Terve.fi

Lasten sidekalvontulehdus

Lasten sidekalvontulehdus
Sidekalvontulehdus on tulehdus silmäluomen sisäpintaa ja silmän valkoista osaa peittävällä kalvolla eli sidekalvolla.
Julkaistu 3.10.2013

Sidekalvontulehdus on tulehdus silmäluomen sisäpintaa ja silmän valkoista osaa peittävällä kalvolla eli sidekalvolla.

Sidekalvontulehduksen voi aiheuttaa monet tekijät, mutta yleisin aiheuttaja on infektiotartunta.

Viruksen ja bakteerin aiheuttama sidekalvontulehdus leviää helposti henkilöltä toiselle sekä myös silmästä toiseen silmään rähmään koskettaessa.

Yleisimpiä sidekalvontulehduksen aiheuttavia viruksia ovat adenovirus, enterovirus ja influenssavirus eli siis samat virukset, jotka aiheuttavat flunssaa ja ylähengitystieinfektioita. Yskänrokkovirus herpes simplex aiheuttaa harvinaisen mutta vakavan sidekalvontulehdustyypin.

Bakteeriperäisen sidekalvontulehduksen aiheuttaa useimmissa tapauksissa Streptococcus pneumoniae- (eli pneumokokki-), Staphylococcus aureus- ja Haemophilus influenzae -bakteerit. Sukupuolitaudit gonorrea eli tippuri sekä klamydia voivat aiheuttaa bakteeriperäisen sidekalvontulehduksen vastasyntyneille eli vauva voi saada tartunnan synnytyskanavan kautta. Se voi hoitamattomana johtaa vakavaan silmävaurioon.

Muita sidekalvontulehduksen aiheuttajia ovat allergiat (esimerkiksi siitepöly-, eläinhilse- tai pölypunkkiallergiat) sekä ärsyttävät aineet (esimerkiksi aerosolit, kemikaalit tai savu). Vauvoilla sidekalvontulehdus voi johtua kapeasta kyynelkanavasta, joista kyyneleet eivät pääse virtaamaan normaalisti.

Sidekalvontulehdus on yleinen sairaus, johon kaikenikäiset lapset voivat sairastua mihin vuodenaikaan tahansa. Bakteeriperäinen sidekalvontulehdus on kuitenkin yleisempi pienillä lapsilla ja erityisesti talvisaikaan, kun taas virusperäinen sidekalvontulehdus on yleisempi vanhemmilla lapsilla flunssan yhteydessä erityisesti syksyllä.

Sidekalvontulehduksen oireet

Sidekalvontulehduksessa silmän sidekalvo eli silmäluomen sisäpintaa ja silmän valkoista osaa peittävä kalvo turpoaa ja alkaa punoittamaan. Silmän rähmiminen on merkki tulehduksesta. Myös lapsen silmäripset voivat olla paakussa aamulla lapsen herätessä.

Bakteeriperäinen sidekalvontulehdus voi myös aiheuttaa korvatulehduksen. Virusten aiheuttamissa tulehduksissa lapsella on yleensä myös muita oireita kuten nuhaa, kuumetta ja yskää. Tarttuva sidekalvontulehdus alkaa yleensä toisesta silmästä ja leviää sitten myös toiseen.

Allergisessa sidekalvontulehduksessa lapsen molemmat silmät tulehtuvat samanaikaisesti. Oireina on tällöin silmien kutina ja ohut vetinen vuoto. Kaikentyyppiset sidekalvontulehdukset voivat aiheuttaa lievää kipua ja epämukavuutta sekä roskaisuuden tunnetta silmässä.

Komplikaatiot

Sidekalvontulehdus menee ohi yleensä ilman komplikaatioita.

Harvoissa tapauksissa tulehdus voi levitä sarveiskalvolle, joka on kirkas kalvo silmän etuosassa, silmän värillisen osan päällä. Sarveiskalvontulehdus aiheuttaa kovaa kipua, valonarkuutta ja näkökyvyn heikkenemistä. Ota yhteys lääkäriin, jos tällaisia oireita esiintyy.

Hoito / Mitä tehdä?

Ota yhteys lääkäriin, jos lapsellasi on sidekalvontulehdus.

Jos tulehdus on bakteerin aiheuttama, lapselle annetaan hoidoksi antibioottia sisältäviä silmätippoja tai -salvaa. Antibioottihoitoa jatketaan noin viikon ajan. On tärkeää antaa lääke lapselle lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Rähmä on syytä poistaa silmistä puhtaaseen veteen kostutetulla rätillä tai vanulla ennen silmätippojen antamista. Vältä rähmän pyyhkimistä koko silmän yli. Silmäkulmassa oleva rähmä voidaan poistaa varovasti pumpulipuikolla.

Tulehtunutta silmää ei saa peittää siteellä. Jos kyynelkanavat ovat tukkeutuneet, lämmin haude voi auttaa. Allergian aiheuttamassa sidekalvontulehduksessa voidaan lapselle määrätä erikoissilmätippoja tai suun kautta otettavia lääkkeitä.

Jos epäilet, että tulehdus on syvemmällä, ota yhteys lääkäriin. Ota yhteys lääkäriin myös silloin, jos lapsi valittaa lisääntyvää kipua, näön hämärtymistä tai valonarkuutta tai jos silmän alueella on turvotusta, punoitusta tai kuumoitusta tai jos lapsella on kuumetta.

Ota yhteys lääkäriin, jos lapsella on sidekalvontulehdus.

Sidekalvontulehduksen ennaltaehkäisy

Sidekalvontulehdusta on vaikea ehkäistä, sillä se alkaa usein flunssan yhteydessä.

Lisäksi bakteeriperäinen sidekalvontulehdus on erittäin tarttuva ja se leviää helposti lasten hangatessa silmiään. Tästä syystä lapsen tulisi välttää silmien hankaamista. Pyyhi muodostuva rähmä pois lapsen silmistä.

On myös tärkeää, että lapsi, samoin kuin vanhemmat ja lastenhoitajat, pesevät kätensä säännöllisesti.

Sidekalvontulehdusta sairastavan lapsen ei tarvitse välttämättä jäädä kotiin pois päiväkodista tai koulusta. Jos lääkäri toteaa tulehduksen olevan viruksen aiheuttama, lapsi voi mennä päivähoitoon tai kouluun.

Jos tulehdus on bakteerin aiheuttama, riski tartuttaa tulehdus muihin lapsiin on vähäisempi sitten, kun antibioottia sisältäviä silmätippoja tai -salvaa on käytetty 24 tuntia. Lapsi voi palata päivähoitoon tai kouluun hoidon aloittamista seuraavana päivänä, jos hänen silmänsä eivät rähmi enää paljon.

Vastasyntyneillä tippuri voi aiheuttaa sokeutta. Antibioottia sisältävän silmäsalvan käyttö kaikilla vastasyntyneillä heti syntymän jälkeen vähentää tippurin leviämistä. Keisarinleikkausta suositellaan yleensä silloin, jos synnyttävällä äidillä on aktiivinen sukuelinherpes lapsen syntymän aikaan.

Kommentoi »