Terve.fi

Kivespussin kipu

Kivespussin kipu
Vie lapsi välittömästi lääkäriin tai soita hätänumeroon 112 jos:
Julkaistu: 18.8.2011

Milloin lääkärin hoitoon

  • Pojallasi on äkillistä kipua kivespussissa ja näet, että se on punainen ja turvonnut.
  • Lapsellasi on tyrä, joka on yhtäkkiä muuttunut punaiseksi, aristavaksi ja tuntuu kovalta kosketettaessa.

Varaa aika lääkäriltä jos:

  • Pojallasi on yhtäkkistä kipua kivespussissa, mutta ympäröivä iho ei ole turvonnut eikä sen väri muuttunut.
  • Pojallasi on jatkuvaa kipua kivespussissa.
  • Pojallasi on kivutonta turvotusta nivusissa tai kivespussissa.
  • Poikasi valittaa virtsaamiskivuista.

Kivespussikivun aiheuttajia

Poikien äkillinen kivespussikipu johtuu usein nivusiin kohdistuneesta vammasta. Muut kivespussikivun tavallisimmat syyt ovat kiveksen kiertymä, kuroutunut tyrä, kivestulehdus tai lisäkiveksen tulehdus. Jos kyseessä on kiveksen kiertymä tai kuroutunut tyrä, tarvitaan kiireellistä kirurgista toimenpidettä ongelman korjaamiseksi. Mutta jos pojan kivespussi on turvonnut tulehduksen vuoksi, tarvitaan yleensä antibioottihoitoa.

Oireet

Kiveksen kiertymä

Kun pojalla on äkillinen kiveksen kiertymä, hänen kiveksensä kiertyy kiveksen kehoon yhdistävän jänteen ympäri. Tavallisesti tämä tapahtuu jonkin vamman, kuten nivusiin tapahtuneen lyönnin tai potkun seurauksena, mutta kiveksen kiertymä voi tulla aivan itsestäänkin.

Kyseessä on vakava tila, sillä kiveksen verenkierto voi häiriintyä, mikä voi johtaa pysyvään vaurioon kiveksessä. Kiveksen kiertymän oireet ovat äkillinen kipu, kivespussin turvotus ja punoitus ja se tapahtuu useimmiten 7-14-vuotiaille pojille. Joillakin pojilla ilmenee myös pahoinvointia, oksentelua ja vatsakipua. Kirurginen toimenpide enintään 6 tunnin sisällä on välttämätön peruuttamattoman kivesvaurion ennaltaehkäisemiseksi.

Nivustyrä

Nivustyrä on aristamaton turvotus joko nivusissa tai kivespussissa. Se syntyy, kun pieni osa suolesta työntyy nivuskanavaan tai kivespussiin. Tyrä on yleinen alle vuoden ikäisillä pojilla ja voi ilmaantua kivespussin yhdelle tai molemmille puolille. Nivustyrän koko ja tiiviys voivat vaihdella, mutta yleensä se tuntuu pehmeältä eikä ole kivulias kosketettaessa.

Jos tyrä on kova, kivulias ja kuuma kosketettaessa ja ympäröivä iho on punainen ja ärtynyt, lapsellasi voi olla kuroutunut tyrä. Tämä on vakava tila, sillä tyrä voi estää suolen loukkuun jääneen osan verenkiertoa. Voidaan tarvita nopeaa kirurgista toimenpidettä suoliston peruuttamattoman vaurion ennaltaehkäisemiseksi.

Katso TerveTV:n video ja tunnista nivustyrä:

Kivestulehdus tai lisäkiveksen tulehdus

Kivestulehdus tai lisäkiveksen tulehdus ovat infektiosairauksia. Lisäkives on kierteinen putki, joka kerää ja varastoi siemennestettä. Sen tulehdus on harvinainen ennen murrosikää ja sen oireisiin kuuluu kivespussin turpoaminen ja märkäeritteen esiintyminen lapsen virtsassa. Tämä on bakteeritulehdus ja hoidettava antibiooteilla.

Kivestulehdus oli yleisempi nuorilla pojilla, kun sikotautitapaukset olivat yleisempiä. Nyt, kun lapset rokotetaan sikotautia vastaan, kivestulehdus on tullut harvinaiseksi nuorilla pojilla. Kivestulehduksesta kärsivillä pojilla on usein muita oireita kuten haluttomuutta, kuumetta ja pahoinvointia sekä kiveksen turvotusta ja kivespussikipua. Tavallisesti turvotus alkaa yhdestä kiveksestä, mutta 1-9 vuorokauden sisällä tulehdus leviää myös toiseen kivekseen. Kuitenkin sikotaudissa turvotus koskee vain yhtä kivestä 70%:ssa tapauksista.

Kommentoi »