Kihomadot ovat yksinomaan ihmisloisia. Kihomadot tarttuvat munien välityksellä, jotka tarttuvat ihmisestä toiseen käsien välityksellä suun kautta.

Pienet, silmille havaitsemattomat kihomatojen munat voivatkin lymytä lapsilla kynsien alla, jolloin ne voivat kulkeutua sieltä helposti lapsen suuhun.

Ruuansulatuskanavassa kihomatojen munat etenevät ja kehittyvät samalla aikuisiksi, kulkeutuen lopulta paksusuolen loppupäähän.

Tavallisesti tauti vaivaa 3–10-vuotiaita, mutta nuorilla ja aikuisillakin kyseistä tautia tavataan tasaiseen tahtiin.

Lue lisäksi kihomatojen hoidosta.

Käsien kautta munat voivat myös kulkeutua ravintoon ja sitä kautta tartuttaa muita. Munia voi myös tarttua vuodevaatteisiin ja tavallisiin vaatteisiin, mitä kautta se voi myös tartuttaa muita ihmisiä. Vaatteissa ja petivaatteissa munat säilyvät n. 2 viikkoa vahingoittumatta.

Lähteet:

Jokiranta S., Kihomatotauti (enterobiaasi), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Jokiranta S, ym. Suoliston sukkulamadot ja niiden aiheuttamat taudit, Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

Terve.fi

peräaukon oireet

Olen n.30 vuotias nainen ja kärsinyt kihomadoista useita kertoja. Olen synnyttänyt n. puoli vuotta sitten ja myös raskausaikana minulla oli kihomatoja. Joka kerta olen syönyt pyrvin kuurin 2x ja siivonnut kuten kuuluu. Nyt minulla on ollut kuukausien ajan erilaisia peräaukon oireita kuten kutinaa, veren jäämistä paperiin pyyhkiessä, ja kummallista muljahtelua sekä pistoksia peräaukon sisäpuolella. Tunne on tosi epämiellyttävä pitkin päivää, oireet eivät riipu vuorokaudenajasta. Mietin kokoajan kihomatojen mahdollisuutta. Olen antanut viimeisien kuukausien aikana labraan kihomatonäytteitä kaksi kertaa ja kahtena peräkkäisenä aamuna. Näytteet ovat olleet negatiivisia, voinko luottaa nuihin tuloksiin. Olen yrittänyt tutkia ulostetta ja kun katsoo ulostamisen jälkeen pönttöön, veden pinnalla usein kelluu jotain valkeata“höttöä” ja joskus ulosteen pinnallakin olen nähnyt jotain valkeaa, mutta en ole nähnyt niiden liikkuvan, joten aina olen ajatellut, että ne on wc-paperista tai jostain muusta(jotain kuituja)peräisin. MIstä tiedän onko ne matoja, kun ne eivät liiku eivätkä siis luikertele! Silloin aikaisemmin kun olen matoja itselläni havainnut, olen aina nähnyt vain yhden paperissa ja se on selkeästi ollut mato ja liikkunut!. Nyt viime kerralla kun vein labraan näytteen, pyyhkäisin siihen pumpulipuikkoon sellaisen valkean pätkän, joka oli tarttunut peräaukon seudulta käteeni (ei liikkunut). JOs tuo olisi ollut mato, olisiko se labratesteissä huomattu (tutkivatko he pumpulipuikosta pelkästään kihomadon munia, vai myös matoja)?Tulos oli siis kaikesta huolimatta negatiivinen. Kerran minulta on tullut myös paperiin pyyhkiessä limaista verta. Olen käynyt näiden kaikkien oireiden takia lääkärillä ja hän huomasi ulkopuolella yhden pienen pukaman ja olen siis käyttänyt vaikka minkälaista pukamavoidetta jne. eikä mikään tunnu auttavan…tämä asia alkaa käydä jo mielentervyeden päälle, kun jatkuvasti mietin, onko minulla sitten niitä matoja taas!! mitä teen ei kai ulkoinen pieni peräpukama voi aiheuttaa peräaukon sisäpuolella muljahtelua ja pistoksia? mistä ne johtuvat jos eivät madoista? voiko noita matoja tutkia muuten kun tuolla labran pumpulipuikkotestillä! en ymmärrä miksi en pääse niistä eroon, kun olen ylihygieeninen kokoajan. Miten neuvoisit nyt minua toimimaan?

Terve.fi

apua tähän ongelmaan!

Tarvitsisin ongelmaani edes viisaita,asiantuntevia sanoja! Olen nuori aikuinen ja olen kärsinyt kihomadoista monta kertaa (työskentelen päiväkodissa). Joka kerta kun olen niitä itselläni todennut, olen tuntenut“piston”peräaukossa ja sitten paperilla pyyhkiessäni olen nähnyt yhden ainoan maodon (kuolleita matoja ulosteessa en siis ole nähnyt koskaan). Noita matoja plen nähnyt aina n. vuoden välein. Joka kerta nähtyäni sellaisen olen syönyt pyrvin kuurin ja mieheni myös. viimeksi n. 3kk sitten söin kuurin ja sen jälkeen minulla on kuitenkin ollut aina välillä outoa tunnetta peräaukossa. Matoja en ole nyt nähnyt, varsinaista kutinaa on ollut harvakseltaan. eikä se mitenkään erityisesti ajoitu yöhön. Minulla on nyt vauva ja kun vielä imetän, en todellakaan halua syödä varmuuden vuoksi matolääkkeitä. Ongelmani on kuitenkin se, että kihomadot ovat mielessäni koko ajan. Pesen käsiäni jatkuvaan ja olen todella ylihygieeninen. Kaikkki pyykitkin pesen jatkuvasti 60 asteella (koska alusvaatteet ja muu likapyykki ovat samassa pyykkikorissa). Olen ylihygieeninen jo omasta ja muidenkin mielestä ja pelkään, että tartutan madot jotenkin vauvaani, jos niitä minulla on!Myös sukupuolielämämme kärsii tämän takia! olen vienyt labraan kahtena peräkkäisenä aamuna kihomatonäytteen(pumpulipuikolla tehdyn) jotka ovat olleet negatiivisia. Otin näytteen lääkärin määräyksestä sekä peräaukosta että emättimestä, koska outoa tunnetta (pistelyä ja kutinaa)on ollut molemmissa. Kysymys kuuluu, voinko luottaa tuohon tulokseen, kun olen kuullut, ettei testi olisi varma?? Tämä asia vaivaa mieltäni jatkuvasti ja häiritsee jo jokapäiväistä arkielämääni. Haluaisin nauttia vauvanhoidosta, ilman että minun täytyy jatkuvasti pestä käsiä. Haaveilen siitäkin, että voisin joskus nukuttaa vauvaa sängyssä vieressäni, mutta tuskin uskallan! olen jo kateellinen niille ihmisille, joilla tätä ongelmaa ei ole! koska emättimessä on ollut samoja oireita, on tutkittu hiiva yms. muut tulehdukset ja olen käyttänyt vaikka mitä lääkettä siihen. Synnytyksestä ei ole vielä pitkä aika. Kysymys kuuluukin, voinko elää normaalia elämää niin kauan ennen kun/jos taas nään mahdollisen madon, vai mitä teen?Nyt peräaukosta on tullut pyyhkiesäni myös aina hieman kirkasta verta ja luulen, että kutina ja kirvely voi liittyä siihenkin.mistä muusta vaivani voisi johtua? Elämä tuntuu vaikealle kun kokoajan täytyy pelätä, että matoja on ja siksi tarkkailen itseänikin ihan liikaa! Auta edes joillakin asiantuntevilla sanoilla!