Terve.fi

Lasten sikotauti

Lasten sikotauti
Sikotauti on tarttuva tulehdus joka leviää pisaratartuntana yskiessä, aivastaessa ja joskus myös kosketustartuntana.
Julkaistu 16.10.2013

Sikotauti on tulehdus, joka aiheuttaa korvasylkirauhasten eli parotisrauhasten turpoamisen. Ne sijaitsevat suussa lähellä ylähampaita ja vastaavat syljen muodostumisesta.

Tulehdus voi aiheuttaa myös muita oireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Sikotauti johtuu viruksesta. Tulehdus on tarttuva ja se leviää pisaratartuntana sairastuneen henkilön yskiessä tai aivastaessa ja joskus myös kosketustartuntana virusta kantavien esineiden välityksellä.

Sikotautivirukseen sairastuvat yleensä 5-14-vuotiaat lapset, mutta taudin voi saada missä iässä tahansa. Aika tartunnasta oireiden ilmaantumiseen (itämisaika) on yleensä 16-18 päivää, mutta voi vaihdella 12:sta 25:een päivään.

Oireet

Sikotautiviruksen aiheuttamassa tulehduksessa toinen tai molemmat korvasylkirauhaset suurenevat ja aiheuttavat taudille tyypillisen kasvojen turpoamisen korvien alla ja edessä.

Lapsi voi tuntea kipua leuassa ja kurkun yläosassa, kun hän pureskelee, nielee ja puhuu.

Lapsella voi lisäksi olla kuumetta, ruokahaluttomuutta, nielemisvaikeuksia, päänsärkyä, lihaskipuja, pahoinvointia ja oksentelua.

Joillakin lapsilla sikotautitulehdus ei aiheuta lainkaan oireita ja joillakin lapsilla se voi aiheuttaa lievän nuhan kaltaisia oireita.

Sylkirauhasten turpoaminen laskee yleensä viikon kuluttua ja häviää 10 päivässä, mutta rauhasten turpoaminen ja turvotuksen laskeminen voi tapahtua eri puolilla eri aikaan.

Komplikaatiot

Useimmat lapset paranevat sikotaudista täysin, mutta se voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita.

Sikotauti-infektion saaneet murrosikäiset pojat ja aikuiset miehet voivat sairastua kivestulehdukseen eli orkiittiin, jossa toinen tai molemmat kivekset tulehtuvat. Oireena on kiveksen turpoaminen ja kipu noin viikon ajan, ja siihen voi liittyä pahoinvointia, oksentelua ja kuumetta. Sikotautikivestulehdus voi johtaa kiveksen surkastumiseen, mutta aiheuttaa steriliteettiä vain harvoin.

Harvoissa tapauksissa sikotautiin voi liittyä aivokalvontulehdus eli aivo- ja selkäydinkalvojen tulehdus, jonka oireita ovat päänsärky, valonarkuus, niskan jäykkyys ja väsymys.

Korvasylkirauhasen tulehdus voi harvoin johtaa kuurouteen, niveltulehdukseen sekä sydän-, munuais- ja muihin sairauksiin.

Hoito

Jos epäilet, että lapsella on sikotauti, ota yhteys lääkäriin.

Koska taudin aiheuttaa virus, antibiooteista ei ole hyötyä. Ota lääkäriin yhteys, jos epäilet, että lapsella on komplikaatioita, kuten aivokalvontulehdus tai kivestulehdus.

Voit helpottaa lapsen oloa antamalla hänelle runsaasti juotavaa sekä kuumetta laskevaa tai kipua lievittävää lääkettä, kuten parasetamolia tai ibuprofeiinia. Lämmin kääre poskella tulehtuneen sylkirauhasen puolella voi helpottaa oloa.

Lapsen täytyy pysyä sängyssä, niin ettei hän tartuta tautia muihin, etenkään aikuisiin miehiin, jotka eivät ole sairastaneet tautia tai joita ei ole rokotettu.

Rohkaise lasta juomaan ja anna hänelle pehmeää ruokaa, niin ettei hänen tarvitse pureskella, koska se aiheuttaa kipua.

Ennaltaehkäisy

Sikotauti voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita.

Paras tapa suojata lasta sikotaudilta on antaa hänelle suositeltu tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokote (MPR), joka annetaan neuvolasta kahden annoksen sarjana: ensimmäinen annos 14 – 18 kuukauden iässä ja toinen annos 4-6 vuoden iässä.

Sikotauti on hävinnyt Suomesta kokonaan rokotusohjelman ansiosta.

Sikotautirokote sisältää heikennettyä virusta eikä sitä saa antaa lapsille, joiden puolustusjärjestelmä on pahoin heikentynyt.

Sitä saa antaa vain varovaisuutta noudattaen kananmuna-allergiasta kärsiville lapsille, koska rokote sisältää kananmuna-aineksia.

Noin 10 prosentille lapsista nousee kuume noin 5-14 päivää MPR-rokotuksen jälkeen, ja joillekin voi kehittyä lievä ihottuma. Se ei ole vaarallista eikä lapsi pysty tartuttamaan muita.  

Kommentoi »