Kihomadot eli langanpätkältä näyttävät valkoisen madot kasvavat suolistossa, kun henkilö on vahingossa niellyt madon munia.
Mikroskooppisen pieniä munia ei voi nähdä paljaalla silmällä ja lapsi voi tahattomasti syödä ruokaa, jossa on madon munia tai niellä munia, jos hän nuolee sormensa kosketettuaan saastuneita esineitä, kuten petivaatteita, pyyhkeitä, alusvaatteita, lasitavaraa tai leluja.
Munat kuoriutuvat ohutsuolessa ja kasvava mato (toukka) hakeutuu paksusuoleen, jossa se kiinnittyy seinämän sisäpuolelle.
2–4 viikon kuluttua aikuiset kihomadot ryömivät ulos lapsen peräaukosta öisin ja munivat munia peräaukkoa ympäröivälle iholle. Se johtaa usein kutinaan, joka on kihomatotaudin yleisin oire. Kun lapsi raapii tartunta-aluetta, munat kiinnittyvät sormiin ja kynsien alle ja levittyvät kaikkialle, mihin lapsi koskee.
Munat pysyvät hengissä jopa kolme viikkoa, joten tartunta leviää helposti. Tätä loiseläintä on usein kouluikäisillä lapsilla.
Oireet
Vaikka jotkut ovat täysin oireettomia, kihomatotauti aiheuttaa tavallisesti kutinaa peräaukon alueella, mikä on pahinta öisin, kun naaraspuoliset madot munivat munia.
Tarkkaan katsottaessa langanohuita matoja (noin 1 cm:n pituisia) voi näkyä lapsen peräaukon ympärillä, lapsen alusvaatteissa aamulla tai vessapaperissa, kun lapsi on ulostanut.
Tytöillä voi olla kutinaa myös emättimessä, jos madot ovat levinneet sinne, ja heillä voi olla emätinvuotoa.
Kihomadot voivat vaikuttaa myös virtsateihin ja lapsi saattaa kastella sängyn öisin, vaikka yökastelu on muuten loppunut paljon aiemmin.
Komplikaatiot
Tartunta aiheuttaa harvoin komplikaatioita, mutta saattaa levitä muihin perheenjäseniin.
Joskus raapiminen voi aiheuttaa ihotulehduksen, haavaumia ja infektion.
Kihomadot voivat harvoissa tapauksissa johtaa painon laskuun tai aiheuttaa infektion muissa elimissä, kuten virtsateissä tai emättimessä.
Hoito / Mitä tehdä?
Jos epäilet, että lapsellasi on kihomatoja, ota yhteys lääkäriin.
Infektio voidaan hoitaa suun kautta otettavalla lääkkeellä, kuten mebendatsolilla. Tavallisesti koko perhe hoidetaan samaan aikaan, niin että taudin leviäminen vältetään.
Hoitokuuri toistetaan kahden viikon jälkeen, jotta taudin uusiutumiselta vältytään. Kutina voi kuitenkin jatkua viikon ajan lääkehoidon lopettamisen jälkeen.
Lämmin kylpy voi lievittää kutinaa ja aamulla otettu kylpy hävittää myös paljon madon munia.
Ennaltaehkäisy
- On tärkeää muistuttaa lapselle, että kädet on pestävä WC:ssä käynnin ja ulkona leikkimisen jälkeen sekä ennen ruokailua.
- Myös alusvaatteet ja yöpuku on hyvä vaihtaa säännöllisesti.
- Selitä lapselle, että peräaukon aluetta ei saa raapia.
- Älä anna lapsen imeä sormia tai purra kynsiä.
- Pidä lapsen kynnet puhtaina ja lyhyinä.