Terve.fi

Lasten vauvarokko

Lasten vauvarokko
Vauvarokko eli kolmenpäivänkuume on yleinen virussairaus 6-24 kk ikäisillä. Vauvarokon oireita ovat korkea kuume ja kuumeen laskua seuraava ihottuma. Lue lisää vauvarokosta.
Teksti
Julkaistu: 30.10.2013

Vauvarokko eli kolmenpäivänkuume on yleinen virussairaus, jonka oireita ovat korkea kuume ja kuumeen laskua seuraava ihottuma. Se on yleisin 6-24 kuukauden ikäisillä lapsilla.

Vaikka monilla lapsilla ei ole koskaan oireita, useimmat lapset ovat saaneet tartunnan neljänteen ikävuoteen mennessä ja ovat vastustuskykyisiä vauvarokolle.

Sairauden aiheuttaa kaksi yleistä, toisilleen sukua olevaa virusta: ihmisen herpesvirus 6 (HHV-6) ja 7 (HHV-7).

Itämisaika on 5 – 15 vrk tartunnasta ja lapsi voi tartuttaa muita muutaman päivän ennen kuumeen nousua siihen asti, että hänelle kehittyy ihottuma.

Tarkkaa tartuntatapaa ei tunneta, mutta virus leviää todennäköisesti pisaratartuntana potilaan yskiessä tai aivastaessa.

Vauvarokon oireet

Vauvarokon ensimmäisiä oireita ovat tavallisesti nuha, jonka jälkeen kuume kohoaa nopeasti jopa 39,5 °C:een tai korkeammalle.

Korkeasta kuumeesta huolimatta lapsella on vain harvoja tai ei lainkaan muita infektio-oireita.

Lapsi saattaa olla huonotuulinen ja ärtynyt, mutta usein lapsi on tyytyväinen korkeasta kuumeesta huolimatta.

Kuume laskee 3-5 päivän kuluttua ja pari tuntia sen jälkeen lapselle kehittyy ihottuma.

Ihottuma on ruusunvärinen (vaaleanpunertava) ja näppylät voivat olla kohollaan ihosta tai ihon tasalla. Ihottuma muuttuu valkoiseksi (hälvenee), kun sitä painetaan.

Ihottumaa on yleensä niskassa ja rinnassa, mutta se voi levitä myös kasvoihin, käsiin ja jalkoihin. Ihottuma ei kutise ja se häviää 1-2 päivässä eikä yleensä uusiudu.

Joillakin lapsilla voi kuumeen ja ihottuman lisäksi oireena olla silmän sidekalvotulehdus (punainen silmä), turvonneet imusolmukkeet niskassa, yskä ja ripuli.

Usein vanhemmat kertovat, että vauvarokkoa sairastava lapsi on ärtyneempi ihottuman aikana kuin kuumeessa.

Komplikaatiot

Vauvarokko on yleensä harmiton sairaus, joka paranee ilman seurauksia. Yleisin komplikaatio on kuumekouristukset. Useissa tapauksissa vauvarokko on tämänikäisten lasten kuumekouristusten aiheuttaja.

Kouristuksen tunnistaa äkillisestä tajunnanmenetyksestä, kehon jäykistymisestä sekä käsien, jalkojen tai kasvojen kouristuksista tai nykivistä liikkeistä. Useimmiten kuumekouristukset kestävät alle kaksi minuuttia ja loppuvat itsestään. Ota yhteys lääkäriin, jos lapsella on kouristuksia ja kuumetta.

Vauvarokon hoito / Mitä tehdä?

Yleensä vauvarokko aiheuttaa vain lievää epämukavuutta. Jos lapsi on eloisa ja muuten hyväkuntoinen ja hänellä on hyvä ruokahalu, enintään 40 °C:n kuume ei ole vaarallinen.

Lapselle ei välttämättä tarvitse antaa kuumetta alentavaa lääkettä, mutta kuumeen laskeminen voi helpottaa lapsen oloa. Siten on myös helpompi arvioida, kuinka sairas lapsi on.

Jos lapsella on aiemmin ollut kuumekouristuksia tai jos hänellä on epilepsia, anna lapselle kuumetta alentavaa lääkettä, kun kuume nousee 38,5 °C:een tai sitä korkeammalle. Lapselle on annettava kuumetta alentavaa lääkettä, jos hänellä on sydänsairaus.

Jos lapsen olo on epämukava korkean kuumeen vuoksi, voit antaa hänelle kuumetta alentavaa lääkettä, poistaa tarpeettomat vaatteet ja antaa hänelle runsaasti juotavaa. Kuume lisää aina lapsen nestetarvetta.

Anna lapselle ruokaa, jos hän haluaa syödä. Jos lapsi ei halua syödä, siitä ei kannata huolestua.

Koska tämän sairauden aiheuttaa virus, antibiooteista ei ole apua. Jos kuume kestää pidempään kuin kaksi tai kolme päivää tai jos lapsen tila huononee, ota yhteys lääkäriin.

Ota aina välittömästi yhteys lääkäriin, jos lapsi saa kouristuksia, kun hänellä on kuumetta.

Ennaltaehkäisy

Virusinfektioita on vaikea välttää.

Pidä kuumeinen lapsi kotona, pois päivähoidosta.

Säännöllinen käsien pesu, sairaiden ihmisten välttäminen ja terveellisen ruokavalion, riittävän unen ja säännöllisen liikunnan tuoma hyvä terveys vähentävät lapsen alttiutta virussairauksille.

Katso video: Vauvarokon oireet

Kommentoi »