Terve.fi

Lasten närästys ja refluksitauti

Lasten närästys ja refluksitauti
Lapsista jopa 6 prosentilla saattaa olla refluksitaudin oireita, jotka ovat isommilla lapsilla samantyylisiä kuin aikuisillakin eli polttavaa tunnetta tai kipua rintalastan takana, happaman nousua kurkkuun tai suuhun (regurgitaatio). Myös lasten närästysoireilu on useimmiten jaksottaista ja ohimenevää. Kuten muissakin sairauksissa, refluksitaudissa pienimmät lapset (alle 1 vuoden ikäiset) oireilevat usein yleisoirein: mm.
Julkaistu: 4.11.2009

itkuisuus, levottomuus. Pulauttelua 6 kk ikään asti voidaan pitää normaalina, jos se ei aiheuta lapselle kasvuhäiriötä tai muita terveysongelmia. Pulauttelu ja oksentelu ovat lapsilla myös ruoka-allergian oireita, joten oikean diagnoosin asettaminen on tärkeätä, jotta oikea hoito voidaan antaa.

Lapsilla muita refluksitaudin oireita voivat olla ylähengitystieinfektiot, hengityksen vinkuminen, astma ja isommilla lapsilla äänen käheys. Pienillä lapsilla voi olla jopa neurologisia oireita, jotka saattavat muistuttaa pahimmillaan epileptistä kohtausta.

Lapsillakin refluksidiagnoosi voidaan usein asettaa tyypillisten oireiden perusteella, mutta konetutkimuksiakin tarvitaan. Lapsilla parhaana menetelmänä refluksin osoittamisessa pidetään 24 tunnin pH-nauhoitusta, jossa painoarvo on pitkillä (yli 5 minuuttia kestävillä) reflukseilla ja refluksin frekvenssillä (pH <4) ruokatorvessa.

Gastroskopia tehdään lapsille aina nukutuksessa, joten sen tekemiseen tarvitaan isomman komplikaatioriskin vuoksi painavammat perustelut kuin aikuisilla. Sitä käytetään lähinnä vaikeasti oireilevilla lapsilla. Ruokatorven tulehdus tähystyksessä on varma merkki refluksitaudista.

Mikäli imeväisellä on hankalaa pulauttelua, on syöttäminen pystyasennossa mahdollisuuksien mukaan tärkeää. Ruoka-annosten suurentaminen tarpeettomasti pulauttelevalla lapsella voi pahentaa pulautteluoiretta. Lasten refluksitaudin lääkehoidossa käytetään aikuisten tavoin antasideja, H2-salpaajia ja happosalpaajia tarvittaessa tai lyhyinä, muutaman viikon kuureina.

Kommentoi »