sisätautien, korva-, nenä- ja kurkkutautien tai psykiatrian erikoislääkärin konsultaatio. Jos diagnostiset tiedot viittaavat halitoosin syyn olevan suussa, halitoosin hoidon tarkoituksena on vähentää suun bakteerimäärää. Hoito on pääasiallisesti tehostettua kotihoitoa, jonka päämääränä on erittäin hyvä suuhygienia. Tehostettuun kotihoitoon kuuluu suun tulehtuneiden alueiden huolellinen puhdistus, hampaiden mekaaninen puhdistus hammasharjalla, hammasvälien puhdistus lankaamalla, tikulla tai hammasväliharjalla, kielen mekaaninen puhdistus kielen kaapimella, sekä tarvittaessa suuhoitotuotteiden, kuten suuveden, käyttö. Halitoosin hoidon pitkän ajan ennuste on hyvä, jos potilas on motivoitunut kotihoitoon ja huolehtii siitä säännöllisesti. Jos potilaan halitoosin syy on muu kuin suuperäinen, lähetetään potilas eteenpäin sisätautien tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille jatkotutkimuksiin. Noin 80 %:lla hoitoon hakeutuneista potilaista suun pahan hajun syy löytyy suusta. Tällöin hammaslääkäri on paras apu opastamaan potilasta riittävästä kotihoidosta.

6 kotikonstia pahanhajuisen hengityksen poistamiseen

Me kaikki olemme olleet tilanteessa, jossa keskustelua häiritsee joko oma tai toisen pahanhajuinen hengitys. Useimmat kärsivät pahanhajuisesta hengityksestä eli halitoosista satunnaisesti. Monet myös kroonisesti.

Tyypillisesti haju johtuu suun bakteereista, jotka lisääntyvät suuhun, hampaiden väleihin ja kieleen jääneiden ruoantähteiden avulla. Kyseessä voi olla myös huonot ruokailutottumukset tai jokin terveydellinen ongelma.

Jos kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, kokeile oheisia Revolution Health -sivuston kotikonsteja ongelman poistamiseksi.

1. Vältä hajua pahentavia tuotteita

Pidä suusi puhtaana säännöllisellä harjaamisella, lankaamisella, huuhtelulla ja kielen puhdistamisella. Vältä hajua lisääviä tuotteita, kuten mausteiset ruoat (esim. sipuli ja valkosipuli), tupakka, alkoholi ja kahvi.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että pahanhajuinen hengitys saattaa olla merkki myös vakavammasta asiasta, kuten ientulehduksesta, suun kuivumistaudista, kroonisesta nuhasta aiheutuvasta tulehduksesta tai ruoansulatuskanavan häiriöstä. Käänny lääkärin puoleen, jos kotikonstit eivät tepsi vaivaan.

2. Kokeile luonnollista hammastahnaa

Voi myös itse valmistaa antibakteerista ruokasoodasta ja vetyperoksidista. Voit lisätä tahnaan myös muutaman tipan antiseptista teepuuöljyä tai eukalyptusöljyä.

3. Kosteuta suuta

Sylki on suun luonnollinen pesuaine. Pidä sylki siis liikkeellä ja bakteerituotanto minimissään juomalla paljon vettä. Vältä suuvesiä, jotka sisältävät alkoholia, sillä se kuivattaa suuta ja lisää bakteereita.

4. Syö tuoretta

Päivän ruokailut tulisi olla tasapainoisia. Niiden tulisi sisältää suuta puhdistavia ruokia, kuten runsaasti antioksidantteja sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia. Näitä ovat muun muassa marjat, lehtivihreät, kaali ja parsa. Nämä ruoat eivät ainoastaan pidä sinua ja suutasi terveenä, vaan torjuvat myös mahdollisia pahaa hajua aiheuttavia tulehduksia.

Erään japanilaistutkimuksen mukaan säännöllinen sokerittoman luonnon jogurtin syöminen vähentää halitoosia aiheuttavia bakteereita.

5. Kokeile yrttejä suun raikastamiseksi

Persilja on muutakin kuin koriste lautasella. Se sisältää klorofylliä, joka toimii luonnollisena hengityksen raikastimena. Pureskele ruokailun jälkeen persiljaa, jauha antibakteerista kardemummaa tai fenkolin siemeniä poistaaksesi suun hajut.

6. Juo teetä

Säännölliset teehetket rauhoittavat sielun lisäksi myös suuta. Hiljattain tehdyn amerikkalaistutkimuksen mukaan musta tee sisältää kasviaineita, jotka taistelevat pahanhajuista hengitystä aiheuttavia bakteereja vastaan. Vaihtelun vuoksi voit kokeilla myös hengitystä raikastavia vihreää teetä tai piparminttuteetä.

Kommentoi »