Terve.fi

kihomatojako?

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 29.8.2008

Kysymys:

Hei!

Reilu viikko sitten paräaukkoni kipeytyi, oli kovaa kirvelyä, polttelua ja kutinaa. Kävin lääkärissä ja lääkäri sanoi(niinkuin epäilinkin) että peräaukossa on pieni haava. Sain rasvaa ja peräpuikkoja. Seuraavana yönä vessareissulla havaitsin housuissani liikkuvan pienen valkoisen eliön. Se ei ollut aivan madon mallinen vaan enemmänkin kärpäsen mallinen. Luulin kuitenkin että kyseessä on kihomato. Söimme koko perhe edellispäivänä pyrvin kuurin. Minulla ei ole enää niin kovaa kirvelyä mutta kovaa kutinaa on lähes koko ajan. Miehelläni ei ole ollut mitään oireita ja lapsestani en tiedä kun hän ei osaa vielä sanoa. Hänen kakassaan oli tänään jotain vaaleaa mutta en osaa sanoa siitä sen tarkemmin. itselläni ulostetta ei ole tullut lääkkeen oton jälkeen. Onko tämä kihomatojen aiheuttamaa ja mikseivät oireet helpota? vai oliko se ylipäänsä kihomato ja jos ei niin mitä ihmettä se oli!! Olen aivan hermoraunio enkä pysty tekemään mitään muuta kuin pesemään käsiä. Tämä on ihan kamalaa!!

Kiitos!!

Vastaus:

Kihomadot ovat hyvin pieniä lankamaisia eliöitä, eivätkä ne koskaan tee haavaumia. Tavallisin syy peräaukon haavaumille on ummetus. Haavauma syntyy, kun ponnistaessa kova uloste rikkoo limakalvoa. Paras hoito on ulostetta pehmentävät lääkkeet, kuten laktuloosi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.