Sairaudet

Lasten kuumekouristukset

Kuumekouristukset ovat pienillä lapsilla kuumeen aikana esiintyviä kouristuksia.

Teksti Terve Media Oy
8.10.2013 Terve.fi

Kuumekouristukset ovat pienillä lapsilla kuumeen aikana esiintyviä kouristuksia.

Yleisimmin niitä esiintyy 6 kuukauden – 3 vuoden ikäisillä lapsilla, mutta joskus lapsi voi saada kuumekouristuksia kuudenteen ikävuoteen asti. Kouristuksia esiintyy yleensä kuumeen ensimmäisenä päivänä kuumeen äkillisen nousun yhteydessä.

Kuumekouristusten syytä ei tiedetä, mutta usein taipumus niihin on periytyvää.

Useimmissa tapauksissa virustauti, esimerkiksi flunssa tai ylähengitystieinfektio, laukaisee kuumekouristuksen. Joskus kuumekouristukset voivat olla seurausta vakavammista infektioista, esimerkiksi aivokalvontulehduksesta.

Kuumekouristukset ovat yleisin kouristusten syy lapsilla. Kuumekouristuksia esiintyy noin 5 prosentilla lapsista, toisilla vain yhden kerran ja toisilla taas useammin.

Oireet

Kuumekouristukset ovat kuumeisella lapsella yllättäen alkavia, yleistyneitä kohtauksia.

Yleistyneissä kohtauksissa aivojen sähköinen toiminta muuttuu kaikkialla aivoissa. Lapsen vartalo jäykistyy, hänen silmissään on tyhjä katse ja silmät saattavat kääntyä ylöspäin, lapsi ei reagoi puheeseen ja hän menettää tajuntansa. Tämän jälkeen alkavat yleensä nykivät kouristusliikkeet raajoissa.

Kouristukset voivat haitata hengitystä, jolloin iho alkaa sinertää hapenpuutteen vuoksi. Useimmissa tapauksissa lapsi saa kuitenkin riittävästi happea.

Kohtauksen aikana myös virtsa ja/tai uloste voivat karata.

Yleensä kuumekouristukset kestävät 3-4 minuuttia ja menevät ohi itsestään. Kohtauksen jälkeen saattaa mennä useita minuutteja ennen kuin lapsi herää. Herätessään hän on yhä sekava ja hän ei välttämättä ymmärrä mitä tapahtui. Usein hän on väsynyt ja haluaa nukkua. Tätä vaihetta kutsutaan post-iktaaliseksi eli kohtauksen jälkeiseksi vaiheeksi.

Komplikaatiot

Vaikka kuumekouristukset näyttävätkin vakavilta ja saattavat pelästyttää lapsen vanhemmat, ne ovat vain harvoin vaarallisia. Aivojen verenkierto häiriintyy vasta sitten, kun kouristukset ovat kestäneet 20-30 minuuttia.

Jos kuumekouristus kestää yli 15 minuuttia tai jos 24 tunnin aikana esiintyy kaksi kouristuskohtausta tai jos kouristelu on toispuoleista, kyseessä on komplisoitunut kuumekouristus.

Jos lapsella on komplisoitunut kuumekouristus, hänet on vietävä sairaalaan tarkkailtavaksi. Jos lapsella on ollut yksi yleistynyt kohtaus, joka kestää alle 15 minuuttia, kyseessä on tavanomainen kuumekouristus, joka ei vaadi normaalisti sairaalahoitoa.

Useimmat lapset saavat vain yhden kuumekouristuksen elämänsä aikana, mutta noin joka kolmas lapsi saa myöhemmin uuden kohtauksen kuumeen yhteydessä.

On mahdotonta ennustaa, kenellä kouristukset uusiutuvat ensimmäisen kouristuskohtauksen jälkeen. Kuumekouristuksen uusiutumisen mahdollisuus on suurin lapsilla, joilla ensimmäinen kohtaus ilmaantuu alle 12 kuukauden ikäisenä tai melko alhaisen kuumeen yhteydessä. Myös se, että lapsen vanhemmilla tai sisaruksissa on ollut kuumekouristuksia, lisää lapsen riskiä saada useampia kouristuskohtauksia.

Vain 2-4 prosentilla lapsista kuumekouristukset johtavat epilepsiaan (sairauteen, jossa kouristuskohtauksia esiintyy ilman kuumetta). Joillakin lapsilla, joilla on kuumekouristuksia, varsinkin komplisoituneita kouristuksia, tai joilla on CP-oireyhtymä tai kehityksen viivästymistä, on suurempi riski saada epilepsia.

