Terve.fi

Yleistietoa vihurirokosta

Yleistietoa vihurirokosta
Vihurirokko on vihurirokkoviruksen aiheuttama tauti. Vihurirokkovirus leviää hengitysteiden kautta. Lisätietoa vihurirokosta.
Teksti
Julkaistu: 3.7.2006
Vihurirokon aiheuttaa vihurirokkovirus. Virus tarttuu hengitysteiden kautta ja sen tartuttavuus alkaa pari päivää ennen oireiden alkua ja kestää noin viikon. Virus lisääntyy ensin hengitysteiden limakalvoilla ja leviää sitten paikallisiin imusolmukkeisiin, josta se jatkaa matkaansa verenkiertoon ja saa aikaan tulehduksen.

Vihurirokon seuranta

Vihurirokko ei vaadi mitään erityistä seurantaa mutta mahdollisten komplikaatioiden riski on kuitenkin hyvä pitää mielessä. Raskaana olevan naisen vihurirokkoinfektio vaatii kuitenkin tilanteen tarkkaa arviointia ja seurantaa. Jos rokotuksen jälkeen ilmenee oireita, on niitä tarkkailtava.

Vihurirokon periytyvyys

Vihurirokko ei ole periytyvä sairaus.

Vihurirokon yleisyys

Suomesta vihurirokko on rokotusten ansiosta käytännössä hävinnyt. Tautia kuitenkin esiintyy runsaasti kehitysmaissa ja monissa Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopan maissa. Rokottamattomien henkilöiden mukana se voi kantautua myös Suomeen, ja siksi rokotusten kattavuus on pidettävä jatkossakin korkeana.

Vihurirokon ennuste

Vihurirokon vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia ja näin ollen taudin ennuste on hyvä. Sikiön ennuste on kuitenkin huono, jos äiti sairastuu vihurirokkoon raskauden, erityisesti ensimmäisten 20 raskausviikon aikana.
Lisätietoa rokkotaudeista.
Lähteet:
Davidkin I., Hedman K., Vihurirokkovirus, Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.
Helminen M., Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (MPR-taudit), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.
ICD-10:
B06 Vihurirokko
Kommentoi »