Terve.fi

Lasten tulirokko

Lasten tulirokko
Tulirokko on erittäin yleinen lasten tarttuva tauti. Tulirokon aiheuttaa A-ryhmän streptokokkibakteeri ja siihen liittyy nielutulehdus sekä kaikkialla kehossa esiintyvä ihottuma.
Julkaistu 2.11.2013

Tulirokko on erittäin yleinen lasten tarttuva tauti.

Tulirokon aiheuttaa A-ryhmän streptokokkibakteeri ja siihen liittyy nielutulehdus sekä kaikkialla kehossa esiintyvä ihottuma. Bakteeri aiheuttaa nielutulehduksen sekä muodostaa kehossa myrkkyä, joka aiheuttaa ihottumaa.

Joskus, mutta harvoin, tulirokko voi olla seurausta tämän saman streptokokkibakteerin aiheuttamasta ihoinfektiosta (märkäruvesta).

Vaikka monet lapset saavat streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen, vain harvat sairastuvat tulirokkoon. Tulirokkoon muodostuuu immuniteetti, mutta tautia aiheuttavia bakteereita on kolme eri alatyyppiä, joten tulirokon voi sairastaa kolmeen kertaan.

Useimmat streptokokin aiheuttamaa nielutulehdusta sairastavat lapset eivät saa ihottumaa, sillä vain tietyt A-ryhmän streptokokit muodostavat ihottumaa aiheuttavaa myrkkyä. Streptokokki-infektio leviää pisaratartuntana yskimisen ja aivastelun kautta sekä kosketustartuntana eritteiden, esimerkiksi syljen välityksellä.

Aika tartunnasta kurkkukivun alkamiseen (itämisaika) on alle viikon. Ihottuma puhkeaa yleensä nielutulehduksen toisena päivänä.

Jotkut henkilöt ovat streptokokkibakteerin kantajia eli heidän nielussaan on jatkuvasti bakteereja, vaikka heillä ei ole oireita. Kantajat tartuttavat muita ihmisiä vain harvoin.

Oireet

Tulirokon ensimmäisiä oireita ovat yleensä kurkkukipu, kirkkaanpunainen nielu, korkea kuume (yli 38 °C), päänsärky ja turvonneet imusolmukkeet kaulalla tai leukakulmassa.

Nielurisat näyttävät usein suurentuneilta ja niissä on valkoista peitettä ja lapsella saattaa olla kipua nielemisen yhteydessä.

Esimerkki tulehtuneesta nielurisasta.

Lapsi, jolla on streptokokin aiheuttama nielutulehdus, tuntee olonsa yleensä hyvin sairaaksi ja valittaa usein vatsakipua, pahoinvointia ja päänsärkyä. Lapsi saattaa oksentaa, mutta ripuli on harvinaista. Myös nuha, yskä tai muut flunssan oireet ovat harvinaisempia oireita tulirokossa. Taudin alussa lapsen kielessä voi olla valkoista tai kellertävää peitettä, joka häviää jonkin ajan kuluttua jättäen kielen kirkkaanpunaiseksi (mansikkakieli).

Ihottuma alkaa kaikkialla kehossa näkyvänä ihon punoituksena, joka muistuttaa auringonpolttamaa ja joka on täynnä pieniä näppylöitä aivan kuin iho olisi kananlihalla. Ihottuma näkyy parhaiten ihopoimuissa, esimerkiksi kainaloissa, nivusissa, kyynärtaipeessa ja niskassa. Ihottuma voi kutista ja sen väri vaalenee ihoa painettaessa. Ihottuma alkaa niskasta ja kasvoista lukuun ottamatta suun ympäristöä ja leviää sitten vartalolle. Ihottuma häviää muutaman päivän sisällä ja tällöin iho voi hilseillä suurina hiutaleina, erityisesti nivusten alueella ja sormenpäissä. Ihon hilseily voi kestää jopa 10 päivää.

Tulirokkoihottuma.

Komplikaatiot

Hoitamattomana tulirokko voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Nielutulehdus voi levitä esimerkiksi korviin, nielurisoihin ja sivuonteloihin.

Tulehtuneet nielurisat voivat aiheuttaa kurkkupaiseen, joka on vakava infektio ja joka täytyy usein tyhjentää leikkauksella.

Streptokokkibakteeri voi levitä verenkiertoon aiheuttaen verenmyrkytyksen (sepsis) ja muiden elinten infektioita. Reumakuume ja sydämen sisäkalvon tulehdus ovat vakavia sydäntauteja, jotka voivat olla seurausta hoitamattomasta streptokokin aiheuttamasta nielutulehduksesta. Streptokokki-infektiot voivat aiheuttaa myös niveltulehduksen ja munuaiskerästulehduksen.

Ota yhteys lääkäriin aina, kun epäilet, että tulirokkoa sairastavalla lapsella on tällaisia komplikaatioita.

Hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on tulirokko, ota yhteys lääkäriin.

Lääkäri ottaa nielunäytteen streptokokkibakteeri-infektion diagnosoimiseksi. Lapsen tulirokko hoidetaan antibiooteilla, yleensä penisilliinillä (paitsi jos lapsi on allerginen penisilliinille). Lääke tulee ottaa lääkärin ohjeiden mukaisesti ja koko lääkekuuri on aina syötävä loppuun silloinkin, kun lapsi alkaa voida paremmin jo ennen kuurin loppumista. Myös kipu- ja kuumelääkkeitä (parasetamolia ja ibuprofeenia) voidaan käyttää tarvittaessa.

Anna lapselle paljon juotavaa. Se lievittää kurkkukipua ja estää elimistön kuivumista.

Nielutulehduksen vuoksi lapsella saattaa olla vaikeuksia niellä kiinteää ruokaa. Anna hänelle pehmeää ja mietoa ruokaa. Kylmät aineet, kuten mehujäät ja jäätelö, voivat lievittää kipua. Vanhemmat lapset voivat kurlata lämpimällä suolavedellä.

Ilmankosteuttajan käyttö lapsen makuuhuoneessa voi helpottaa lapsen oloa erityisesti kylmällä säällä.

Ihottuma ei vaadi hoitoa.

Ota uudestaan yhteys lääkäriin, jos lapsen kurkkukipu tai kuume jatkuu antibioottikuurin jälkeenkin. Sreptokokkinäyte voidaan joutua ottamaan uudestaan, jos streptokokin aiheuttama nielutulehdus uusiutuu.

Ennaltaehkäisy

Streptokokkitartuntaa on vaikea ehkäistä lapsilla.

Sairas lapsi tulee pitää erillään muusta perheestä mahdollisimman paljon, jotta voidaan estää infektion leviäminen.

Pese kädet huolellisesti aina kun olet ollut lapsen lähellä.

Jos muilla perheenjäsenillä on kurkkukipua, myös heiltä tulee ottaa streptokokkinäyte.

Pidä lapsi poissa päivähoidosta tai koulusta vähintään yhden vuorokauden ajan antibioottikuurin alkamisen jälkeen.

Tauti ei enää tartu 24 tunnin kuluttua antibioottihoidon aloittamisesta.

Lapsi voi mennä kouluun tai päivähoitoon vasta sitten, kun hänellä ei ole enää kuumetta ja hänen vointinsa on hyvä. Kuume ja huonovointisuus voivat tulirokossa kestää 4-5 vuorokautta.

Kommentoi »