Terve.fi

Unenpuute aiheuttaa käytösongelmia lapsilla

Unenpuute aiheuttaa käytösongelmia lapsilla

Liian vähäinen unensaanti varhaisessa lapsuudessa aiheuttaa kognitiivisia ongelmia ja käytösongelmia, kerrotaan yhdysvaltalaistutkimuksessa. Lue lisää.
Mainos

Liian vähäinen unensaanti varhaisessa lapsuudessa aiheuttaa kognitiivisia ongelmia ja käytösongelmia, kerrotaan yhdysvaltalaistutkimuksessa. Tutkimus julkaistiin Academic Pediatrics- lehdessä.

Tutkimukseen osallistuneiden lasten vanhemmat ja opettajat raportoivat varhaisessa lapsuudessa unenpuutteesta kärsineiden 7-vuotiaiden ongelmista useammin kuin verrokkilasten, jotka olivat saaneet tarpeeksi unta taaperoina ja esikouluikäisinä.

– Unenpuute aiheuttaa lapsille ongelmia keskittymisen, tunteiden hallinnan, päättelykyvyn ja ongelmanratkaisun kanssa. Lisäksi unenpuute aiheuttaa myös käytösongelmia, tutkimusta johtanut Elsie Taveras selittää.

Tutkijat analysoivat tietoja 1 046 lapselta tutkimuksesta, jossa lapsia oli seurattu syntymästä saakka. Lisäksi tutkijat kysyivät äideiltä, kuinka hyvin lapset nukkuivat 6 kuukauden, 3 vuoden ja 7 vuoden ikäisinä.

Unenpuutteella tarkoitetaan alle 12-tuntisia unia varhaislapsuudessa, alle 11-tuntisia unia 3- ja 4-vuotiailla ja alle 10-tuntisia unia 5–7-vuotiailla lapsilla.

Sekä äitejä että lasten opettajia pyydettiin arvioimaan lasten toiminnanohjausta ja käyttäytymistä, kun lapset olivat 7-vuotiaita.

Alle 10 tuntia 3–4-vuotiaina unta saaneet lapset saivat alemmat pisteet niin opettajilta kuin äideiltäkin verrattuna lapsiin, jotka nukkuivat tarpeeksi. Tulokset olivat samankaltaiset myös 5–7-vuotiailla lapsilla, jotka nukkuivat alle 9 tuntia.

Unen pituus ½–2 vuoden ikäisinä ei ollut yhteydessä 7-vuotiaiden ongelmiin.

Tutkimus: Academic Pediatrics 2017.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisäksi:

Unenpuute voimistaa lapsen ADHD:n oireita

Nukuitko liian vähän? Univaje saa ahmimaan ja nostaa painoa

Julkaistu: 27.3.2017