Hoito / Mitä tehdä?

Jos lapsellasi on ensimmäistä kertaa kuumekouristus, ota yhteys lääkäriin.

Lääkäri voi tutkia lapsen ja lähettää hänet päivystyspoliklinikalle. Vaikka kouristelu loppuukin yleensä itsestään, on tärkeää löytää syy lapsen kuumeiluun.

Yleensä kuume on tavallisten virusinfektioiden oire, mutta joskus syynä voi olla vakavampi bakteeri-infektio. Jos kyseessä on bakteeri-infektio, lääkäri määrää lapselle antibiootteja.

Jos lapsellasi on kuumekouristus, yritä pysyä rauhallisena. Se on helpompaa silloin, kun tiedät, mitä kuumekouristuksen aikana tulee tehdä.

Jos lapsi on tajuton ja hänellä on kouristuksia, aseta hänet kylkiasentoon ja vie hänen päätään hieman taaksepäin. Näin hengitystiet pysyvät avoimina.

Suojaa lapsen pää, jotta hän ei kolhi sitä mihinkään, ja aseta pyyhe tai jokin pehmeä esine hänen päänsä alle. Löysää kiristävät vaatteet.

Älä laita suuhun mitään, sillä se voi vahingoittaa hampaita.

Pysy lapsen luona kunnes hän herää, sillä hän saattaa olla sekava eikä ymmärrä tapahtunutta.

Jos kyseessä on paikallinen kohtaus ilman tajunnanmenetystä, vie lapsi rauhalliseen paikkaan ja anna hänen istuutua alas. Rauhoita häntä niin kauan kunnes hän herää ja kohtaus on ohi.

Älä yritä estää kouristusliikkeitä pitämällä kiinni lapsesta tai ravistamalla häntä. Siitä ei ole apua.

Kuumetta voidaan alentaa esimerkiksi parasetamolia sisältävällä peräpuikolla. Kuumekouristuksen aikana lapselle ei saa koskaan antaa suun kautta annettavia lääkkeitä, sillä kouristeleva lapsi ei pysty nielemään ja voi siksi tukehtua lääkkeeseen.

Viilennä lasta ottamalla lapsen vaatteet pois ja käärimällä lapsi haalealla vedellä kostutettuun pyyhkeeseen.

Alkoholia tai kylmää vettä ei tule käyttää kuumeen alentamiseen, sillä ne voivat aiheuttaa vilunväristyksiä, jotka nostavat kehon sisäistä lämpötilaa entisestään.

Jos lapsella on ollut kuumekouristuksia aikaisemmin, lääkäri on voinut määrätä peräsuoleen annettavaa kouristuslääkettä tulevien kohtausten varalle. Anna lapselle tällöin lääkärin määräämä annos kouristuslääkettä.

Tarkkaile kouristuskohtauksen kestoa. Jos se kestää yli 5 minuuttia tai lapsi näyttää olevan hyvin tuskaiselta, ota yhteys yleiseen hätänumeroon 112.

Ennaltaehkäisy

Ensimmäistä kertaa esiintyvän kuumekouristuksen ehkäisy on vaikeaa.

Kuumekouristusten ehkäiseminen on vaikeaa myös lapsilla, joilla on aikaisemmin ollut kouristuksia, sillä kohtaukset voivat tulla yllättäen ja usein jo ennen kuin huomaat, että lapsellasi on kuumetta.

Jos lapsella on aikaisemmin ollut kuumekouristuksia, on tehokas kuumeen alentaminen lääkkeellä perusteltua. Kuumelääkitys on hyvä aloittaa heti, kun ensimmäiset merkit mahdollisesta kuumeen noususta ilmaantuvat. Lääkärisi antaa annosteluohjeet kuumeennousun varalle. Yleensä käytetään parasetamolia, naprokseenihappoa tai ibuprofeenia.

Kuumelääke voidaan antaa lapselle joko nestemäisenä tai suun kautta otettavina tai pureskeltavina tabletteina. Lääkkeen vaikutuksen alkamista odotellessa kuumetta voidaan alentaa haalealla kylvyllä. ÄLÄ käytä kylmää vettä tai alkoholia!

Viilennä lasta ottamalla pois paksut vaatteet ja peitot. Käytä lapsen sängyssä ohuita vuodevaatteita ja pue lapsi kevyeen pyjamaan. Avaa lapsen makuuhuoneen ikkuna. Anna lapselle paljon juotavaa.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi