Sairaudet

Yleistietoa vauvarokosta

Mitkä ovat vauvarokon oireet? Vauvarokon itämisaika 5-15 vrk. Vauvarokko leviää sylkikontaktin kautta. Vauvarokon tyypillinen oire äkillinen korkea kuume. Lue lisää vauvarokosta.

Teksti Toimitus
3.7.2006 Terve.fi

Vauvarokko (exanthema subitum) on pienten lasten tulehdustauti. Yli puolet tapauksista on alle vuoden ikäisillä ja lähes kaikki alle kahden vuoden ikäisillä lapsilla. Alle kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla ja yli kolmivuotiailla lapsilla tauti on harvinainen. Taudista käytetään usein nimitystä kolmen päivän kuume, mikä kuvaa hyvin taudinkulkua. Vauvarokko on virustauti, jonka aiheuttavat ihmisen herpesvirukset (HHV) 6 ja 7.

Vauvarokon oireet

Taudin itämisaika on noin 5-15 vuorokautta, ja se leviää lähinnä sylkikontaktin kautta. Taudinkuvaan kuuluu tyypillisesti äkillisesti nouseva korkea kuume. Kuume pysyy hyvin korkeana (39-40,5 °C) 3-5 päivää. Kuumeen aikana lapsen yleistila pysyy yleensä hyvänä, vaikka hän onkin levoton ja ärtyisä. Kuume laskee yhtä äkillisesti kuin kohosikin. Yleensä samaan aikaan alkaa vauvarokolle tyypillinen ihottuma. Joillekin ihottuma voi tulla kuumeen vielä jatkuessa, kun taas joillekin se ilmaantuu vasta pari päivää kuumeen laskun jälkeen tai ei ollenkaan. Ihottuma on melko hento, ja se muodostuu 2-5 mm läpimittaisista punaisista läiskistä, jotka voivat olla hiukan koholla iholta. Ihottumapisteet ovat epäsäännöllisen kokoisia ja toisistaan erillään. Ihottuma alkaa korvien seudusta ja leviää kasvojen alueelle, niskaan sekä vartalolle. Ihottuma kestää muutamasta tunnista pariin päivään. Muita mahdollisia oireita ovat silmän sidekalvon tulehdus, silmäluomien turvotus, kitapurjeen ja kitalaen pistemäiset kohoumat sekä suurentuneet imusolmukkeet kaulalla ja takaraivolla. Tärkein komplikaatio on äkillisestä kuumeen noususta johtuva kuumekouristus, jota esiintyy 10-15 prosentilla sairastuneista imeväisistä, ei kuitenkaan koskaan alle 6 kk vanhoilla lapsilla.

Aiheuttaja

Vauvarokon aiheuttavat ihmisen herpesvirukset (HHV) 6 ja 7. Suurin osa tapauksista on HHV-6:n aiheuttamia, mutta ne ovat samanlaisia molemmilla viruksilla. Suurin osa ihmisistä sairastaa HHV-6 tulehduksen jo lapsena, ja kahden vuoden ikäisistä lapsista noin 90 prosenttia on HHV-6 positiivisia. Tauti on kuitenkin yleensä piileväoireinen, eikä siten aiheuta näkyviä oireita. Virukset jäävät muiden herpesvirusten tavoin pysyvästi elimistöön. Tyypillinen vauvarokko on vain yksi HHV-6-infektion ilmenemismuodoista. Yleisimmin tautiin liittyy vain korkea kuume ilman selviä muita oireita.

Diagnoosi

Vauvarokko -diagnoosia tehdessä pyritään sulkemaan pois vakavammat taudit, jotka aiheuttavat kovan kuumeen. Lapsen hyvä yleistila viittaa yleensä vauvarokkoon, joka on yleisin viaton, korkean kuumeen aiheuttaja pienillä lapsilla. Laboratoriotutkimuksina otetaan tarvittaessa virtsanäyte, pieni verenkuva ja CRP. Vauvarokossa CRP-arvo ei juuri nouse, kun taas vakavammassa tulehduksessa se on yleensä kohonnut.

Vauvarokon hoito

Vauvarokko on virustauti, joten antibiootit eivät tehoa siihen. Hoito on siten oireenmukaista.

Seuranta

Kuumeilevan lapsen tilaa tulee seurata tarkasti ja ottaa tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.

Periytyvyys

Vauvarokko ei ole periytyvä sairaus.

Vauvarokon yleisyys

Vauvarokko on viaton, pelkän korkean kuumeen aiheuttava yleinen tauti pienillä lapsilla. Eniten sitä esiintyy alle 2-vuotiailla lapsilla. Alle 3-kuukautisilla ja yli 3-vuotiailla tauti on harvinainen. Vaikka lähes kaikki ihmiset ovat HHV-6 positiivisia, ei virus aiheuta kaikille vauvarokon kaltaista tautia.

Ennuste

Vauvarokon ennuste on hyvä, ja se paranee nopeasti itsekseen.

Viitteet

Lääkärin tietokannat, YKT Duodecim, 2001

Eskola J, Huovinen P., Valtonen V. (toim.), Infektiosairaudet, Duodecim, 1998.

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 4.8.2010.

Lue lisää:

Yleiset tulehdukset, joihin liittyy laajalle levinnyt ihottuma

Vauvarokko eli kolmen päivän kuume – potilasohje

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi