Terveys

Lastentarhanopettajan vinkit pöpöjä vastaan

Päiväkodissa lapset kaivavat neniä ja yskivät päin. Lastentarhanopettaja Noora Turku ajattelee, että se kuuluu työhön. Ei kannata olla liian hygieeninen, Noora sanoo.

Teksti Anna Kauhala
3.10.2019 | Päivitetty 15.11.2023

”Päiväkodissa on koko ajan jollain lapsella nuha tai yskä. Kun on flunssakausi tai vatsatautiepidemia, moni lapsi sairastuu yhtä aikaa ja jää kotiin. Lastentarhanopettajana olen suuren osan ajasta lasten kanssa. Ryhmäni lapset ovat 4–5-vuotiaita. Teen heidän kanssaan kaikenlaista: ruokailemme, ulkoilemme ja askartelemme.

Autan lapsia pukemaan ja luen satuja. Lisäksi on ohjattua liikuntaa ja musiikkia. Kun jollain on nuha, niistän neniä. Pienet lapset eivät aina osaa yskiä poispäin muista tai pestä käsiään koko ajan. Pienimmät laittavat sormia suuhun ja nenään. Lapset leikkivät samoilla leluilla ja oleskelevat samoissa tiloissa. Siksi pöpöt leviävät.

Flunssat eivät kuitenkaan tartu kaikkiin. Toiset lapset ovat jatkuvasti kipeänä, toiset eivät sairastu juuri koskaan.”

Osa työtä

”Yritämme rajata flunssien leviämistä. Pesemme lasten kädet ulkoilun ja vessassa käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Aikuisille on myös käsidesiä. Käytän sitä yleensä vain, jos meneillään on vatsatautiepidemia.

En koe lasten sairastelua uhkana. Ajattelen, että se kuuluu työhön. Jos päiväkodissa on rokkotauteja, kihomatoja tai täitä, tiedotamme niistä perheille. Lisäksi kiinnitämme enemmän huomiota siihen, että petivaatteet vaihdetaan ja lelut pestään.

En ahdistu kihomadoista ja täistä, vaikka en tietenkään halua niitä.”

Kaikki lähtee vastustuskyvystä

”Minulla on aina ollut hyvä vastustuskyky. En saa yleensä flunssia töistä tai omilta lapsiltani. Sairastan tavallisesti yhden flunssan vuodessa. En ole ottanut influenssarokotetta. En pidä influenssaa kovin vaarallisena perusterveelle aikuiselle. Lisäksi päiväkodissa alkaa usein jyllätä influenssaepidemia ennen kuin rokotuksia on edes saatavilla.

Uskon, että hyvä vastustuskykyni johtuu osin geeneistä ja omasta kasvatuksestani. Lapsuuteni ei ollut ylihygieeninen. Leikin paljon ulkona, eikä käsiä tarvinnut pestä koko ajan. Ajattelen, että vastustuskyky paranee, kun ympäristö ei ole liian steriili. Minusta ei ole kovin paha asia, jos lapsi tiputtaa lusikan puhtaannäköiselle lattialle ja ottaa sen siitä käyttöön.”

Liikuntaa ja terveellistä ruokaa

”Uskon, että hyvä fyysinen kunto parantaa vastustuskykyä. Olen aina liikkunut paljon. Lenkkeilen, ulkoilen ja käyn ryhmäliikuntatunneilla. Lisäksi ulkoilen töissä lasten kanssa. Raitis ilmakin auttaa.

Syön terveellisesti ja teen mahdollisimman suuren osan ruoasta itse. Emme juuri käytä valmisruokia kotona ja syömme paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Suhtaudun flunssiin tosi rennosti. Ajattelen, että kun asenne on myönteinen, pysyy terveempänä.

Nykyään osaan yleensä myös jättää työasiat töihin. Stressaantuneena sairastuu helpommin.”

Nooran vinkit

  1. Pidä huolta yleiskunnostasi ja syö terveellisesti. Ei tarvitse olla himoliikkuja.
  2. Pese käsiä, mutta älä liikaa. Ylihygieenisyys ei ole hyväksi.
  3. Älä murehdi turhia, vaan suhtaudu elämän tapahtumiin myönteisesti. Stressi huonontaa vastustuskykyä

Nooran mielestä ulkoilu ja hyvä fyysinen kunto vaikuttavat positiivisesti vastustuskykyyn.
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi